Nad ovim je kućama vječno prokletstvo

Bizarne smrti i samoubojstva njihovih vlasnika nemoguće je racionalno objasniti, a kletve su još uvijek na snazi


Mia Mitrović
12.08.2019.14:00
Bizarne smrti i samoubojstva njihovih vlasnika nemoguće je racionalno objasniti, a kletve su još uvijek na snazi
Ivan Klindić/CROPIX (ilustracija)

sažeto

Pobrojali smo najukletije kuće na svijetu za koje sigurno niste čuli. Neke od njih su turističke atrakije


Mia Mitrović
12.08.2019.14:00

Mnoge drevne nekretnine diljem svijeta stoljećima i desetljećima prati glas da su uklete. Da se u njima događa nešto uistinu čudno potvrdile su i neobjašnjive smrti i nesreća njihovih vlasnika i stanara od kojih su mnogi bili bogate i slavne osobe. Takve su kuće danas turistička atrakcija pa su neke od njih pretvorene u hotele za one koji se u njima usude provesti noć, dok su druge pak odveć uklete i za turizam. Pobrojali smo neke od najukletijih.

Kuća Boleskine, Crowley i kletva Led Zeppelina

Na jugoistočnoj obali Loch Nessa smjestila se možda najukletija kuća u Škotskoj. Legenda kaže da je izgrađena na temeljima crkve koja je prilikom posvećenja u 13. stoljeću izgorila do temelja i ubila sve koji su bili u njoj. Dva stoljeća kasnije, svećenik Thomas Houston (1684.-1705.) prijavio je kako mu je jedan od svakodnevnih zadataka bio vraćati leševe mrtvih natrag u grobove iz kojih ih je svake noći dizao lokalni čarobnjak iz puke zabave.

Nakon njegove smrti, 1760-ih na ukletom zemljištu pukovnik Arcibald Fraser gradi kuću u današnjem obliku, a služila mu je za lov. Imala je četiri spavaće sobe, kuhinju i sobu za poslugu na tavanu, dnevni boravak, radnu sobu i knjižnicu. Postojao je i tunel koji je iz kuće vodio do ukletog groblja.

Kuću je 1899. kupio najpoznatiji britanski crni mag Aliester Crowley 1899. kako bi tamo na osami izvodio niz složenih magijskih operacija iz srednjevjekovne Knjige svete magije Abramelina Maga. Cilj mu je bio prizvati svog Anđela čuvara, no umjesto toga, priča se, prizvao je demone koji otada proganjaju kuću.

Šest mjeseci Crowley se pripremao za operaciju postom, celibatom i apstinencijom od alkohola. Kako bi prizvao anđela čuvara, najprije je trebalo prizvati 12 Kraljeva i Knezova Pakla, zarobiti ih i natjerati da uklone sve negativnosti iz magičareva života. Prilikom operacije, nešto je pošlo po krivu, a Crowley je iz kuće pobjegao glavom bez obzira. Demoni pakla ostali su opsjedati kuću, ali i samog Crowleya koji je u životu ostao bez jako bliskih osoba, a umrla su mu i sva djeca.

Prvi koji je osjetio kletvu kiuće Boleskine, bio je Crowleyev kućepazitelj koji je tamo živio. I njemu se dogodilo više tragedija i također mu je umrlo dvoje djece. Nakon toga Crowley je kuću prodao 1913. Poslije Drugog svjetskog rata, kupio ju je vojni časnik Edward Grant. Nekoliko godina kasnije, 1965. počinio je samoubojstvo sačmaricom u Crowleyevoj spavaćoj sobi.

Tada se u kuću uselio mladi bračni par. Žena je bila slijepa, a nakon mjesec dana, muž je pobjegao iz kuće i ostavio ju da slijepa luta kućom. Kada je čuo da se prodaje, kuću je 1970. kupio frontmen Led Zeppelina, Jimmy Page koji je bio fasciniran Crowleyevim idejama. 

Derutnu kuću je kupio kako bi u miru mogao pisati pjesme. U njoj je boravio kratko, svega nekoliko tjedana godišnje, a brigu o imanju ostavio je svom prijatelju Malcomu Dentu. Iako nije vjerovao u paranormalno, Dent je i sam u kući doživio čudne stvari. U hodnicima je čuo čudne zvukove i komešanje koji bi prestali kada bi došao vidjeti što se događa, a nastavili se čim bi zatvorio vrata svoje spavaće sobe.

U Boleskinu je Dent proveo 'najstrašniju noć svog života'. Jedne se noći probudio i čuo zvuk nalik onom koji proizvodi divlja zvijer. Nešto je demonski režalo i grebalo ispred vrata njegove spavaće sobe. Režanje se nastavilo čitavu noć, sve do zore kada se Dent usudio otvoriti vrata. Ispred nije bilo ničega. Nakon toga i niza drugih neobjašnjivih događaja, poput otvaranja i zatvaranja vrata, tepiha koji su se sami od sebe zamatali i predmeta koji su nestajali, Dent je napustio Boleskine.

I sam bend je zbog Boleskina doživio niz neobjašnjivih tragedija koje se nazivaju 'kletvom Led Zeppelina'. Bubnjar John Bonham umro je pod bizarnim okolnostima, Page doživio tešku prometnu nesreću, a Plantu je umro 5-godišnji sin. Nakon toga bend se raspao, a Page je kuću prodao 1992. Kupila ju je obitelj MacGillivary u namjeri da ju pretvori u hotel. Oni su tvrdili da nisu doživjeli ništa neobično, prodali su kuću 2002. kada je umro vlasnik.

Kuća je nakon toga bila u vlasništvu nizuzemske obitelji, a dva dana prije Božića 2015. izgorjela je gotovo do temelja. Ostaci su bili na dražbi do travnja ove godine kada je dobila novog vlasnika i krenula je restauracija i preuređenje. Krajem srpnja, zahvatio ju je novi požar. Inače, Crowley je uništenje kuće prorekao u svojoj Knjizi zakona ('tvoje svetište uništit će vatra i mač, no nevidljivo će svetište ostati netaknuto').

Mnogi bogati i slavni stanovnici Hotela Dakota umrli su mladi

Ništa manje jeziva nije ni povijest njujorškog hotela Dakota. Iako je najpoznatiji zbog ubojstva Johna Lennona koje se dogodilo ispred njegova ulaza, za hotel se veže još neobjašnjivih događaja. U njoj je između ostalog, sniman i jedan od najukletijih filmova u povijesti, Rosemaryna beba Romana Polanskog.

Tijekom produkcije i snimanja, filmska je ekipa doživjela niz neobjašnjivih događaja. Kopmozitor sountracka Krysztof Komeda razbolio se i pao u komu, a slična se stvar događa i jednom od likova u filmu. Producent William Castle bio je idući. Obolio je od bubrežnog kamenca, a u bolnici je imao zastrašujuće halucinacije povezane s hotelom i filmom.

Nepunih godinu dana nakon premijere, Sharon Tate, trudna žena redatelja filma Romana Polanskog, ubijena je u krvavom pohodu Mansonove sotonističke obitelji. Svoj užasni akt nazvali su Helter Skelter prema istoimenoj pjesmi Beatlesa.

John Lennon koji je ispred hotela iskrvario nakon što ga je s nekoliko hitaca pištoljem usmrtio poludjeli fan, tjednima prije smrti govorio je da vidi i razgovara s ženskim duhom koji opsjeda hotel. Isto je potvrdila i njegova supruga Yoko Ono. Opisao ju je kao plavokosu damu koja plače. Nekoliko dana prije ubojstva, Lennon je novinarima pročitao pismo u kojem predviđa svoju nasilnu smrt.

I drugi stanari hotela viđali su plavokosog ženskog duha u odjeći iz 19. stoljeća, a nju se smatra odgovornom i za niz drugih smrti stanara hotela. U njemu je neko vrijeme stanovala i Marilyn Monroe. Prije no što je u Britaniji umrla od overdosea, u Dakoti je stanovala i Judy Garland. Za jednu od prvih žrtvi ukletog hotela smatra se i kompozitor Petar Iljić Čajkovski. I on je umro nedugo nakon boravka u hotelu, a iako je službeni razlog njegove smrti kolera, mnogi smatraju da je zapravo počinio samoubojstvo.

Trudnu Sharon Tate izboli nožem 16 puta u Cielo Driveu. Od tada je uklet

Zločin koji su u ime Obitelji Charlesa Mansona počinili članovi njegova sotonistička kulta, zauvijek su ugasili slobodoumni duh 60-ih i hipi pokreta. Prije točno 50 godina, u noći 8. na 9. kolovoza 1969. u kuću u Cielo Driveu, u blizini Los Angelesa članovi Mansonove sekte upali su u kuću i ubili Sharon Tate, trudnu suprugu redatelja Romana Polanskog i još četvero ljudi. Nastradao je čak i dostavljač hrane koji se pojavio u nezgodnom trenutku. Sharon Tate koja je bila u osmom mjesecu trudnoće nožem je izbodena 16 puta, a ostale žrtve imale su i do 51 ubod.

Nakon jednog od najjezivijih zločina u modernoj povijesti, članovi Mansonove ‘Obitelji’ krvlju su svojih žrtava po zidovima kuće ispisali okultne simbole i zagonetne poruke. Nakon uhićenja nisu pokazivali nikakve tragove kajanja već su se držali za ruke, smiješili u kameru i pjevali pjesme radosnice.

Od tog događaja stanari okolnih kuća prijavljuju susrete s duhovima i čudne događaje. Desetljećima je kuća bila simbol užasa, a 1991. godine, nakon obnove i dotjerivanja, imanje je dosegnulo cijenu od 6 milijuna dolara.

Duše zarobljene u labirintu kuće Winchester

Jedna od najpoznatijih ukletih kuća na svijetu svakako je kuća Winchester. Njena vlasnica bila je Sarah Winchester, supruga izumitelja puške Winchester. Uselivši se u kuću, Sarah su počeli opsjedati duhovi, a neki smatraju da se radilo o dušama nevino ubijenih puškom koju je izumio njen suprug.

Kako bi zavarala duhove, Sarah je dala izgraditi stotine lažnih kamina, zidova i prozora pa je prostrana kuća pretvorena u labirint u kojem se pogubila i sama vlasnica. Nakon njene smrti, kuću progoni i njen duh. Kuća ima 160 soba, 47 kamina i više od 10 000 prozora! Danas kuća spada u turističku atrakciju.

Okrutno ubijali i mučili robove u kući LaLaurie

Velik broj ukletih kuća smješten je u New Orleansu. Jedna od njih je kuća LaLaurie, izgrađena 1834. U njoj je živio francuski istoimeni aristokratski par poznat po tome da su istinski mrzili svoje robove. Za zabavu su ih često u spomenutoj kući mučili i ubijali na najsvirepije moguće načine. Ubili su ih na stotine.

Nkaon što su otrkiveni, pobjegli su u Pariz, a kuća je uništena do temelja. Kasnije je ponovno sagrađena, no to nije skinulo prokletstvo. Mnogi njeni stanari čuli su vriskove, jecanje i plač ubijenih robova pa je kuća često bila na dražbama. Sredinom 80-ih kupio ju je i glumac Nicholas Cage, no i on ju je ubrzo prodao. Zbog svoje ukletosti kući je posvećena jedna epizoda poznate serije American Horror Story.

Hotel iz Isijavanja je stvaran 

Početkom stoljeća, izumitelj parnog automobila Freelan Oscar Stanley obolio je od tuberkuloze. Zbog toga je izgradio liječilište i hotel na masivu Rocky Mountains kako bi on i ostali plućni bolesnici uživali u svježem planinskom zraku.

Lokalno stanovništvo pričalo je da je hotel uklet dušama tuberana koji su preminuli ondje. Legende je čuo pisac Stephen King koji je odlučio odsjesti s obitelji u praznom hotelu 1973. kako bi pornašao inspiraciju za svoj novi bestseller. Pisac je u hotelu umalo sišao s uma, a rezultat je knjiga 'Isijavanje' prema kojoj je Stanley Kubrick snimio istiomeni film.

Priča se da duhovi hotel opsjedaju i danas, a u neke je sobe ulaz strogo zabranjen. Nekoliko ljudi, uključujući Kinga, u hotelu je doživjelo živčane slomove, no usprkos svemu u njega rado svraćaju ljubitelji strave i užasa. Posebno je popularna soba 217 u kojoj je u vrijeme pisanja roman odsjeo Stephen King.

paranormalno

uklete kuće

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter