Bili smo na prosvjedu 1od5 miliona

'Nije srpski 'ćutati'. Beograd se ne boji, a diže se i cijela Srbija. Pitanje je samo hoće li opozicija uspjeti kanalizirati energiju'


Mia Mitrović
20.01.2019.21:00
'Nije srpski 'ćutati'. Beograd se ne boji, a diže se i cijela Srbija. Pitanje je samo hoće li opozicija uspjeti kanalizirati energiju'
Peđa Milosavljević/CROPIX

sažeto

O pobuni protiv Vučićeve strahovlade za 100posto govore njeni akteri s čela i začelja protestne kolone 


Mia Mitrović
20.01.2019.21:00

'Krug dvojke' izraz je u beogradskom slengu koji opisuje područje samog srca grada, omeđeno rutom tramvaja broj 2. Za razliku od ostalih tramvajskih linija, dvojka nema početnu i zadnju stanicu, već vozi u krug i tako crta vidljivu granicu kojom je omeđen sam centar Beograda.

Izraz se i koristi da bi simbolički opisao beogradsku urbanu, intelektualnu i kulturnu elitu, emancipirane građane koji su okosnica organizacije prosvjeda 1od5 milijuna koji su prerasli sam 'krug dvojke' i postali općenarodni bunt koji već sedmi tjedan ozbiljno iritira i prijeti apsolutnoj vlasti aktualnog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Nije slučajno da se prosvjednici okupljaju baš na Platou ispred beogradskog Filozofskog fakulteta, na betonskoj ravni koju krasi kip crnogorskog književnika i vladike Petra Petrovića Njegoša. I u prošlosti je baš tu bio centar otpora diktaturi razne vrste. Na Filozofskom su protiv represije Titova režima ustali studenti u ljeto 1968., a od 1991. pa sve do pada Miloševića, Plato je bio centar otpora Slobinoj strahovladi.

Studenti nisu stali dok nisu srušili Miloševića, iako im je za to trebalo desetak godina, a s obzirom na ono što smo vidjeli na beogradskim prosvjedima u subotu, ni ova nezadovoljna masa neće stati dok Vučić ne odstupi, makar im za to bile potrebne stotine prosvjednih šetnji.

Za Beograđane je subotnja večernja šetnja, čini se, postala dio vikend rutine. U njoj je u subotu sudjelovalo oko 30 000 građana. Bilo ih je nešto manje nego mitingaša u petak pred Hramom, no valja uzeti u obzir da ovim ljudima nitko nije platio put i sendvič da šeću, već ih na to sili tuga i nezadovoljstvo uvjetima u Srbiji koju guši režim Aleksandra Vučića.

Usprkos skandiranju pokoje sočne psovke na račun aktualnog predsjednika, atmosfera je na prosvjedima pozitivna i miroljubiva. S kamiona je te subote govorio Branislav Trifunović, mlađi brat u Hrvatskog poznatijeg glumca Sergeja i legendarni Nikola Kojo.

Peđa Milosavljević/CROPIX

'Ovo je kraj'

Kojo je održao sjajan, zapaljiv govor kojim je Vučiću poručio da abdicira.

"Izvršio si svoj blitzkrieg, svoj atak na kapital, pamet i resurse ovog naroda. Uspio si, vrhunski si obavio posao. Koristio si naš novac, nedostatak hrabrosti i spremnosti da se odupremo tvojoj hajdučiji i bahatosti. Silovao si kompletno stanovništvo svojim konferencijama za štampu. Silovao si vađenjem djece iz smetova, rušenjem Savamale, Air Srbijom, Kopernikusom, helikopterom...

Suspendirao si pravo i pravdu, pogazio i pogasio sve institucije. Riješio si da budeš i institucija i zakon i pravda. Zapušio si nam protok energije, ljubavi i radosti. Zaboravio si da si ti naš službenik. Ne plaćamo te da nas vrijeđaš i ponižavaš, da nas nazivaš bagrom i ološem, da budeš i sudac i novinar i advokat i selektor i inspektor i akušer i babica.

Objasni svojim dvorjanima da polože oružje i lažne diplome. Za nas ne brini, mi imamo još par zadataka - da objasnimo biračima šta si uradio. Vi niste partija, nego organizirana kriminalna interesna organizacija. Idemo do kraja", poručio je Kojo i u svome govoru odlično sažeo većinu stvari koje prosvjednici zamjeraju aktualnom predsjedniku, a govoranciju je završio ironičnim pozdravom 'spasiba za družbu', (hvala na prijateljstvu) što su i riječi kojima se Vladimir Putin obratio kontramitingašima ispred Hrama.

Dugačka povorka potom je krenula u dvosatnu šetnju gradom. Studenti, umirovljenici, roditelji s malom i većom djecom, psi i njihovi vlasnici hodalo je ulicama grada sa zviždaljkama i loncima po kojima su udarali. Povorku je u jednom trenutku glasnim bubnjanjem i pjesmom pozdravio orkestar sačinjen od tri romska dječaka.

Povlačim se na začelje kolone gdje sam dogovorila susret s Draganom Đilasom, nekadašnjim predsjednikom Demokratske stranke i jednim od vođa opozicije. Đilas nije htio govoriti za hrvatske medije, no dogovorili smo susret na začelju kolone kako bi se barem upoznali. Kasnije smo saznali da vođe opozicije nerado govore za hrvatske medije zbog 'frke' koju je vođama prosvjeda priredila Jadranka Kosor. Ona je na Twitteru izrazila podršku prosvjedima, što su Vučiću bliski mediji iskoristili protiv njih. Visoki funkcioner SNS-a i zamjenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić prozvao je Jadranku Kosor zbog toga što je u svom mandatu odbila povući tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid pa njena podrška u ovom kontekstu ne ide u prilog opoziciji koja se mora boriti s Vučićevom propagandnom mašinerijom koja ne bira sredstva da ponizi neprijatelja.

Đilasa nije bilo na kraju kolone, no na začelju je zato šetao bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u društvu beogradskih sveučilišnih profesora i intelektualaca koji su taj dan pismom izrazili podršku prosvjednicima i tako stali uz njih, a podršku prosvjedima dao je i Vojni sidikat Srbije čiji je predstavnik govorio na prosvjedimka u Kraljevu. 

'Milošević je bio tragedija, Vučić je farsa'

Ni Tadić nije htio davati izjavu jer na prosvjed 'nije došao kao političar, već kao običan građanin'. Izjavu nam je zato dao Čedomir Čupić, umirovljeni profesor političke antropologije na Fakultetu političkih nauka.

"Ovdje je danas građanska elita, sposobna da pokaže neposlušnost diktaturi. Kao profesor odgovoran sam za društvo u kojem živim i učim svoje studente da inzistiraju na vladavini prava i funkcioniranju institucija. Aktualni predsjednik ušao je u opasnu zonu kada je prigrabio sve vrste vlasti. Na položaju je na kojem nema izvršnih funkcija, no pretvorio je vladu u svoj servis, a Skupštinu u izvršitelja njegovih zahtjeva. Sad je počeo i da utječe na sfere sudstva i tužilaštva koje također želi staviti pod svoju kontrolu", objašnjava profesor Čupić koji je zbog prethodnih iskustava vrlo sumnjičav u sposobnost opozicije da provede potrebne promjene u Srbiji.

Peđa Milosavljević/CROPIX

"Opozicija su u ovom slučaju građani. Ostaje nam vidjeti hoće li opozicija uspjeti kanalizirati energiju ovih prosvjeda u pravom smjeru. Poslije svih iskustava koje smo imali, a posebno iskustva opozicije koja je sama sebe dovela u pitanje, pretpostavljam da će se formirati jedan drugačiji obrazac pristupanja političkom životu i da se nitko više neće usuditi krenuti ovim putem kao Vučić. Ovo se Srbiji događa po drugi puta. U Vrijeme Miloševića, to je bila tragedija političkog života. Ovo je sada farsa, a farsa je još veća tragedija", govori profesor koji od samih početaka studentske pobune protiv Miloševića sudjeluje u prosvjedima.

"Oni za koje sam se žestoko zalagao 2000. godine, nisu se snašli. Mnogo toga nije urađeno na uspostavi vladavine prava i kontrolnih mehanizama. Kad god imate vlast u državi u kojoj nemate dobre institucije i još jače kontrolne organe, dovest ćete političare u iskušenje. Ljudska je priroda takva, a vlast moderni đavo koji iskušava i nagovara. Nikada ne znate kada volja može postati samovolja", govori profesor dok se polako približavamo zgradi RTS-a.

Živjeti slobodno

Usprkos glasinama da će RTS prosvjednici gađati jajima, to se nije dogodilo jer su građani s kamiona na čelu povorke zamoljeni da to ne čine. Svako nasilje od strane prosvjednika Vučićev režim može iskoristiti da ih diskreditira stoga se strogo pazi da sve protekne u miru. Prosvjednici su pred zgradom RTS-a glasno zviždali i negodovali, nezadovoljni načinom na koji je javni servis (koji baš kao i mi plaćaju), prenosio miting SNS-a pred Hramom čemu je posvećeno više od sat i pol vremena u prime timeu.

Vođe prosvjeda zahtijevale su sastanak s rukovodstvom televizije, no na porti im je rečeno da im uruče pismeni zahtjev za sastankom. Povorka je potom krenula dalje, a s kamiona su se puštali hitovi EKV-a, Partijbrejkersa i Termita. Okupljeno je mnoštvo zajednički je pjevalo Balaševićevu 'Živeti slobosno', Rundekovu 'Ay Carmelu' i 'Bella Ciao' Kud Idiota.

Na čelu povorke ugledala sam momke u zelenim spitkama i bijelim fantomkama koje sam viđala na gotovo svim fotografija prijašnjih prosvjeda. Djelovali su mi opako, poput nekih navijača-razbijača, no zapravo se radi o političko-umjetničkom kolektivu PUF (Pokret ujedinjenih fantoma) koji se protiv Vučića bori pjesmom i satirom.

"Fantomke su rezultat društva u kojem mi danas živimo, načina na koji sadašnja vlast vlada Srbijom. PUF se zalaže za demokraciju koje danas u Srbiji nema i koja je do te mjere urušena da su nam ugrožena i osnovna ljudska prava. Izgledamo opasno, no izgled često vara. Naši su spotovi satirični, a muzika nam je alat da dođemo do građana. Suština je u političkim porukama koje šaljemo. Imamo dva cilja. Prvi je da spriječimo odlazak mladih iz ove zemlje, a drugi da pokušamo građanima Srbije skinuti strah s lica jer mislimo da je danas strah presudan u tome što Srbijom vlada ovaj režim. Beograd se ne boji, a polako se diže i cijela Srbija", rekli su momci iz PUF-a i bez puno nagovaranja pristali sa mnom snimiti selfie.

MiMI/100posto

Povorka je napravila krug i stigla na Trg Republike koji se nalazi nedaleko Platoa s kojeg je krenula. Na kamionu koji je vodio povorku, prosvjednike je gorljivim riječima hrabrio i glazbenik Aleksandar Stanojković (31).

"Svi građani su organizatori. Svako od nas ovdje dolazi iz svog razloga. Inicijativa se zove 1od5miliona pa tako postoji i pet milijuna razloga zbog kojih ljudi ovdje dolaze danas. Moj razlog je uništavanje kulture, muzike, prekrajanje povijesti, nasilje... Više se ne osjećam 'bezbedno' na ulicama svoga grada. Vučiću najviše zamjeram to što ne radi svoj posao, a miješa se u svačiji. Ne poštuju zakone pa je smisao ovog našeg prosvjeda prvenstveno apel da se poštuju zakoni. Ako pogledate naše zahtjeve, mi samo hoćemo da se poštuju postojeći zakoni", objašnjava Aleksandar, a mi se pitamo ima li ovakva raštrkana i raznorodna oporba u Srbiji uopće šanse da išta postigne, s obzirom na Vučićev stil vladanja.

1od5miliona

"Da nema šanse, ne bismo bili ovdje i ne bi dolazili ljudi u ovolikom broju. Prosvjedi su politički, ali nisu stranački. Ni jedna stranka ne stoji iza njih. Mogu doći, ali zamoljeni su da ne nose stranačka obilježja. Ovo je veće od stranaka i od svega. Ovo je općenarodni ustanak i ljevice i desnice i centra, prosvjed solidarnosti zbog svega kroz šta prolazimo. Zbog toga što se pojavljujem na prosvjedima, u medijima pišu da sam narkoman i samoubojica, a isto se događa i drugima koji glasno izražavaju neslaganje s režimom, npr. Sergejem Trifunovićem. Prije nas je to brinulo, sada nam je zabavno. Čini mi se da nas je sve više. Ovi hrabri ljudi koji su tu su naša snaga. I nećemo stati dok ne postignemo svoje ciljeve, a to je Srbija oslobođena od tiranije."

Beograd

prosvjedi

1od5miliona

opozicija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter