nestao s lica zemlje

Bio je savjetnik zviždača WikiLeaksa, vlada i korporacija, nitko ga nije vidio, a sada njegove stvari plutaju morem


100posto
16.09.2018.20:00
Bio je savjetnik zviždača WikiLeaksa, vlada i korporacija, nitko ga nije vidio, a sada njegove stvari plutaju morem
Screenshot/Twitter

sažeto

Intenzivna potraga norveške policije i dva nizozemska istražitelja još uvijek nije rezultirala lociranjem nestalog stručnjaka


100posto
16.09.2018.20:00

Arjen Kamphius, vodeći nizozemski stručnjak za cyber sigurnost se 20. kolovoza odjavio iz hotela u gradiću Bodø koji se nalazi u sjevernoj Norveškoj, a prijateljima je rekao da planira sjesti na vlak za Trondheim, koji je udaljen 10 sati.

Na vlak se nikada nije ukrcao, a niti je dva dana kasnije uhvatio planirani let za Amsterdam, piše Guardian. Od tada mu se gubi svaki trag, a intenzivna potraga norveške policije i dva nizozemska istražitelja još uvijek nije rezultirala lociranjem nestalog stručnjaka.

Kajak, za kojeg se vjeruje da ga je unajmio Kamphius, inače savjetnik vladama, korporacijama, novinarima i aktivistima za pitanja internet sigurnosti, pronađen je na moru oko 50 kilometara od Bodø-a u četvrtak, dan nakon što je amaterski ribar pronašao njegovu osobnu iskaznicu kako pluta na površini vode, navodi policija.

Podaci s njegovog mobitela pokazuju da je 10 dana nakon što je napustio hotel, uređaj nakratko radio i to 1.700 kilometara od malog sjevernog grada Vikeså.

Istražitelji nemaju jasnu ideju što se dogodilo, ali internet zato ima mnogo verzija. Naročito jer je baš zviždačka stranica Wikileaks na Twitteru objavila informaciju da je Kamphius nestao.

Kasnije su objavili još sadržaja i komentara istrage, opisujući nestanak kao "čudan",  ukazujući na činjenicu da mu je telefon bio aktivan veoma daleko od mjesta gdje su mu pronađene stvari.

Zajedno s ovim objavama krenula su nagađanja da su ga otele američke, britanske ili ruske tajne službe, a možda i islamisti. Neki su otišli toliko daleko da su tvrdili da je otišao na tajni zadatak za Juliena Assangea, koji živi u ambasadi Ekvatora u Londonu od 2012. godine.

Policija je demantirala vezu između Kamphiusova nestanka i činjenice da se u blizini gradića u kojem je boravio nalazi norveška vojna avio-baza i da je u okolnim planinama glavni centar skandinavskih tajnih operacija cyber obrane.

nestanak

WikiLeaks

misterija

zviždači

savjetnik

newsletter

Prijavite se na Newsletter