šokantno otkriće afere ibiza

Bivši njemački diplomat misli da zna tko stoji iza pada austrijske vlade: 'Samo jedna država ima ljudske i tehničke kapacitete za ovakvu operaciju'


Matej Devčić
29.05.2019.09:45
Bivši njemački diplomat misli da zna tko stoji iza pada austrijske vlade: 'Samo jedna država ima ljudske i tehničke kapacitete za ovakvu operaciju'
Getty Images

sažeto

Iza afere, prema mišljenju bivšeg diplomata, ne stoji ni Amerika, ni Rusija, a ni europske službe


Matej Devčić
29.05.2019.09:45

Prije nekoliko dana austrijski stručnjak za sigurnost Sascha Wandl u intervjuu za dnevnik Oe24 kazao je kako iza snimke koja je srušila vladu konzervativnog austrijskog kancelara Sebastiana Kurza stoje bečki odvjetnik i detektiv, no bivši diplomat i zamjenik šefa savezne obavještajne službe u Njemačkoj Rudolf Adam ima malo drugačije viđenje.

On, naime, smatra da su skandal koji je doveo do pada vlade orkestrirale izraelske tajne službe. U tekstu za politički časopis "Cicero", Adam tvrdi da plan o rušenju austrijskog vicekancelara i lidera Slobodarske stranke Austrije Heinza-Christiana Strachea s "aferom Ibiza" nije bio smišljen u Americi, jer je ona trenutno "potpuno okupirana Korejom, Iranom i Kinom".

Smatra da samo Izrael ima kapacitete za orkestriranje takve afere

Smatra kako iza afere ne stoji ni Rusija te ističe kako niti jedna europska služba nije imala interes da napravi tako nešto. Odbacuje i mogućnost uplitanje Kine ili arapskih zemalja jer se one, kako navodi, slabo zanimaju za austrijsku politiku.

reuters

"Ostaje samo država koja ima ljudske i tehničke kapacitete za takvu operaciju te jasan motiv - Izrael", piše Adam. U tekstu ističe i da židovske zajednice u Europi strahuju od rasta antisemitskog raspoloženja i poricanja Holokausta, što predstavlja egzistencijalnu prijetnju za Izrael.

Zbog objavljivanja mišljenja proglasili ga antisemitistom

Adam tvrdi da je Strache zastupao duboke antisemitske stavove i trivijalizaciju nacističkih zločina zbog čega je Izrael morao reagirati. U svom tekstu piše i da nije slučajnost da se video pojavio uoči izbora za Europski parlament, uzimajući u obzir uspjeh "desničarskih stranka bez presedana", te da je Strache igrao glavnu ulogu u tom desnom bloku sa strankom FPÖ.

Nakon objavljivanja svog mišljenja, Rudolf Adam optužen je za antisemitizam, a Konferencija europskih rabina poručila je da pokušaj optuživanja Izraela za Stracheov pad "podsjeća na klasični antisemitizam" koji se ne može ignorirati.

vlada

Austrija

Heinz-Christian Strache

Rudolf Adam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter