Biljana Borzan za 100posto

'Od svih zemalja zapadnog Balkana na području ženskih prava najviše je napredovala Crna Gora'


Mia Mitrović
22.01.2019.16:00
'Od svih zemalja zapadnog Balkana na području ženskih prava najviše je napredovala Crna Gora'
Emica Elvedji / CROPIX

sažeto

U srijedu se u Europskom parlamentu na prijedlog Biljane Borzan glasa o Rezoluciji o pravima žena na Zapadnom Balkanu


Mia Mitrović
22.01.2019.16:00

Naša možda najaktivnija europarlamentarka, SDP-ova Biljana Borzan na glasovanje je u srijedu u Europski parlament uputila Rezoluciju o pravima žena na Zapadnom Balkanu. Uz pomoć nevladinih organizacija iz cijele regije napravila je, kaže, iznimno kvalitetan tekst koji ima šanse da bude podržan velikom većinom. Izvješće o položaju žena o kojem se glasa, odnosi se na zemlje zapadnog Balkana koje se pripremaju za ulazak u Europsku uniju; Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedonija, Kosovo i Albaniju.

"Situacija je, na žalost, u nekim zemljama lošija nego prije. Nasilje u obitelji sve je učestalije, a žena u procesu donošenja odluka uopće i nema, posebno u područjima politike i gospodarstva. No, ima i onih koji polako ali sigurno, napreduju. Crna Gora je, primjerice, puno učinila po pitanju ženskih prava", otkriva nam eurozastupnica Borzan.

Lijepo smo se obukli i počešljali za EU, a kasnije je bilo sve po starom 

"Kao što je bio slučaj i kod nas, zemlje prilagođavaju zakonodavstvo zakonima EU, no provedba u praksi ne funkcionira. U teškoj je situaciji i nevladin sektor koji odrađuje velik dio posla i organizira pomoć žrtvama zlostavljanja, no financiran je slabo ili nikako", priča nam Biljana Borzan te dodaje da se Rezoluciji protive europski pučani.

"U Rezoluciji smo problematiku razvrstali po svakoj zemlji posebno, jer je svaka zemlja drugačija. Pučani se tome protive jer žele da sve zemlje budu zajedno. Međutim, vjerujem da ćemo imati većinu jer je velik dio zastupnika sklon rezoluciji", tvrdi eurozastupnica koja smatra da bi zemlje zapadnog Balkana trebale učiti na hrvatskom primjeru i iskoristiti ovaj trenutak za pomake jer je na slučaju Hrvatske, Poljske i Mađarske vidljivo da je ono što je napravljeno, napravljeno do ulaska u EU.

Biljana Borzan / Facebook

"Lijepo smo se obukli, počešljali i našminkali za ulazak u EU, no kasnije nismo daleko odmakli. Štoviše, po nekim stvarima smo se vratili debelo unatrag. Ni pet mjeseci od ulaska u EU održan je referendum zbog kojeg je u Ustav ušla odredba da je brak zajednica muškarca i žene. Da su se skandali oko povijesnog revizionizma i veličanja poraženih režima iz Drugog svjetskog rata događali u vrijeme kada smo bili u pretpristupnim pregovorima, još uvijek ne bismo ušli u EU. Zbog svega toga, važno je da zemlje zapadnog Balkana iskoriste ovaj trenutak u kojem se nalaze kako bi uspostavile standarde i poboljšale zakonodavstvo", zaključila je Borzan.

Europski parlament

Biljana Borzan

ženska prava

zapadni Balkan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter