IMAJU, ALI NEMAJU

Bili smo na Agronomskom fakultetu koji ima opremu za uzgoj kanabisa za znanstvene potrebe, ali iz nekog suludog razloga ne smiju je koristiti


Matej Devčić
26.03.2019.19:00
Bili smo na Agronomskom fakultetu koji ima opremu za uzgoj kanabisa za znanstvene potrebe, ali iz nekog suludog razloga ne smiju je koristiti
Ranko Suvar/CROPIX

Matej Devčić
26.03.2019.19:00

Prilično nestvarno zazvučala je vijest od prije nekoliko dana da se na jednom zagrebačkom fakultetu već godinu i pol nalazi oprema namijenjena za uzgoj kanabisa za znanstvene potrebe, koja još nije u funkciji.

Tragom te vijesti zaputili smo se na Agronomski fakultet u čijem skladištu ta oprema skuplja prašinu. Tamo nas je dočekao prof. Marko Vinceković, voditelj Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta s kojim smo razgovarali o ovoj temi.

"Opremu je krajem 2017. godine darovalo Ministarstvo državne imovine. Radi se o opremi koju je policija zaplijenila od jednog ilegalnog uzgajivača", priča Vinceković dok stojimo u laboratoriju okruženi laboratorijskom opremom i posuđem kojih se sjećamo još sa školskih satova kemije.

Ranko Suvar/CROPIX

Još opreme u skladištu PNUSKOK-a

Oprema, koja se sastoji od lampi, grijalica, ventilatora i nosača, zaplijenjena je u jednoj od akcija PNUSKOK-a. "Ima još opreme u njihovom skladištu koja bi se mogla iskoristiti", dodaje Vinceković.

"Želimo se baviti znanstvenim istraživanjem uzgoja medicinske konoplje i ekstrakcijom bioaktivnih komponenata iz biljke, pa do stvaranja ulja od kanabisa koje ima blagotvoran i ljekovit utjecaj na ljude s različitim oboljenjima.

Ne samo kod karcinoma nego i kod autoimunih oboljenja poput primjerice lupusa i multiple skleroze. Dokazano je, recimo, da kod kemoterapije smanjuje mučninu", tvrdi Vinceković.

"Puno stvari bismo mogli svesti pod pojam droga"

U polušali dobacujem da je kanabis u očima javnosti droga. "Ja to ne razumijem. Puno tvari bismo mogli svesti pod pojam droga, pa i kava ili cigareta. Alkohol je primjerice prva psihosomatska droga koja se koristi", tvrdi.

Gdje je zapelo sa stavljanjem opreme u pogon, pitam ga. "U ožujku prošle godine smo kao institucija poslali dopis Ministarstvu zdravstva da nam se dopusti rad na istraživanja medicinske konoplje. Zaprimili su taj dopis 8. ili 11. ožujka, a mi nikada nismo dobili nikakav odgovor od ministarstva.

Bio sam na sastanku u Ministarstvu zdravstva krajem studenog prošle godine i tražio odgovor na naš dopis. Dopis su zaprimili, ali odgovor jednostavno nikada nisu poslali.

Da je to odobreno, mi bi prijavili znanstveno-istraživačke projekte, od nacionalnih do međunarodnih gdje bi se bavili uzgojem i istraživanjem kanabisa za medicinske svrhe. U inozemstvu već postoje kolegiji na fakultetima o uzgoju i primjeni kanabisa u medicini", kaže Vinceković.

Ranko Suvar/CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora odobriti istraživanje

Kaže da je Ministarstvo zdravstva prebacilo "lopticu" na Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Naime, kako navode iz Ministarstva zdravstva, odobrenje "uzgoja kanabisa u znanstveno-istraživačke svrhe sukladno članku 16. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga od strane Ministarstva zdravstva nije moguće izdati sve dok ministarstvo nadležno za znanost ne propiše uvjete po kojima se ta djelatnost može obavljati".

Vinceković niti po pitanju resora ministrice Blaženke Divjak nije optimističan, a u cijelom tom prebacivanju loptica, kaže, Hrvatska gubi veliku industriju. I to industriju koja će do 2025. godine, ako je suditi po podacima globalnog tržišta medicinske konoplje, biti teška 55 milijardi američkih dolara.

"Industrija konoplje se vrlo brzo se razvija i postaje sve veća. U igri su velike količine novca. Stupio sam u kontakt s Hrvatom iz Kanade Jeffreyjem Benichem. On u Kanadi ima firmu koja se bavi isključivo uzgojem kanabisa. Prije godinu dana je došao u Hrvatsku s inicijativom da se i kod nas pokrene uzgoj kanabisa, ali nije bilo interesa za ono što nudi, pa je otišao u Makedoniju", priča Vinceković.

Oprema bi se mogla koristiti i za uzgoj drugih biljaka

U jednom trenutku odlazi po papir. Pokazuje ga i objašnjava kako je to dopis koji je poslan Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se Agronomskom fakultetu dopusti uzgoj medicinske konoplje u svrhu znanstvenih istraživanja.

U krajnjoj liniji, kaže, ima ideju i da se ta oprema, ako ništa, barem koristi za uzgoj drugih biljaka. No, ističe da je potrebno legalizirati uzgoj medicinske konoplje. "Ako netko želi pušiti kanabis može otići u Sloveniju i tamo ga legalno kupiti", priča Vinceković te dodaje da je i pušenje kanabisa štetno jer njegovim sagorijevanjem nastaje cijeli spektar organskih spojeva koji su štetni.

Ipak, smatra kako će uzgoj medicinske konoplje u Hrvatskoj kad tad biti legaliziran. "Morat će postojati institucija, bilo da to bude Agronomski fakultet ili neka druga, koja će kontrolirati kvalitetu pripravaka koji se nude tržištu", tvrdi Vinceković. A situacija na hrvatskom tržištu po pitanju medicinske konoplje nije dobra.

Ranko Suvar/CROPIX

"Agronomski fakultet mogao bi pod strogom kontrolom proizvoditi ulje i tinkture od kanabisa"

Naime, upotreba kanabisa u medicinske svrhe je ozakonjena, ali je on praktički nedostupan. Npr., jedna pošiljka ulja od kanabisa koja je stigla u Hrvatsku nije bila ispravna, a druga je povučena s tržišta i uništena jer joj je istekao rok trajanja. Ulje nije dostupno ni svojom cijenom, obzirom na to da se kreće od 700 do 1000 i više kuna, ovisno o tome koju dozu oboljela osoba treba uzimati, a HZZO ne sudjeluje u financiranju lijeka.

Uzimajući u obzir sve te faktore, oboljeli se sve češće okreću problematičnom crnom tržištu, utrkujući se s vremenom i smrti.  Vinceković tvrdi kako je apsurdno da se ulje kanabisa uvozi i da nitko ne jamči da je ta roba, možda i sa s crnog tržišta, zaista kvalitetna, a sve bi se, smatra, riješilo kada bi se ono moglo proizvoditi u kontroliranim uvjetima koji se mogu osigurati na Agronomskom fakultetu.

"S ovom opremom vjerujem da bismo mogli imati strogo kontroliranu proizvodnju, a cijena ulja bi bila manja. Kontrola mora postojati. Na našem fakultetu čak i postoji tim znanstvenika koji se bave istraživanjima industrijske konoplje", priča Vinceković.

Mala kapsula za veliku biljku

Stroga kontrola proizvodnje, kaže Vinceković, znači da se radi analiza THC-a, što se radi u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, te drugih korisnih spojeva poput CBD-a, terpenoida i kanabinoida koji su važni. "Pravilnom ishranom i zaštitom bilja može se povećati količina bioaktivnih komponenata u bilju te u konačnom proizvodu.

Rezultati istraživanja našeg proteklog projekta, financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost, su pokazali da primjena formulacija mikrokapsula simultano ispunjenih mikro i makronutrijentima i/ili mikroorganizmima pozitivno utječe na rast i količinu bioaktivnih spojeva u bilju. Nove agroformulacije smo primijenili na salati, rajčici i vinovoj lozi.

Postigli smo vrlo dobre rezultate, biljku smo zaštitili i prihranili, te dobili kvalitetniji proizvod. Nazvali smo te nove agroformulacije 'mala kapsula za veliku biljku'", objašnjava Vinceković te dodaje kako se isto može primijeniti na uzgoj medicinske konoplje.

Ranko Suvar/CROPIX

"Nije u redu da jednoj znanstveno-istraživačkoj instituciji treba dozvola da se bavi istraživanjima"

Iskreno priznaje i kako je u cijelu ovu priču upao sasvim slučajno te da je jednostavno shvatio da bi bila super ideja da se krene s istraživanjem medicinske konoplje. "Imamo laboratorije i mlade ljude koji hoće i znaju raditi, a mogli bi se povezati i s ostalim institucijama koje se bave time, poput Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić i A. Štamparu.

Mi možemo proizvoditi kvalitetnu medicinsku konoplju i pripravke, a oni raditi analize. Nije u redu da jednoj znanstveno-istraživačkoj instituciji treba dozvola da se bavi istraživanjima i uzgojem kvalitetne medicinske konoplje.

Istražili bi koje bioaktivne komponente potiču rast i podižu kvalitetu bilja, ispunili bi tim spojevima mikrokapsule te formulaciju mikrokapsula dodali korijenu bilja. Slijedi ekstrakcija aktivnih komponenata iz kanabisa te priprava tinktura i ulja", smatra Vinceković.

Industrija od koje bi svi imali koristi

Tvrdi kako Agronomski fakultet ima dovoljno znanja i sposobnosti za istraživanje i uzgajanje medicinske konoplje što bi bilo od višestruke koristi.

"Znanstvena istraživanja su bitna da bismo mogli proizvesti kvalitetan kanabis, sagledati sve rezultate i imati na umu da istraživanja mogu trajati više godina. Izdvajanja za znanost u Hrvatskoj su mala, a još i nema odobrenja za istraživanje. Zbog sličnih oklijevanja poput ovoga nameće se i pitanje gdje smo mi kao znanstvenici koji bi trebali biti pokretači promjena.

Ponavljam, radi se o cjelokupnoj industriji od koje bi mnogi mogli imati koristi, a prvenstveno oboljeli kojima su pripravci od kanabisa potrebni za njihovo zdravlje, a onda i mi znanstvenici koji ćemo provoditi istraživanja i kroz objave rezultata u znanstvenim publikacijama upoznavati znanstvenu zajednicu i javnost", tvrdi Vinceković.

Ranko Suvar/CROPIX

Aktivno blokiranje medicinske konoplje

Doc. dr. sc Ognjen Brborović, bivši predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva, kazao je za 100posto da se u ovom slučaju radi o čistom prebacivanju loptice između ministarstava.

"Ministar zdravstva Milan Kujundžić i njegovi pomoćnici su jasno dali do znanja da se ne radi o slučajnosti i nemaru, nego aktivnom blokiranju medicinskog kanabisa s bilo koje pozicije.

Budući da nema medicinskog i znanstvenog opravdanja da se medicinski kanabis ne istražuje, rekao bih da se ovdje radi o ideološkim razlozima blokiranja istraživanja", smatra dr. Brborović.

Tvrdi da stavljanje opreme u pogon nije u domeni Ministarstva zdravstva već Ministarstva znanosti i obrazovanja, te tvrdi kako će se prebacivanje loptice vrlo vjerojatno nastaviti.

MZO: Uvjeti za istraživanja još nisu definirani, u procesu smo njihove izrade

Upit o ovoj temi poslali smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje treba dati zeleno svjetlo za stavljanje opreme u funkciju i za istraživanja medicinske konoplje.

"Ministarstvo podržava istraživanja koja mogu rezultirati novim znanstvenim saznanjima. Istraživanja koja uključuju marihuanu moguća su sukladno zakonima koja reguliraju znanstvena istraživanja, a u skladu s uvjetima koje propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja uz suglasnost ministra zdravstva.

Takvi uvjeti još nisu definirani, međutim MZO je u procesu njihove izrade i cilj je da što brže donesemo takve uvjete", poručuju iz ministarstva.

medicinska konoplja

Agronomski fakultet

oprema za uzgoj

Marko Vinceković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter