teoretičari zavjere na aparatima

Bivši analitičar CIA otkrio dugo čuvanu tajnu: Dva dana prije napada na njujorške blizance Putin je zvao Busha i odaslao mu zastrašujuće upozorenje


Daniel Radman
07.09.2019.19:00
Bivši analitičar CIA otkrio dugo čuvanu tajnu: Dva dana prije napada na njujorške blizance Putin je zvao Busha i odaslao mu zastrašujuće upozorenje
Getty Images

sažeto

Putin upozorio Busha kako je "ruska obavještajna služba otkrila simptome predstojeće terorističke kampanje" i "nečega što se odavno sprema"


Daniel Radman
07.09.2019.19:00

Oko terorističkih napada na njujorške tornjeve do današnjeg dana kolaju brojne teorije zavjere. One mahom govore o tome da su Amerikanci znali što im se sprema, ali da su sve najave terorističkog napada ignorirali.

Sad se pojavila nova, a u nju je upleten glavom i bradom ruski predsjednik Vladimir Putin. S obzirom da se bliži obljetnica tragedije ne čudi trenutak objave.

Što je Putin rekao Bushu?

Profimedia

Dakle, Putin je, navodno, dva dana prije napada nazvao tadašnjeg predsjednika SAD-a Georga Busha (mlađeg) i rekao da mu da su njegovi izvori doznali da se nešto opasno sprema. Napisao je to u svojoj knjizi bivši analitičar CIA-e George Beebee, prenose to uglavnom ruski mediji, a izrijekom kaže kako je Putin upozorio kako je "ruska obavještajna služba otkrila simptome predstojeće terorističke kampanje", "nečega što se odavno sprema" i "potječe iz Afganistana".

Da su Rusi upozoravali Amerikance nije nova vijest, njihovi obavještajci su poslije napada rekli da su imale spoznaje o planovima Al-Kaide, no ovo je prva vijest da je i Putin osobno bio uključen u cijelu priču. Vijesti navode i to da izvor George Beebee nije bilo tko, svojedobno je bio glavni analitičar CIA za Rusiju, a bio je i savjetnik američkog potpredsjednika Dicka Cheneya za Rusiju, Euroaziju i obavještajna pitanja.

Nisu vjerovali informacijama

Getty Images

Logično je i odakle Rusiji saznanja. U Afganistanu su ratovali i otad to područje stalno drže pod okom. No, raspravlja se sad i zašto je ova informacija ignorirana. Kao jedan od ključnih razloga citira se teza bivše državne tajnice SAD-a Condoleze Rice objavljenja u njenim memoarima, tu je priznala da su odbačena sva ruska upozorenja (ni ona nije spominjala Putina).

Kaže, sumnjivo im je bilo što Rusi govore o ekstremistima koje u Pakistanu financira Saudijska Arabija. Smatrali su kako su Rusi ogorčeni na Pakistan (koji je američki saveznik) zbog njihove podrške afganistanskim mudžahedinima za vrijeme sovjetske intervencije u Afganistanu te da je to bio glavni motiv njihovih upozorenja.

Vladimir Putin

teroristički napad

teorija zavjere

George Bush

tornjevi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter