SERIJAL MAFIJA (9): OBITELJ GAMBINO

Bili su jedna od najzloglasnijih mafijaških obitelji u New Yorku, a vrhunac doživljavaju nakon surove likvidacije njihovog vođe


Matej Devčić
17.03.2019.19:00
Bili su jedna od najzloglasnijih mafijaških obitelji u New Yorku, a vrhunac doživljavaju nakon surove likvidacije njihovog vođe
iStock

sažeto

Pripadaju jednoj od pet talijanskih obitelji koje se bave organiziranim kriminalom u New Yorku i drugim dijelovima Amerike


Matej Devčić
17.03.2019.19:00

New York je oduvijek bio poprište mafijaških ratova, a ubojstvo 53-godišnjeg Francesca "Franky Boya" Calia, šefa mafijaške obitelji Gambino, mogao bi potaknuti nove obračune njujorških kriminalnih skupina.

Nepoznati ubojica pogodio je Calija nekoliko puta u prsa oko 21 sat dok je izlazio iz svog doma, a nakon toga ga je, prema pisanju američkih medija, pregazio kamionetom. Njegovo ubojstvo prvi je udar na mafijaškog bossa još od kad je John Gotti 1985. naručio ubojstvo tadašnjeg šefa obitelji Gambino, Paula Castellana.

Cali je, naime, bio oženjen za nećakinju Johna Gambina te je capom proglašen 2015. godine, a mafijaška organizacija se pod njegovim vodstvom ponajviše bavila švercom heroina i oksikodona.

Početak ere obitelji Gambino

Povijest mafijaške obitelji Gambino počinje se ispisivati početkom prošlog stoljeća. Pripadaju jednoj od pet talijanskih obitelji koje se bave organiziranim kriminalom u New Yorku i drugim dijelovima Amerike, a jedna od najvećih mafijaških obitelji postaju zahvaljujući talijanskom imigrantu Carlu Gambinu, bossu po kojem su nazvani.

Rast ove obitelj počinje 1957. godine nakon što je Gambino organizirao ubojstvo Alberta Anastasije, čovjeka kojem je bio praktički desna ruka i koji organizirao okupljanje talijanskih bandi.

Nakon Anastasijinog ubojstva započinje era obitelji Gambino koju je Carlos ubrzo pretvorio u jednu od najmoćnijih mafijaških obitelji u SAD-u koja je preuzela metode Cosa Nostre i bavila se ilegalnim poslovima od lihvarenja i iznuda, pa do prostitucije, ubojstava, kockanja i pranja novca.

Dolazak Castellana na čelo obitelji

Gambino nakon toga za drugog čovjeka obitelji postavlja Aniella Dellacrocea. On 1971. završava u zatvoru zbog organiziranog kriminala, gdje se zbližio s Johnom Gottijem koji je tijekom šezdesetih postao članom obitelji Gambino.

Gotti je vjerovao kako će mu vjernost Dellacroceu priskrbiti dolazak na čelo obitelji Gambino. Dok je bio u zatvoru, 74-godišnji Carlos umire 1976. od srčanog udara te ga nasljeđuje zet Paul Castellano.

Gotti je bio najžešći kritičar Castellana te nije skrivao svoje ambicije da dođe u sam vrh mafijaške obitelji. Njegov nekadašnji zaštitnik, "underboss" Dellacroce, razbolio se od raka i umro 2. prosinca 1985. Gotti je računao da će bar postati novi "underboss" obitelji Gambino, no Castellano je na to mjesto imenovao svojeg vozača i čuvara Thomasa Bilottija.

Ambiciozni Gotti postaje "Capo di tutti capi"

Par tjedana kasnije Castellano je izrešetan. Billoti ga je vozio na Manhattan u restoran "Sparks", a nakon što su izašli iz automobila, prišla su im dvojica muškaraca i otvorila vatru na obojicu.

Getty Images

Castellano je pogođen sa šest metaka u glavu i prsa, pao je na leđa, a nakon što je pao, ubojica je ispalio još jedan metak u glavu. Dvojica muškaraca su nakon pucnjave ušla u automobil koji ih je čekao i pobjegli su prema jugu. S mjesta događaja je naglo otišlo još nekoliko parkiranih automobila, a kasnije se doznao da je u jednom do njih bio Gotti koji je organizirao i nadgledao Castellanovo ubojstvo.

Gotti nakon toga postaje glava obitelji Gambino te dobiva nadimak "Capo di tutti capi". S obzirom na to da je bio jedan od najmoćnijih američkih mafijaša vrlo brzo dolazi na radar američkih istražitelja koji su počeli istraživati njegove zločine.

Presudio mu jedan od najbližih pomoćnika

Državna odvjetnica Diane Giacalone bila je iznimno odlučna u namjeri da Gottija strpa iza rešetaka, no svaka njena optužnica bila bi pobjeda za "bossa svih bossova" koji je oslobađan zbog nedostatka dokaza.

No, nakon njegovog uhićenja u drugoj polovici devedesetih, tužiteljstvo se dobro pripremilo za suđenje koje je počelo tek početkom 1992. Sammy "The Bull" Gravano, jedan od najbližih Gottijevih pomoćnika, bio je ključan faktor tog suđenja.

On je, naime, pristao svjedočiti protiv Gottija nakon što mu je policija obećala da ga za zločine neće osuditi za smrt te da će dobiti 20 godina zatvorske kazne. Gravano je pred porotom priznao Gottijeve zločine i opisao ubojstva koja je počinio po njegovoj naredbi, pritom ga najžešće optužujući za smrt Castellana.

Gubitak utjecaja

Gravanove riječi potvrđivale su tajne audio i video snimke, a sud Gottija osuđuje na doživotan zatvor iz kojeg je i dalje rukovodio svojom mafijaškom obitelji preko sina Johna Gottija mlađeg, kojem 1996. službeno predaje vlast, i brata Petera Gottija.

1999. godine uhićen je i John Gotti mlađi te je osuđen zbog reketa i drugih kriminalnih nedjela na šest godina zatvora. Tri godine kasnije "Capo di tutti capi" Gotti stariji umire u zatvoru, a nasljeđuje ga brat Peter koji godinu dana nakon njegove smrti završava u zatvoru.

Obitelj je nakon toga preuzeo Nicholas "Mali Nick "Corozzo, 59-godišnji Gottijev bliski suradnik iz Brooklyna, no on nije imao kapacitet da preuzme titulu "bossa svih bossova". Padom Gottija, Gambino i druge mafijaške obitelji, gube utjecaj koji su imali na političare, suce i radničke udruge.

New York

mafija

obitelj gambino

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter