DALIJA OREŠKOVIĆ ZA 100POSTO

'Bilo bi šteta da postupak protiv Todorića posluži kao magla u kojoj će se sakriti oni kojima je Vlada dala da uzurpiraju Agrokor'


Tomislav Kukec
26.10.2018.08:30
'Bilo bi šteta da postupak protiv Todorića posluži kao magla u kojoj će se sakriti oni kojima je Vlada dala da uzurpiraju Agrokor'
Tomislav Kristo / CROPIX

sažeto

Bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zagovara istraživanje činjenica oko uloge "grupe Borg' u preuzimanju Agrokora


Tomislav Kukec
26.10.2018.08:30

Odluka Visokog suda u Londonu da se Ivicu Todorića može izručiti Hrvatskoj izazvala je podijeljene reakcije u javnosti. 

Mnogi pozdravljaju odluku, govoreći kako je ona dokaz pojerenja međunarodnih institucija u domaće pravosuđe, te izražavaju nadu da će izručenje bivšeg vlasnika koncerna Agrokor biti realizirano u što kraćem roku.

Istražiti ulogu grupe Borg

No dio političara i pravnih stručnjaka upozorava kako ne bi bilo dobro istražiti i procesuirati isključivo Todorića, a u mraku ostaviti sumnje oko takozvane "grupe Borg" i mogućih nezakonitosti oko preuzimanja Agrokora od strane Vlade i konzultanata.

Među njima je i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, poznata po otvorenom i hrabrom pokretanju postupaka protiv brojnih hrvatskih moćnika, Siniše Varge, Bože Petrova, Branimira Glavaša, Josipa Đakića, Milana Bandića... 

Pravnica i političarka koju su u medijima prozvali i "Crna Dalija" otvoreno zagovara istraživanje činjenica oko "grupe Borg". 

"Bilo bi šteta da izručenje Ivice Todorića i daljnji tijek njegovog kaznenog postupka posluže kao magla u kojoj će se sakriti činjenica da su oni kojima je Vlada omogućila da uzurpiraju Agrokor počinili možda čak i veće nezakonitosti", kaže Orešković za 100posto. 

Ističe kako postoje sumnje da je u sve upleten određen broj najviših državnih dužnosnika, u čemu vidi razlog izbjegavanja istrage po tom pitanju. 

"Njihovom se kaznenom odgovornošću država nije htjela baviti, jer ona istovremeno tereti i sam vrh izvršne vlasti", rekla nam je bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. 

'Nadam se da mu neće otkriti sinkopu'

Zanimljivu reakciju dala nam je i Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, koja kaže da kao i većina građana ima podijeljene osjećaje o odluci o izručenju Ivice Todorića. 

"S jedne strane mi je drago da će Todorić biti izručen i da neće izbjeći odgovaranje pred sudom. S druge strane, nitko od nas više nema povjerenje u hrvatsko pravosuđe jer nitko od velikih igrača do sada nije osuđen ni za što. Nadam se samo da mu sud neće kao olakotne okolnosti prihvatiti nikakve sinkope, ratne puteve i punoljetnu djecu, već da će u Hrvatskoj napokon zavladati pravda", rekla nam je Puljak. 

Ivica Todorić

Dalija Orešković

Marijana Puljak

grupa Borg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter