od mesa abortirane djece rade parfeme

Biskupa koji je rekao glupost dana odlikovala je predsjednica, s Bandićem je 'zmaj', a s Bujancom se slika sa širokim osmijehom


Daniel Radman
26.02.2019.13:05
Biskupa koji je rekao glupost dana odlikovala je predsjednica, s Bandićem je 'zmaj', a s Bujancom se slika sa širokim osmijehom
Darko Tomas / CROPIX

sažeto

Jezerinac je u medije došao ponajprije zbog provokacija predsjednika Mesića tijekom 2000-ih


Daniel Radman
26.02.2019.13:05

Umirovljeni vojni ordinarij Juraj Jezerinac, kako javlja RTL, tijekom propovijedi iznio je šokantnu tvrdnju kako se od 'mesa abortirane djece rade najskuplji parfemi'. Dugo ga nije bilo u javnosti, no oni koji su pomnije pratili njegov rad i ne bi se trebali previše začuditi ovakvim stavovima.

Recimo, 2011. je izjavio, također je bila riječ o pobačaju, kako kršćanin 'treba biti podložan samo svojoj savjesti' i da 'takve zakone ne treba poštivati', aludirajući na zakonsku mogućnost abortusa.

Nakon Mesića postao 'političar'

Vjekoslav Skledar / CROPIX

Inače, do početka 90-ih Jezerinac je bio malo poznati svećenik, a zadnja postaja prije nego će biti imenovan pomoćnim biskupom zagrebačkim bila mu je Kanada. Na poziciji pomoćnog biskupa bio je šest godina, od 1991. do 1997. godine, kada postaje vojni ordinarij. Dolazak Stjepana Mesića na mjesto predsjednika, a ujedno i šefa oružanih snaga, u Jezerincu budi i političara, pa su tijekom 2000-ih njih dvojica imali učestale sporove.

Zapravo, Mesić je bio taj koji se žalio da je ponašanje Jezerinca nedopustivo. Vojni ordinarij je u svojim propovijedima izjednačavao fašistički i komunistički režim, što je za Mesića značilo i to da se hrvatski anftifašizam dovodi u pitanje, a kap koja je prelila čašu bilo je Jezerinčevo uplitanje u predizbornu kampanju i to s propovjedaonice. Otamo je 2008. čak i citirao Thompsona, i to pjesmu 'Bijeli golubovi' koja u sebi – doduše ne onako eksplicitno kao u Čavoglavama – ima provučen slogan 'za dom spremni'. Mesić se na Jezerinca u više navrata žalio i samom papi, a čak mu je i prijetio da će zatražiti njegovo razriješenje, no 2009. je ipak došlo do javnog pomirenja između njih.

Kolinda ga odlikovala

Marko Todorov / CROPIX

No, i nakon Mesićevog odlaska s vlasti, zamijenio ga je Ivo Josipović, Jezerinac nastavlja s provokativnim izjavama, pa je tako 2011. za rat optužio ateiste, naglasivši kako je on bio 'posljedica ateizacije, posljedica bezboštva, posljedica odbijanja Boga'.

Izvan oltara, o Jezerincu je objavljena protokolarna vijest da je primljen 2013. u Družbu Braća hrvatskog zmaja, a 2016. je otišao u mirovinu. Iste godine odlikovala ga je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

A da ne bude zabune koga simpatizira, tu je i jedna objava s Facebooka...

Kolinda Grabar Kitarović

Stjepan Mesić

Juraj Jezerinac

vojni ordinarij

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter