POVRATAK OTPISANIH

Bivši predsjednici Hrvatske u lovu na nove mandate. Čini se da Mesiću i Josipoviću nedostaje Pantovčak. Ali, evo zašto Mesićeva zamisao teško može proći


Matej Devčić
26.03.2019.18:00
Bivši predsjednici Hrvatske u lovu na nove mandate. Čini se da Mesiću i Josipoviću nedostaje Pantovčak. Ali, evo zašto Mesićeva zamisao teško može proći
Goran Sebelic / CROPIX

sažeto

Iako Mesić razmišlja o kandidaturi, teško da bi mogao dobiti treći mandat


Matej Devčić
26.03.2019.18:00

Aktualna predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović te bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, dvoje su kandidata koji se "ističu" u analizama i rezultatima istraživanja o predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine. No, čini se da ćemo u utrci za Pantovčak gledati i neka nova, odnosno stara lica.

Bivši predsjednik Ivo Josipović nedavno je stidljivo najavio mogući ulazak u predsjedničku kampanju, a o tome razmišlja i njegov prethodnik Stjepan Mesić.

Mesić je danas najavio da razmišlja o trećoj kandidaturi za predsjednika države. Mesić je, naime, još prošle godine natuknuo da je njegova kandidatura teoretski moguća, te da se formalno može kandidirati jer je prvi put izabran u polupredsjedničkom sustavu, a sada smo u parlamentarnom. 

Cropix

Teško da će Mesićeva zamisao proći 

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić ranije je u svojim istupima u medijima isticao kako Mesić ne može biti izabran za predsjednika treći put. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, Palić je ranije objasnio da se Mesić ne bi mogao kandidirati jer je i prema Ustavu iz 1990., koji je bio na snazi u vrijeme kada je on osvojio prvi mandat, također postojala zabrana kandidiranja nakon dva mandata.

"Jasno je pisalo da predsjednikom Republike nitko ne može biti više od dva puta, dok je 2002. definirano da nitko ne može biti biran više od dva puta. Razlika je samo u jezičnoj formulaciji, smisao odredbe je potpuno isti", kazao je prof. dr. Palić.

predsjednički izbori

Stjepan Mesić

kandidatura

Ivo Josipović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter