Šokantna ispovijest Njemice

'Bila sam Hitlerova kušačica hrane, svaki obrok mi je bio kao posljednji. U ratu me silovao SS-ovac, a nakon njega Sovjeti. Preživjela sam zahvaljujući samo jednoj stvari'


Mia Mitrović
14.08.2019.14:00
'Bila sam Hitlerova kušačica hrane, svaki obrok mi je bio kao posljednji. U ratu me silovao SS-ovac, a nakon njega Sovjeti. Preživjela sam zahvaljujući samo jednoj stvari'
Profimedia

sažeto

Margot Wölk bila je jedna od 15 djevojaka koje su SS-ovi siledžije dovukli u Vučju jazbinu kako bi kušale Führerovu vegansku hranu. Za 95. rođendan prisjetila se mučnih ratnih godina 


Mia Mitrović
14.08.2019.14:00

Bio je vegetarijanac, a uz večeru bi često sa svojim suradnicima znao raspravljati o tome kako je ubijanje životinja okrutno i nehumano. Njegovo omiljeno jelo bili su špageti s muškatom, umakom od rajčice i zelenom salatom. Adolf Hitler nije slovio za gurmana, no volio je da njegovi obroci budu pripremljeni od najsvježijih i najboljih namirnica pa čak i pred kraj rata kada je ostatak zemlje umirao od gladi pod ruševinama Trećeg Reicha.

Kako bi bio siguran da ga Saveznici ili netko od najbližih suradnika neće otrovati, Hitler je zaposlio tim mladih i lijepih Njemica da kušaju njegovu hranu. Jedna od njih, Margot Wölk (95) ispričala je svoju priču njemačkom tjedniku Der Spiegel. Prema njenim sjećanjima američka glumica i spisateljica Michelle Kholos Brooks, snaha Mela Brooksa nedavno je napisala dramu koja je pretvorena u uspješnu predstavu koja je trenutno na europskoj turneji, piše BBC.

Nisam imala izbora

Margot Wölk bila j jedna od 15 mladih žena koje su bile zadužene za kušanje Führerove hrane. U teškim, ratnim vremenima uživala je u delicijama poput šparoga u sosu s pravim putrom, koji je u posljednjim danima Reicha bio vredniji od zlata. Na poziciji Hitlerove kušačice provela je posljednje dvije i pol godine rata.

"Rođena sam u Berlinu 1917. godine u obitelji u kojoj je otac bio službenik njemačkih željeznica. Imala sam bezbrižno djetinjstvo sve do 1933. godine kad su na vlast došli nacisti. Do tad nisam ni znala da su mnoge moje prijateljice bile Židovke", kazala je.

U zimu 1941. kao 24-godišnjakinja pobjegla je iz rodnog Berlina koji je bio česta meta savezničkog bombardiranja. Po struci je bila sekretarica pa se u potrazi za sigurnošću i poslom uputila k svekrvi u seoce Partsch, nekoć smješteno u Istočnoj Prusiji, a danas se nalazi na teritoriju Poljske. Margot se veselila životu u svekrvinoj seoskoj kućici okruženoj velikim, zelenim vrtom.

Nije ni slutila da se slikovito selo prema kojem se uputila nalazi na oko tri kilometra od Vučje jazbine, najpoznatije Hitlerove tajne baze smještene u močvarnoj i vlažnoj Masurijanskoj šumi iz koje je upravljao Istočnim frontom i operacijom Barbarossa.

"Gradonačelnik mog ratnog utočišta bio je stari nacist. Tek što sam stigla u selo, na vrata mi je pokucao SS. Naredili su mi da pođem s njima. Nisam imala izbora", pripovijeda Margot.

Nakon rata, dugo joj je trebalo da ponovno nauči uživati u hrani jer ju je svaki zalogaj podsjećao na mučan posao koji nije mogla odbiti. Hitlerove siledžije iz SS-a dovele su je u kompleks smješten u blizini Krausendorfa, gdje su bili smješteni Hitlerovi kuhari zaduženi za pripremu hrane stanovnicima Vučje jazbine.

Znala sam da je tamo kada bih vidjela njegovu ovčarku Blondi 

Unutar kompleksa, nalazila se raskošna prostorija koja je bila Margotino radno mjesto. tamo se nalazio veliki, švedski stol zatrpan tanjurima na kojima se nalazilo povrće, raznovrsni umaci i egzotično voće. Margot i njene kolegice imale su samo jean zadatak - kušati Führerove obroke.

Profimedia

"Na stolu nikad nije bilo mesa jer je Hitler bio zakleti vegetarijanac. Davali su nam rižu, grašak, rezance, paprike, cvjetaču... Hrana je bila izvrsna, no nismo mogli uživati u njoj jer nam je svaki taj obrok mogao biti zadnji", prisjeća se Hitlerova kušačica.

Vučjom su jazbinom kružile glasine da Saveznici namjeravaju otrovati Hitlera. Nakon što bi Margot i ostale žene kušale hranu, SS-ovci su je u kolicima prevozili u Hitlerov stožer. Svako jutro u 8 sati probudio bi ju SS-ovac urlajući pred njenim prozorom 'ustaj, Margot!'

Na kušanje bi ju pozvali samo u slučaju da se Hitler nalazi u bunkeru. U dvije i pol godine, nikad se nisu susreli.

"Hitler je bio jako dobro čuvan i nikad ga nismo vidjele. Jedino sam znala da je tamo jer sam vidjela njegovu njemačku ovčarku Blondi", prisjetila se.

Inače, Margot nije bila simpatizerka nacizma. Još u vrijeme dok je živjela u Berlinu, odbila se pridružiti Ligi njemačkih žena (BDM), ženskoj varijanti Hitlerjugenda. Njen je otac otpušten zbog odbijanja da pristupi Nacionalsocijalističkoj njemačkoj radničkoj stranki, a ona je bila prisiljena kušati hranu čovjeka kojeg istinski prezire.

Držali su nas kao životinje u kavezima 

Bijeg, naravno, nije bio opcija. Savezničke bombe razorile su joj berlinski stan, a njen muž Karl bio je negdje daleko u ratu na Istočnom bojištu. O njemu ništa nije čula pune dvije godine i mislila je da je odavno mrtav.

"Gdje sam mogla otići? A i da sam pokušala, vjerojatno bi me ulovili i sudili mi zbog izdaje", priznaje Margot.

Onda je došao i kobni 20. srpnja 1944. Nekolicina vojnika pozvali su nju i druge djevojke na kino projekciju u šator u blizini Jazbine, kada je eksplodirala bomba grofa Clausa von Stauffenberga.

"Eksplozija je bila toliko snažna da je uništila drvene klupe na kojima smo sjedili. Potom je netko vrisnuo 'Hitler je mrtav', no Srpanjska urota i pokušaj atentata bili su neuspješni. Hitler se izvukao s nekoliko modrica i trajno oštećenim bubnjićem.

Nakon pokušaja atentata, nacisti su streljali 5.000 ljudi za koje su smatrali da imaju veze s organizacijom i pojačali osiguranje Jazbine pa kušačice više nisu smjele živjeti u svojim kućama, već unutar kompleksa.

"Smjestili su nas u obližnju školu i čuvali kao životinje u kavezima", prisjeća se Margot.

Jedne noći, visoki časnik SS-a iskoristio je ljestve, kroz prozor se ušuljao u njenu sobu dok je spavala i silovao ju. kaže, nije ni pisnula.

"Stara, odvratna svinja. Nikad u životu se nisam osjećala toliko bespomoćno kao tada. Iduće jutro, ljestve su još uvijek bile prislonjene na moj prozor", govori o velikoj ratnoj traumi Margot te dodaje da o incidentu nikome nije govorila jer je strahovala za život.

Kada su doznali da su Sovjeti tek nekoliko kilometara udaljeni od Jazbine, jedan mladi pukovnik Wehrmachta primio ju je za ruku i rekao 'bježi odavdje'. Pomogao joj je da se ukrca na vlak i tako joj spasio život. Nakon rata, ponovno su se sreli kada je posjetila Jazbinu, a on joj je rekao da su sve druge Hitlerove kušačice streljali vojnici Crvene armije.

Zbog njih ne mogu imati djecu 

Drugi put život joj je spasio liječnik koji ju je primio u svoju kuću nakon što je iz Vučje jazbine pobjegla u Berlin. Kada su mu SS-ovci pokucali na vrata u potrazi za dezerterima, sakrio ju je i slagao im da kod njega nema nikoga.

Kada se pred sam kraj rata preodjevena u staricu vratila u Schmargendorf, zarobili su je Sovjeti. Dva su je tjedna uzastopce silovali i tukli te joj zadali takve rane da više nikada nije mogla imati djecu.

"Nakon toga bila sam očajna. Razmišljala sam da si oduzmem život", zaplakala je 95-godišnjakinja.

Vjeru u život vratio joj je ponovni susret s njenim voljenim suprugom Karlom. I njega su oštetile godine rata i dani provedeni u ruskom zarobljeništvu, no ljubavlju su izliječili jedno drugo i proveli još 34 godine zajedno, do njegove smrti.

Margot se smiješi kada se prisjeća svog muža. Usprkos svemu što je proživjela, nije ogorčena. Baš suprotno, veseli se životu, svakom novom danu i sreću pronalazi u malim stvarima.

"Nisam izgubila smisao za humor i on mi je pomogao da preživim najgore dane. Ipak, s godinama sam postala pomalo sarkastična", smije se 95-godišnja bakica. Njen trik za preživljavanje bio je taj da ne uzima stvari odveć ozbiljno.

No, dugo vremena nije željela razgovarati o tome što joj se događalo u Vučjoj jazbini. Sjećanja na užase koje je proživjela, proganjala su je u noćnim morama. Otvorila se tek 27. prosinca 2013. , na svoj 95. rođendan kada ju je posjetila novinarka Berliner Zeitunga.

"Odlučila sam prekinuti šutnju i ispričati što se događalo. Hitler je bio oduran čovjek. I svinja", zaključila je Margot. Umrla je godinu dana kasnije.

Hitler

vegetarijanstvo

Vučja jazbina

Margot Wölk

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter