Tko je monstrum iz 12. oklopne divizije SS-a

Bivši nacist koji je negirao holokaust i sudjelovao u SS-ovim zločinima preminuo je ne dočekavši suđenje zbog svojih zlodjela


Mia Mitrović
23.09.2019.14:00
Bivši nacist koji je negirao holokaust i sudjelovao u SS-ovim zločinima preminuo je ne dočekavši suđenje zbog svojih zlodjela
Getty Images

sažeto

Karl Münter (96) lani je šokirao Njemačku izjavom da u holokaustu nije stradao toliko velik broj ljudi i da su žrtve holokausta same krive za svoju sudbinu 


Mia Mitrović
23.09.2019.14:00

Bivši SS-ovac i član Hitlerove mladeži, Karl Münter koji je u Njemačkoj krajem prošle godine izazvao skandal jer je u jednom intervjuu negirao holokaust zbog čega mu je prijetilo i do pet godina zatvora, umro je prirodnom smrću u 96. godini života.

Bivši nacist preminuo je očekujući suđenje zbog omalovažavanja uspomene na žrtve nacističkih zločina. Münter je u intervjuu ustvrdio da su žrtve holokausta same krive za svoju smrt jer su 'bježale'.

Masakr u Ascqu

Sporni intervju objavljen je na njemačkoj televiziji ARD u studenom 2018. i podigao je cijelu zemlju na noge. Bivši nacist i SS-ovac između ostalog kazao je i da ne žali što je u Drugom svjetskom ratu sudjelovao na gubitničkoj strani.

Na suđenjima za nacističke zločine nakon rata Münter je osuđen na smrt strijeljanjem jer je u travnju 1944. sudjelovao u likvidaciji 80-ak mladića i muškaraca u francuskom gradiću Ascqu. Nekoliko mjeseci prije Dana D, članovi francuskog pokreta otpora eksplozivom su uništili tračnice u sjevernoj Francuskoj pa je vlak koji je prevozio bataljun 12. SS oklopne divizije 'Hitlerjugend' iskočio iz tračnica. U bataljunu se bnaliazio i 21-godišnji Karl Münter. 

Nitko nije ozlijeđen, no pukovnik Walter Hauck koji je rukovodio transportom, naredio je SS-u da napadne obližnje selo Ascq. U gluho doba noći SS-ov odred izvukao je 86 muškaraca, mladića i dječaka u dobi od 15 do 75 godina iz svojih postelja, postrojio ih i hladnokrvno streljao.

Izbjegao streljanje 

Nakon rata 17 SS-ovaca osumnjičeno je za ovo zlodjelo. Među njima bili su i pukovnik Hauck i Karl Münter koji je u vrijeme zločina imao 21 godinu i netom se iz Hitlerove mladeži priključio SS-u. Zbog zločina 1946. uhićena su i streljana osmorica počinitelja, dok je ostalima, uključujući i Müntera, suđeno u odsustvu. Kasnije su pomilovani zbog stabilizacije bilateralnih odnosa između Francuske i Njemačke.

Gettyimages

Münter se branio da je svjedočio događaju, ali da nije ispalio niti jedan hitac. Kada su ga novinari upitali žali li danas zbog toga, odgovorio im je:

"Ne, nimalo. Zbog čega bih žalio kada nisam ispucao ni jedan metak?", kazao je Münter te nastavio s negiranjem holokausta.

"U Njemačkoj u to vrijeme nisu živjeli milijuni Židova. To naprosto nije točno. Brojka je kriva", rekao je i šokirao Nijemce.

Potomci žrtava masakra u Ascqu nisu zadovoljni što je Münter ponovno izmakao suđenju.

"Ako je Karl Münter uspio umaći ljudskoj pravdi, nadamo se da neće Božjoj", kazao je jean od potomaka žrtava britanskom the Sunu.

nacizam

Drugi svjetski rat

holokaust

Karl Münter

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter