otrovali ga?

Bivši ruski dvostruki špijun u kritičnom stanju nakon izlaganja nepoznatoj supstanci, njega i mladu ženu našli onesviještene na klupi


Ružica Matić
05.03.2018.20:50
Bivši ruski dvostruki špijun u kritičnom stanju nakon izlaganja nepoznatoj supstanci, njega i mladu ženu našli onesviještene na klupi
Reuters/Ilustracija

sažeto

Sergej Skripal je umirovljeni ruski obavještajac s činom pukovnika, u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže u korist Britanije


Ružica Matić
05.03.2018.20:50

Na klupi trgovačkog centra u britanskom gradiću Salisburyju u nedjelju poslijepodne nađeni su onesviješteni muškarac u 60-im godinama i žena u 30-ima. Na njima nije bilo vidljivih ozljeda. Kada su ih doveli u bolnicu, odjel na kojem su ih primili hitno je zatvoren.

Iz bolnice u Salisburyju priopćili su kako su muškarac i žena u kritičnom stanju nakon „izlaganja nepoznatoj supstanci“, a ubrzo je zatvoreno još nekoliko lokacija na kojima su 60-godišnjak i 30-godišnjakinja bili. Hitno su pozvani specijalci u zaštitnim odijelima kako bi napravili dekontaminaciju.

BBC je javio kako je muškarac 66-godišnji Sergej Skripal, Rus kojemu je Britanija dala azil 2010. godine, nakon 'razmjene špijuna' između Rusije i Amerike. Identitet žene još je nepoznat.

Sergej Skripal je umirovljeni ruski obavještajac s činom pukovnika. U Rusiji je 2006. godine osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže u korist Britanije. Teretili su ga da je službi MI6 otkrivao identitete ruskih kolega na tajnim zadacima diljem Europe.

On je bio jedan od četvorice obavještajaca koje je Moskva pustila prije odsluženja cijele kazne i poslala ga u Ameriku, koja je Rusiji zauzvrat predala deset svojih zatvorenika osuđenih za slična djela.

Skripal se preselio u Veliku Britaniju i nastanio se u Salisburyju, u kući koju je od nedjelje okupirala policija. Susjedi ga opisuju kao srdačnog i prijateljski raspoloženog čovjeka, pišu britanski mediji, i kažu da mu je prije nekoliko godina umrla supruga.

Svjedokinja iz trgovačkog centra u kojem su pukovnik Skripal i nepoznata žena nađeni u kritičnom stanju rekla je kako su mu izgledali „kao da su uzeli nešto jako“, javlja BBC.

„Taj stariji muškarac i mlađa žena bili su na klupi. Ona je nekako bila naslonjena na njega, kao da se onesvijestila, a on je radio neke čudne pokrete rukama i gledao prema nebu“, ispričala je.

Slučaj bi mnoge mogao podsjetiti na ubojstvo Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog špijuna koji je 2006. godine u Londonu otrovan radioaktivnim polonijem.

Rusija

Sergej Skripal

špijun

Salisbury

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter