Serijal mafija: Salvatore Toto Riina

Bio je najveći mafijaški boss, nije prezao niti od ubojstava djece, a Berlusconi mu je davao milijun eura godišnje za zaštitu


Matej Devčić
14.07.2019.19:00
Bio je najveći mafijaški boss, nije prezao niti od ubojstava djece, a Berlusconi mu je davao milijun eura godišnje za zaštitu
Profimedia

sažeto

Mafijaški boss Salvatore Toto Riina bio je odgovoran za najmanje 150 smrti te je zbog toga u zatvoru služio 26 doživotnih kazni


Matej Devčić
14.07.2019.19:00

Salvatore Toto Riina bio je neprikosnoveni boss sicilijanske mafije Cosa Nostre koji je i iz zatvora, u kojem je proveo 24 godine, upravljao kriminalnom organizacijom. Ovaj "capo di tutti capi" nije povlačio granice kada je nasilje bilo u pitanju.

Riina je rođen 1930. u mafijaškom uporištu Corleoneu, gradiću koji inspirirao ime fiktivne mafijaške obitelji u "Kumu". Bio je još dijete kad su mu stradali otac i brat prilikom pokušaja ekstrahiranja baruta iz neeksplodirane američke bombe 1943. godine.

Svoju prvu žrtvu ubio je samo kada je imao 19 godina i to u tučnjavi golim rukama. Kriminalnu karijeru počeo je kao "pješadija" mafijaškom šefu Lucianu Leggiu prije nego se počeo uspinjati na mafijaškoj ljestvici, a onda je od 1969. godine nastavio voditi klan Corleoneovih, a zatim i cijele mafije koja je bila pod njegovim okriljem.

Profimedia

Nije prezao niti od ubojstva djece

Riina je imao dva nadimka: kratki, zbog visine i životinja, zbog okrutnosti prema protivnicima. Riina je tijekom života bio odgovoran za najmanje 150 smrti te je zbog toga u zatvoru služio 26 doživotnih kazni.

Nije prezao niti od ubojstava djece pa je jednom naručio otmicu 13-godišnjeg dječaka kako bi zaustavio njegovog oca da policiji oda mafijaške tajne. Dječak je na kraju zadavljen i njegovo mrtvo tijelo su rastopili u kiselini.

Njegove "zlatne godine" djelovanja bile su od 1981. do 1983 kada je velika većina bosova uhićena i zatvorena, a Riina je tada sklapao najveće poslove. Najviše novaca zaradio je na drogi.

Pod njegovim vodstvom ubijeno nekoliko visokih dužnosnika

Početkom osamdesetih godina neki mafijaši, na čelu s Tommasom Buscettom, postali su pokajnici i počeli su surađivati s istragom, posebno sa sucem Giovannijem Falconeom, a Riina je naredio šefovima klanova Cosa Nostre da ubiju sve članove obitelji pokajnika sve do njihova 20. koljena uključujući i djecu i žene.

Tako je u konačnici i bilo. Antimafijaški državni tužitelj Falcone je ubijen u svibnju 1992. Na autocesti za Palermo preko jednog mosta postavljen je dinamit. Bomba je aktivirana kada je preko mosta prelazio njegov automobil, a osim Falconea poginula je njegova supruga i trojica tjelohranitelja.

Dva mjeseca kasnije Rinna je naredio ubojstvo antimafijaškog suca Paola Borsellina. U njegov automobil je postavljena bomba. Tada su poginula i petorica policajaca. Pod zapovjedništvom Riina Cosa Nostra je ubila i nekoliko visokih dužnosnika, uključujući sicilijanskog guvernera Piersantija Mattarellu te brata aktualnog predsjednika države Sergija Mattarelle.

Prisluškivali ga u zatvoru

Godinu dana nakon ubojstva Borsellina policija je locirala Riinu dok je u pratnji vozača izlazio iz kuće u Palermu i uhitila ga. Najbrutalniji "kum" Cosa Nostre posljednje je 24 godine života proveo u izolaciji u zatvoru maksimalne sigurnosti.

Iako je Riina u zatvoru bio u strogoj izolaciji, na šetnji mu je dopušten jedan sugovornik, radi duševnog zdravlja. Uprava zatvora u Operi je to iskoristila i montirala prislušne uređaje, pa su njegova hvalisanja snimljena i podastrta istražnim sucima.

Profimedia

Kako je koji snimak ulazio u sudske spise, tako je postajao javan pa su ih talijanske novine razvlačile smjesta, pogotovo najsočnije snimke koje potpuno potvrđuju tezu, utvrđenu u Palermu na suđenju bivšem senatoru i bivšemu glavnome Berlusconijevu suradniku Marcellu Dell’Utriju: da je Silvio Berlusconi, ucijenjen, pristao surađivati s mafijom i plaćati joj, a da je Dell’Utri bio glavni posrednik, za što je i dobio osam godina tamnice.

Ponosan na sve što je učinio

"Koji nesretnik, to je kurvin sin bez premca", hvalio je Riina Berlusconija i onda ispričao kako se Berlusconi stavio pod zaštitu Cose nostre, pošto mu je mafija potpalila nekoliko Standinih robnih kuća na Siciliji, a i jednu u Rimu.

Nakon tih paleža Berlusconi je preko Dell’Utrija stupio u vezu s mafijom, u čije ime je pregovarao boss iz Palerma Gaetano "Tanino" Cinà. Berlusconi je zatim, kazao je Riina, plaćao "pizzo" od 250,000.000 lira svakih pola godine. U to doba to je bila vrijednost današnjih pola milijuna eura - dakle milijun eura godišnje.

Riina je jednom kazao kako je ponosan na sve što je učinio, te kako bi se "godišnje trebalo roditi tisuću Totòa Riine". 2017. zloglasni mafijaški boss umire u zatvoru prirodnom smrću i to dan nakon 87. rođendana. "S njegovom smrću okrenuta je posljednja stranica tog mafijaškog razdoblja. Ali to nas ne smije uspavati. Ne smijemo prestati bdjeti nad mafijom", upozorio je tada bivši ministar pravosuđa Andrea Orlando.

Italija

Silvio Berlusconi

serijal mafija

Cosa Nostra

Salvatore Toto Riina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter