komentar o privođenju napadača u uzdolju

Bivši načelnik Sektora za suzbijanje kriminaliteta: 'Kada govorim o priučenoj policiji, ovakvo privođenje je nedopustivo iz sigurnosnog i svakog razloga' Evo i zašto


Mia Peretić
06.09.2019.14:00
Bivši načelnik Sektora za suzbijanje kriminaliteta: 'Kada govorim o priučenoj policiji, ovakvo privođenje je nedopustivo iz sigurnosnog i svakog razloga' Evo i zašto
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

sažeto

Za početak, privedenog bi trebala voditi dva policajca, ne jedan...


Mia Peretić
06.09.2019.14:00

U Šibeniku je danas na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo privedena skupina napadača na Srbe u Uzdolju, nakon što je jučer uhićeno deset novih osoba koje policija povezuje s incidentom koji se dogodio u kolovozu u ugostiteljskom objektu Petko, pri čemu je lakše ozlijeđeno pet osoba.

Jutros su u DORH u lisicama dovedena četvorica od deset privedenih, a za vrijeme dok su novinari snimali čitav postupak, nekoliko mladića je stajalo pred sudom, zaklanjalo im kamere, vrijeđalo ih i pokazivalo im srednji prst, nakon čega ih je policija legitimirala, piše Šibenik In.

'Ovakvo privođenje je iz sigurnosnog i svakog drugog razdoblja nedopustivo'

No, samo čin uhićenja na svom je Twitteru komentirao Darko Škender, bivši šef Odsjeka za suzbijanje razbojništva i načelnik na tri policijske postaje u Zagrebu, umirovljen kao dugogodišnji načelnik Sektora za suzbijanje kriminaliteta PUZ-a. 

"Kad govorim i priučenoj policiji. Ovakvo privođenje je iz sigurnosnog i svakog drugog razdoblja nedopustivo", napisao je Škender.

Problem je u tri stvari

"Prvo u pravilu bi privedenog trebala voditi dva policajca, ne jedan, jer se radi o nasilniku. Zatim, vozilo kojim su ga doveli treba parkirati tik uz ulaz, ako je moguće, a u čitavom procesu je previše mogućnosti za bijeg: uokolo se nalaze vozila, pješaci. Ne samo mogućnosti bijega, već i "otmice". Naravno, prijateljske. Takvih je slučajeva bilo", rekao nam je Škender.

Podsjetimo, 21. kolovoza goste koji su u lokalu u Uzdolju kod Knina gledali nogometnu utakmicu između Crvene zvezde i Young Boysa, napadači, maskirani fantomkama, majicama i maramama, počeli su fizički napadati raznim drvenim i metalnim predmetima uz pogrdne riječi, te uništavati inventar.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Uhićeni su mladići sa šireg područja Šibenika, Splita i Sinja i svi se dovode, kažu u policiji, "s počinjenim kaznenim djelima nasilničkog ponašanja, nanošenje tjelesne ozljede i oštećenja tuđe stvari od 21. kolovoza u Uzdolju".

policija

napad

privođenje

Uzdolje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter