EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO

Bivši ministar za 100posto: Tvrtka Remondis, koja u Jastrebarskom obrađuje 2500 tona zaraznog medicinskog otpada godišnje neadekvatno ga je zbrinjavala. Odavno je trebala izgubiti sve dozvole!


Tomislav Kukec
31.08.2018.21:00
Bivši ministar za 100posto: Tvrtka Remondis, koja u Jastrebarskom obrađuje 2500 tona zaraznog medicinskog otpada godišnje neadekvatno ga je zbrinjavala. Odavno je trebala izgubiti sve dozvole!
Ranko Šuvar / Cropix

sažeto

Inspekcija zaštite okoliša još je početkom 2016. utvrdila da se medicinski otpad u Jastrebarskom zbrinjava neadekvatno, te je zatražila da se tvrtki Remondis zabrani daljnji rad, no to se nije dogodilo


Tomislav Kukec
31.08.2018.21:00

Njemačka tvrtka Remondis Medison d.o.o., koja godišnje u Jastrebarskom obrađuje 2500 tona zaraznog medicinskog otpada što je 100posto jučer objavio uz ekskluzivne fotografije, čini to suprotno propisima te joj je odavno trebalo ukinuti dozvole koje su stekli na u najmanju ruku sumnjiv način. Inspekcija zaštite okoliša prije više od dvije godine tražila je da se Remondisu ukinu dozvole za rad.

Potvrdio je to za 100posto bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović potkrijepivši svoje tvrdnje dokumentima iz kojih proizlazi da je tvrtka Remondis u više navrata 'uhvaćena' kako opasan medicinski otpad neadekvatno zbrinjava.

Inspekcija zaštite okoliša tako je još je u ožujku 2016. zatražila da se Remondisu ukinu dozvole za rad, no iz neobjašnjivog razloga taj je zahtjev stajao u ladici Ministarstva zaštite okoliša gotovo dvije godine.

Čitavo to vrijeme Remondis je obrađivao medicinski otpad iz većine hrvatskih bolnica te na tom poslu zarađivao ozbiljan novac. Kako doznajemo, bolnice zbrinjavanje medicinskog otpada plaćaju Remondisu oko 1.000 eura po toni, pa jednostavnom računicom dolazimo do podatka da Remondis na 2500 tona medicinskog otpada godišnje zarađuje gotovo devetnaest milijuna kuna. 

Dolazi do rasipanja zaraznog otpada u okoliš

U dokumentaciji s kojom raspolažemo jasno stoji da se zarazni medicinski otpad u Jastrebarskom tretira suprotno zakonima. Istovremeno, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pred kamerama daje izjavu u kojoj kaže: „Definitivno imamo situaciju da postrojenje, barem prema onom sto mi u ministarstvu znamo, radi u skladu sa zakonom.”

Riječ je o infektivnom i potencijalno infektivnom medicinskom otpadu koji u Jastrebarsko pristiže iz čitave Hrvatske. U postrojenje nedaleko željezničke stanice te odmah uz pogone farmaceutske kompanije Krka svakodnevno pristižu kamioni s otpadom prikupljenim u svim zagrebačkim bolnicama, te brojnim okolnim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja, privatnim ordinacijama... Govorimo o krvavim zavojima i gazama, špricama, iskorištenim kateterima i pelenama, ukratko svemu što je bilo u kontaktu s pacijentima, pa i onima koji boluju od najtežih zaraznih bolesti. Nakon što kamionima stigne u Jastrebarsko, takav se otpad u posebnom uređaju, takozvanom autoklavu, izlaže parnoj sterilizaciji pri temperaturi od iznad 120 stupnjeva Celzijevih, a potom se kamionima ponovno otprema i to na spaljivanje u Austriju. 

100posto.hr

"Inspekcija zaštite okoliša smatra da se radi o kontinuiranoj djelatnosti obrade opasnog otpada postupkom D9 za koju nisu zadovoljeni svi Zakonom propisani uvjeti, budući da na lokaciji nema natkrivenog i zatvorenog skladišnog prostora te se među ostalim potencijalno zarazni otpad skladišti na otvorenom dvorišnom prostoru, gdje prilikom višestrukih manipulacija obrađenim i neobrađenim medicinskim otpadom dolazi do rasipanja otpada u okoliš, širenja neugodnih mirisa radi utjecaja visokih temperatura u ljetnim mjesecima, kao i ostalih nepovoljnih utjecaja atmosferilija", stoji u Rješenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 11. prosinca 2017. godine.

U dokumentu koji posjedujemo stoji da je Inspekcija zaštite okoliša još u ožujku 2016. godine zatražila da se tvrtki Remondis ukine dozvola za gospodarenje otpadom, a taj su zahtjev ponovili i u ožujku 2017., no tek krajem prošle godine Ministarstvo je konačno donijelo rješenje kojim se Remondisu zabranjuje rad. Da apsurd bude veći, Ministarstvo u tom dokumentu ukida dozvolu Remondisu ali sa rokom počeka od šest mjeseci, za koje vrijeme je Remondis i dalje zbrinjavao medicinski otpad iako se u tom trenutku već gotovo dvije godine znalo da ne udovoljavaju uvjetima. 

Pomicali uređaj kako bi zadovoljili formalnost

Taj rok istekao je 11. lipnja ove godine, no umjesto da se Remondisu konačno zabrani rad Ministarstvo im je dalo novi period od šest mjeseci. 

Jedan od razloga za ukidanje dozvole je i grubo manipuliranje propisima od strane tvrtke Remondis koja je dobila samo privremenu dozvolu za mobilno postrojenje za zbrinjavanje medicinskog otpada. No, ta se 'mobilnost' svodila na to da su svakih šest mjeseci uređaj u kojem parno steriliziraju zarazni otpad pomicali svega nekoliko desetaka metara. 

"Nadzorom je utvrđeno da Remondis Medison d.o.o. provodi obradu otpada na lokaciji Većeslava Holjevca 20d na katastarskoj čestici 1280/7 katastarske općine Cvetković od 1. 2. 2015., s povremenim prekidima kada se uređaj i popratna oprema premješta na susjednu lokaciju Većeslava Holjevca 20, Jastrebarsko", stoji u inspekcijskom nalazu te se dodaje da se na toj lokaciji obrada otpada provodi 1-2 dana ili u trajanju od samo nekoliko sati, nakon čega se uređaj vraća na prvotnu lokaciju gdje nastavlja s radom slijedećih šest mjeseci. 

Ranko Šuvar / Cropix

Remondis je, dakle, koristeći zakonske rupe godinama radio na temelju 'privremenih' dozvola, iako je svim institucijama uključenim u slučaj bilo posve jasno da se radi o trajnom postrojenju. 

Osim što je neshvatljivo zašto je slučaj s tako opasnim otpadom stajao u ladici Ministarstva gotovo dvije godine, sporno je i prvotno izdavanje dozvole Remondisu. Dozvola za privremeno, mobilno postrojenje može se izdati na maksimalan rok od pola godine, no iz nekog razloga referent u ministarstvu prvotnu je dozvolu izdao na rok od čak pet godina.

Medicinski otpad koji pristiže iz bolnica Remondis prikuplja te ga u kamionima hladnjačama doprema u Jastrebarsko. Tu bi trebali provesti sterilizaciju postupkom parenja na način da para pri temperaturi od 124 stupnja Celzijeva ubija sve patogene u opasnom otpadu. Tako steriliziran otpad potom se proglašava neopasnim te se izvozi na spaljivanje u Austriju. 'Problem' je što taj postupak košta jer zahtijeva upotrebu velike količine energenta, pa je Remondis u nekoliko navrata uhvaćen kako otpad koji nije dovoljno steriliziran proglašava neopasnim. 

Tako je 2013. godine u Donjem Miholjcu otkriven nedovoljno obrađen otpad koji je potencijalno opasan za ljude i okoliš, a koji je dolazio iz Remondisa. U oko 400 tona nedovoljno obrađenog medicinskog otpada, inspekcija Ministarstva i stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar pronašli su ostatke patogenih mikroorganizama, potencijalno opasnih za ljude i okoliš. „Radi se, zapravo, samo o jednom uzorku koji je pokazao ono što smo i sumnjali, da se taj medicinski otpad ne obrađuje na dovoljno kvalitetan način", izjavio je tada Zmajlović kao ministar zaštite okoliša i naložio privremenu zabranu rada Remondisu kao i odlagalištu kojem je zabranjeno daljnje zbrinjavanje loše obrađenog medicinskog otpada.

'Velika čistka'

Zmajlovićevo je ministarstvo u travnju 2013. godine pokrenulo akciju 'Velika čistka'. Prvi korak bio je nadzor nad svim odlagalištima na kojima se godinama nije radilo gotovo pa ništa po pitanju sanacije. Inspekcija zaštite okoliša u 2013. godini nadzorom je obuhvatila 310 odlagališta i izrečeno je 47 mjera i 5 inspekcijskih rješenja. Inspekcija je rješenjima zaprijetila Zagrebu da donese Plan gospodarenja otpadom, Zaprešić se uskladio i ishodio sve dozvole potrebne za sanaciju, Pazin je u roku tjedan dana dovršio sanaciju i ishodio dozvole, Koprivnica se uskladila, a Trogir je dovršio kazetu i nakon 10 godina stagnacije pokrenuo sanaciju. S inspekcijama se nastavilo i u 2014. godini kada je nadzor obavljen nad 360 odlagališta od kojih je njih 146 aktivnih, 72 zatvorena, 136 'divljih' odlagališta te 6 odlagališta građevinskog otpada. Izrečeno je 56 mjera i 8 inspekcijskih rješenja.  Efekt koji su ova rješenja izazvala doveo je do toga da je na kraju započela sanacija oko 300 različitih odlagališta. A što se pak uvođenja reda u zbrinjavanje medicinskog otpada tiče, od Zmajlovića saznajemo da je još u sklopu akcije “Velika čistka” poseban naglasak bio na uvođenje reda u gospodarenju medicinskim otpadom. Rezultat te akcije je bilo razotkrivanje propusta i malverzacija sa medicinskim otpadom, ali i ozbiljnih problema sa kompletnim sustavom koji se do danas nisu započeli rješavati.

Interesantno je da građani Jastrebarskog gotovo tri godine nisu znali što im se događa gotovo pod nosom, a vjerojatno ne bi doznali ni sada da tvrtka nije odlučila zatražiti dozvolu za trajno postrojenje. Kako bi dobili tu dozvolu morala je biti provedena Studija utjecaja na okoliš te javna rasprava o istoj, tako da su stanovnici Jastrebarskog tek nedavno doznali što im se zbiva u gradu. S druge strane, gradonačelnik Zvonimir Novosel tvrdi da se Grad već više od tri godine bori kako bi se Remondisu zabranio rad sa medicinskim otpadom. 

Ministarstvu zaštite okoliša poslali smo niz pitanja vezanih uz poslovanje tvrtke u Jastrebarskom. Prvenstveno nas je zanimalo zašto im je trebalo više od dvije godine da ukinu dozvolu tvrtki Remondis nakon što su njihovi inspektori nedvojbeno utvrdili nepravilnosti te predložili ukidanje dozvole. 

Iako nisu odgovorili na to ključno pitanje, u ministarstvu su dijelom potvrdili naše navode, ustvrdivši da su pokrenuki postupak ukidanja dozvola tvrtki Remondis. 

Izgubili spor protiv države

"Konkretno, dozvole za gospodarenje otpadom tvrtke Remondis Medison iz 2015. i 2016. ukinute su u prosincu 2017., jer se, sukladno zakonskim propisima, mobilnim uređajem za obradu otpada ne smatra onaj uređaj koji se koristi dulje od 6 mjeseci na određenoj lokaciji, iz čega proizlazi da u tom smislu rok važenja ne može biti pet godina. Napominjemo da je dozvola iz 2015. izdana na pet godina, odnosno s rokom važenja do siječnja 2020", kažu u Ministarstvu. 

Uočljivo je da Ministarstvo gotovo u istoj rečenici tvrdi kako se dozvola ne može izdati na dulje od šest mjeseci, a potom kaže da je dozvola izdana na pet godina. 

Saznajemo i kako je Remondis pokrenuo upravni spor protiv Republike Hrvatske, no u srpnju 2018. godine Upravni sud u Rijeci donio je presudu kojim je odnio njihovu tužbu i potvrdio odluku ministarstva o ukidanju spornih dozvola. 

Konkretna pitanja poslali smo i tvrtki Remondis, a njihov odgovor, koji nam je poslao direktor financija tvrtke, Dino Jujrević, objavljujemo u cijelosti. 

"Remondis Medison na području Jastrebarskog počeo je poslovati 2015., kada smo od nadležnog Ministarstva dobili sve potrebne dozvole bez kojih ne bismo mogli obavljati djelatnost obrade medicinskog otpada, s rokom na pet godina, odnosno do 14. siječnja 2020.

U prosincu 2017. godine uslijedilo je ukidanje ranije izdane dozvole Ministarstva s istekom roka od šest mjeseci, a sve zbog novog tumačenja pojma „mobilni uređaj za obradu otpada“. Poštujući odluku Ministarstva uskladili smo se s novonastalom situacijom te smo, slijedeći sve zakonske propise, u lipnju ove godine ishodili novu Dozvolu za gospodarenje otpadom. Prema novom tumačenju za rad mobilnog uređaja, ishodili smo dozvolu u trajanju od šest mjeseci, odnosno do prosinca 2018. Trenutačno poslujemo temeljem Dozvole za gospodarenje otpadom koju je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo 18. lipnja 2018. Godine i temeljem Dozvole Zagrebačke županije izdane 01.06.2018. godine. Dozvole u prilogu.

U strogo reguliranom sustavu gospodarenja otpadom, Remondis Medison od samog početka svog poslovanja u Jastrebarskom obavlja djelatnost temeljem odobrenja od strane nadležnog tijela..U procesu izdavanja dozvole jedna od stranki u postupku je i Grad Jastrebarsko čije primjedbe su ugrađene u Elaborate gospodarenja otpadom, a koji su sastavni dijelovi Dozvola.  U prilogu dostavljamo potvrdu posljednjeg elaborata od strane Grada Jastrebarskog. Jednako tako ne bismo mogli dobiti nijednu dozvolu za rad da prethodno nismo imali potvrde o usklađenosti naše djelatnosti s prostornim planom koju prema zakonskim uzusima izdaju tijela Zagrebačke županije. 

Vezano uz slučaj u Donjem Miholjcu Remondis je, sukladno tada važećoj dozvoli, opasan medicinski otpad obrađivao u neopasni po svim sigurnosnim propisima te ga ustupao ovlaštenoj tvrtki na daljnje zbrinjavanje. Nakon predaje otpada drugoj tvrtci na zbrinjavanje, u skladu sa zakonom, prestaje odgovornost Remondisa za isti. Odmah po saznanju o nepravilnostima u radu ovlaštene tvrtke kojoj smo predavali obrađeni otpad, prekinuta je svaka poslovna suradnja.

Poštujući obvezu izmještanja mobilnog postrojenja nakon šest mjeseci rada, Remondis je uređaj za obradu medicinskog otpada u Jastrebarskom, sukladno zakonskim propisima, na vrijeme izmještao na  drugu katastarsku česticu. Podsjećamo da je od početka rada u Jastrebarskom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nad Remondis Medisonom provelo sedam inspekcijskih nadzora i tri uzorkovanja te su svi bili u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima.

U tijeku je ishođenje dozvola potrebnih za prenamjenu postojećeg mobilnog postrojenja za obradu medicinskog otpada u stacionarno, uz isti kapacitet i tehnologiju obrade kao i do sada, a sve u skladu s važećim prostornim planom. Riječ je o izmještanju uređaja za obradu otpada unutar već postojeće građevine, a ne o izgradnji centra za obradu ili zbrinjavanje medicinskog otpada, kako se posljednji dana nastoji interpretirati. U tu svrhu izrađena je i javno dostupna Studija o utjecaju na okoliš."

Remondis Medison

medicinski otpad

Jastrebarsko

Mihael Zmajlović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter