Seksualno zlostavljanje u KBC Rijeka

'Bilo me strah skinuti civilnu robu, skrivala sam se po dvorištu i wc-ima, a nisam mogla napustiti bolnicu zbog ugovora o specijalizaciji'


Valerija Bebek
15.02.2019.21:00
'Bilo me strah skinuti civilnu robu, skrivala sam se po dvorištu i wc-ima, a nisam mogla napustiti bolnicu zbog ugovora o specijalizaciji'
Profimedia

sažeto

Mlada liječnica podignula je građansku parnicu protiv KBC-a i dvojice liječnika za koje tvrdi da su je zlostavljali u više navrata


Valerija Bebek
15.02.2019.21:00

Kada je dobila prestižnu specijalizaciju iz opće kirurgije u KBC Rijeka, mlada liječnica nije ni sanjala da će joj taj najsretniji trenutak u dotadašnjoj akademskoj karijeri postati početak noćne more. M. B. (39), čiji su podaci poznati redakciji 100posto, početkom tjedna konačno je dočekala prvo ročište na Općinskom sudu u Rijeci, na tom sudu ona traži pravdu zbog seksualnog zlostavljanja koje je kroz više godina doživljavala na radnom mjestu.

Kako tvrdi ova 39-godišnjakinja prvi put ju je silovao stariji kirurg u lipnju 2011. "Vratila sam se doma plačući. Nakon posla ostala sam nekih sat vremena duže, jer sam trebala napisati još neke nalaze. Krenula sam se presvlačiti u sobu gdje mi je bila roba, on je bio tamo jer je bio dežuran. Svi su već bili otišli doma. Nije mi dao da odem doma, počeo se približavati kad sam se presvlačila. Nije posustajao. Jednostavno više nisam imala snage da ga odgurujem te je došlo do vaginalnog silovanja u trajanju nepune minute, tada sam otišla", opisala je M.B. za 100posto.

Istu večer kada je došla doma osjećala je mučninu, strah i kroz suze je sve ispričala svom tati. On je iste večeri obavio nekoliko poziva - tom istom doktoru, tadašnjoj šefici, jednom od kćerinih kolega. M.B. tvrdi da je iduće jutro opisala seksualno zlostavljanje šefici tog odjela kirurgije, ali kako tvrdi tadašnja specijalizantica, nitko ništa nije poduzeo. Kao ni idućih puta.

Profesionalno sabotiranje i mobbing

Upravo zbog toga M. B. je pokrenula građansku parnicu protiv KBC Rijeka i dvojice poznatih riječkih kirurga koji su je napastovali. Prema riječima njezine odvjetnice, kaznena prijava DORH-a vraćena je na početak. Priča ove mlade žene, na žalost, mnogo je dulja od nekoliko spomenutih rečenica. Kako nam tvrdi njezina kalvarija i psihičko zlostavljanje započelo je još u prosincu 2008. kada je zahvaljujući svojim izvrsnim ocjenama (prosjek na medicinskom fakultetu 4,8) i osvojenim bodovima dobila specijalizaciju iz opće kirurgije.

Otvoreno su mi rekli već prvog dana tadašnja pravnica bolnice i šef kirurgije, da ako sama ne odem, da će napraviti sve da se moj život zagorča. Oni su imali u planu uzeti drugog liječnika koji je prosjekom ocjena bio daleko ispod mene, ali im je vjerojatno više odgovarao po nekim drugim karakteristikama

Njezina odvjetnica Ingrid Barić tvrdi nam kako je njezina klijentica tijekom cijelog školovanja imala izvrstan uspjeh, iako ne dolazi iz akademski obrazovane obitelji. Prvo su iz KBC-a njezinu klijenticu pokušali 'prijateljski' odgovoriti od 'teške kirurgije koja nije posao za ženu'. Kada djevojka nije pristala prepustiti svoju specijalizaciju u korist sljedećeg na listi, počelo je nepravedno ponašanje, reklo bi se mobbing.

Ivica Tomic / Novi list / CROPIX

"Tijekom cijele specijalizacije nisam bila raspisivana kao prvi operater iako je to predviđeno, jer jedino se tako može steći kirurško znanje i vještine. Ne bi odgovarali na moja pitanja vezana uz pacijenta, koja su mi potrebna za rad, ili bi odgovarali šalama i uvredljivim primjedbama. Često bi moje zadatke dali drugim specijalizantima, u zadnji čas bi mi rekli da sam ja za to nesposobna. Bila sam izuzeta iz toga što se događa na odjelu, jer se situacija u kirurgiji često vrlo brzo mijenja. Drugim specijalizantima davali su informacije o planiranim operacijama i promjenama u trenutnom radu. Stavljali bi me na dvije operacije ili dva posla u isto vrijeme zatim bi vikali jer se nisam pojavila na jednom od dva mjesta", opisala je dio psihičkog šikaniranja i profesionalnog sabotiranja kojem je kako tvrdi M.B. bila izložena.

Nije imala novaca da prekine specijalizaciju

Uz sve to, nju su zatrpavali poslovima koji nisu baš atraktivni, poput rješavanja dokumentacije i otpusnih pisama, što su kako kaže mlada žena, drugi specijalizanti 'prilično veselo prihvatili, jer je to značilo više operacija za njih'. "Ako bi meni istrgnuli pincetu i škare iz ruke i dali drugim, čak mlađem specijalizantu, oni bi to objeručke prihvatili,a mene bi udaljili iz razgovora i operativnog zahvata", prisjetila se. 

No, kao da to nije bilo dovoljno jedan od starijih kolega, kirurg, ju je silovao. Nekoliko tjedana nakon tog događaja pokušao je to učiniti opet, kako tvrdi M.B. na potpuno isti način. "Opet mi nije htio dozvoliti da izađem iz sobe, prepriječio mi je put i bio fizički nasilan, tada sam počela plakati pred njim i moliti da me pusti te me je pustio", opisala je što se događalo u lipnju 2011. Nakon što nitko u bolnici nije ništa poduzeo, kaže da se razboljela, stalno je sa strahom i nelagodom dolazila u bolnicu, ali je radila dalje.

Bila sam sve više rastresena, bojala sam se više bilo što pitati, izbjegavala sam sve kontakte s ljudima, naročito s kolegama s posla. Povukla sam se u sebe, htjela sam što prije napustiti tu bolnicu. To sam stalno i pričala. Ali nisam mogla jer me vezao Ugovor o specijalizaciji koji je trajao tada još oko dvije i pol godine

Da je prekinula specijalizaciju na vlastiti zahtjev, morala bi platiti štetu. Ostala je raditi u toj bolnici sve dok nije položila specijalistički ispit u listopadu 2014. nakon čega se prijavila na Zavod za zapošljavanje.

Damir Skomrlj / Novi list / CROPIX /Ilustracija

Za vrijeme trajanja specijalizacije psihičko omalovažavanje i dalje se nastavilo, a krajem 2011. premještena je na drugi lokalitet. "Tamo me pod svoje 'okrilje' uzeo drugi specijalist. On me gotovo svakodnevno obilazio, grlio, nudio alkoholom, pozivao sebi u sobu. Mislila sam isprva da je to bez loših namjera, ali onda se u prosincu 2011. dogodio neželjeni, prisiljeni, seksualni odnos, prvi put s njegove strane. Rekao mi je da ako nekome prijavim a mi nitko neće vjerovati. Ponovilo se za nekoliko mjeseci još jednom pa nakon godinu dana.

Novi život u Irskoj

"Ja sam se razboljela. Više nisam mogla ići na posao, skrivala sam se po hodnicima, wc-ima ili čak u dvorištu bolnice. Postala sam vrlo nesigurna, nosila sam uniformu preko civilne robe, jer me bilo strah da se skidam iz nje. Često sam bila na bolovanju, a 2013. imala sam i psihotičnu reakciju te sam želje počiniti samoubojstvo", iskreno je kazala M. B.

Od studenog 2014. bila je zaposlena kao specijalist opće kirurgije u istoj bolnici. "Od siječnja 2015. do svibnja 2016. došlo je do još tri silovanja i jednog pokušaja, sve je bilo učinjeno verbalnim prijetnjama, alkoholom i fizičkom silom. Ponovno sam sve prijavila, novom predstojniku kirurgije, ali nije bilo nikakve reakcije ni s njegove strane, ni od ravnateljstva. Kako nisam dobila nikakvu zaštitu odlučila sam dati otkaz i zatražiti zaštitu suda", kazala je kako je od odlične studentice postala nezaposlena liječnica.

Mlada žena preselila se u Irsku gdje je započela rehabilitaciju i program liječenja 2016. te ona traje do danas. "U Irskoj sam bila u tretmanu brojnih psihologa, psihoterapeuta i psihijatara. Mnogi veći simptomi su se zapravo pojavili tek nakon izlaska iz bolnice, jer sve dok sam radila sam to 'uspješno' potiskivala", opisuje mlada liječnica. Nakon dvije godine terapije osjećala se ponovno dobro, opušteno i sigurno. "Mislila sam da je vrijeme da se mogu vratiti nazad u bolnicu. dobila sam posao na odjelu Neurokirurgije u Dublinu. Sve je bilo dobro prvih par dana. Nakon toga počela sam ponovno osjećati veliku anksioznost. Počelo mi se vrtjeti, nisam čula ljude oko mene što govore, počela sam biti smetena i odsutna", tada je shvatila da još uvijek nije spremna za povratak u bolnicu.

Nedavno je započela 'rewind' terapiju za PTSP koju smatra vrlo prikladnom i učinkovitom. Nakratko se vratila u Rijeku zbog ugovorenog ročišta, ali ubrzo se vratila u Irsku gdje nastavlja svoju terapiju.

Rijeka

seksualno zlostavljanje

KBC Rijeka

specijalizantica kirurgije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter