PRAVOMOĆNO

Bivši strojovođa HŽ–a mora u zatvor, vlakom je ubio dvije osobe


100posto
16.03.2019.16:00
Bivši strojovođa HŽ–a mora u zatvor, vlakom je ubio dvije osobe
Podravski list / CROPIX

sažeto

 U nesreći je ozlijeđeno pet osoba, od čega dvije teško


100posto
16.03.2019.16:00

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Bjelovaru prema kojoj je Tomislav Kučko (43), bivši strojovođa HŽ Putničkog prijevoza, osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja nesreće na pružnom prijelazu u Bjelovaru u kojoj su život izgubile dvije osobe, a petero ih je ozlijeđeno (dvije teško).

Vrhovni sud odbio je žalbu državnog odvjetništva koje je tražilo veću zatvorsku kaznu za okrivljenog strojovođu. Na presudu se žalio i Kučko putem svog branitelja i to na pogrešno utvrđeno činjenično stanje, povredu kaznenog zakona, odluku o kazni i odluku o troškovima kaznenog postupka, piše portal Bjelovar live.

Vlak smrskao taksi vozilo

Podsjetimo, Kučko koji je proglašen krivim za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa–ugrožavanja posebnih vrsta prometa, 28. prosinca 2015. godine oko 13.20 sati upravljao je putničkim vlakom s bjelovarskog kolodvora u smjeru Križevaca.

Vozio se brzinom 61 kilometar na sat, iako je bio svjestan da uređaji za osiguravanje željezničko–cestovnog prijelaza u Malim Sredicama nisu ispravni čime je ujedno i prijelaz bio neosiguran, a brzinu i način vožnje nije prilagodio toj prometnoj situaciji, stoji u presudi.

Poginule dvije osobe

Vlak je na pružnom prijelazu oko 13.20 sati udario u taksi vozilo kojim je upravljao Dražen Dolenec koji je preminuo na mjestu nesreće. U taksi vozilu nalazilo se još sedmero putnika, a od zadobivenih ozljeda preminula 52–godišnja putnica Nevenka Župić.

Osuđeni strojovođa je tijekom suđenja kazao da mu je žao što je došlo do tragedije, no smatra da se prije nesreće dogodio niz propusta za koje se ne smatra krivim.

Osim strojovođe, kazneni postupak se vodio i protiv šefa bjelovarskog željezničkog kolodvora Dragutina K. koji je također bio optužen za kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa iz članka 225. KZ–a. Međutim, državno odvjetništvo odustalo je od daljnjeg progona, dok je postupak protiv Tomislava K. nastavljen podizanjem optužnice i na koncu pravomoćnom presudom, piše Bjelovar live.

nesreća

presuda

vlak

strojovođe

newsletter

Prijavite se na Newsletter