SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Bila je polupismena, a završila s doktoratom. Patološki ljubomorna na sve ljepše, pametnije i moćnije žene, neprijatelje bi slala na strijeljanje, a mrzila je svoj veliki nos i 'primitivne' crte lica


Mia Peretić
08.10.2019.08:00
Bila je polupismena, a završila s doktoratom. Patološki ljubomorna na sve ljepše, pametnije i moćnije žene, neprijatelje bi slala na strijeljanje, a mrzila je svoj veliki nos i 'primitivne' crte lica
Profimedia

sažeto

Elena Ceauşescu, supruga rumunjskog diktatora Nicolae Ceauşescua bila je jedna od najmoćnijih, ali i najomraženijih žena na svijetu


Mia Peretić
08.10.2019.08:00

Tijekom 1970-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća Elena Ceauşescu, supruga rumunjskog diktatora Nicolae Ceauşescua bila je jedna od najmoćnijih, ali i najomraženijih žena na svijetu. Bračni par diktatora tijekom svoje vladavine oko sebe je stvorio kult ličnosti koji su mnogi uspoređivali s onim Mao Ce-tunga, Josifa Visarionoviča Staljina i Adolfa Hitlera. Službeno ju se oslovljavalo "Majkom naroda", no mnogi Rumunji su za nju imali sve osim riječi hvale i tepanja. Povjesničari navode kako je Elena bila gruba, ne odviše inteligentna, nepoštena, osvetoljubiva i iznimno opterećena svojim ne tako dobrim izgledom.

Rođena u skromnoj obitelji pod drugim imenom, iako je ostala neobrazovana, uspjela je 'dogurati' do doktorata

Rođena je skromnoj seljačkoj obitelji 7. siječnja 1916. u Petresiju, malom mjestu u sjevernoj Vlaškoj kao Lenuta Petrescu. Nikada nije završila srednju školu, a u svom je obrazovanju jedva svladala osnove čitanja, pisanja i računanja, što ju nije spriječilo da se kasnije domogne i doktorata.

Roditelji su je poslali u glavni grad kako bi našla posao u nekoj od industrijskih grana, a uspjela se zaposliti u tvornici tekstila. Kao mnogo drugih siromašnih ljudi početkom 20. stoljeća okrenula se komunizmu kao opciji kojom bi ta potlačena klasa mogla imati veći ili čak jedini utjecaj u upravljanju državom. Zbližila se sa sindikatima i s vremenom počela sudjelovati na njihovim tajnim sastancima.

Upoznala je budućeg diktatora i to je bila ljubav na prvi pogled

1939. godine upoznala je svog budućeg supruga Nicolaea Ceauşescua, postolarskog šegrta koji je, tvrde povjesničari, bio mnogo zagriženiji komunist nego što je ona ikada bila. On je u to vrijeme već bio osuđivan zbog širenja komunističke propagande. Kako navode izvori, za njega je to bila ljubav na prvi pogled, a mnogi Rumunji vjeruju da ga je Elena držala u šaci od samog početka.

Vjenčali su se 1947. godine u vrijeme kada je pod sovjetskim utjecajem komunizam preuzimao države istočne Europe. Tijekom potpisivanja bračnog ugovora prepravili su bračni list s obzirom da je Lenuta, ime koje u doslovnom prijevodu znači "mila", bilo  previše pučko i nedovoljno dostojanstveno. Tada je službeno postala Elena. S obzirom na to da je bila i starija od svog supruga, u bračnom je listu prepravljena i njezina godina rođenja.

Profimedia

Ljubomorna na sve ljepše, pametnije i moćnije supruge diktatora

Dvadesetak godina kasnije Nicolae Ceauşescu uspeo se na vrh rumunjske komunističke partije i 1965. godine postao njezin vođa, a dvije godine kasnije izabran je za predsjednika Državnog komiteta Rumunjske. Elena je putovala svijetom i postajala sve ljubomornija na ono što su imale druge supruge političara. Jiang Qing, supruzi Mao Ce-tunga, zavidjela je na njezinoj moći, a na Imeldi Marcos, ženi filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa, na ljepoti i ekstravagantnom stilu.

Elena je također poštovala određena luskuzna pravila poput onog da odijeva samo francusko, a vozi samo njemačko. Na diplomatskim putovanjima tražila je da jelovnici budu napisani na francuskom, misleći da će to dokazati koliko je profinjena, iako o francuskoj kulturi nije imala pojma, piše Diane Ducret u knjizi Žene diktatora.

Godine su prolazile, a Elena Ceauşescu postala je toliko tašta da nije dopuštala javno objavljivanje nezinih fotografija, uz iznimku onih koje su na neki način "uređene". Naime, bila je nesigurna zbog svog velikog nosa i običnih "primitivnih" crta lica.

Profimedia

Kako se uspinjao suprug, tako je i ona nizala funkcije

Kada su komunisti došli na vlast, Elena je bila tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i to iznimno loša. Kada je njezin suprug učvrstio svoju moć, dobivala je sve prominentnije pozicije. Tijekom sedamdesetih godina imenovana je na brojne položaje u Komunističkoj partiji, a 1980. godine postala je druga osoba iza predsjednika i supruga Nicolaea Ceauşescua.

Profimedia

Tašta i osvetoljubiva polupismena "doktorica" kemije

Bila je poznata kao posebno osvetoljubiva osoba na čijoj se lošoj strani nikako ne želite naći. Njezini neprijatelji, stvarni ili umišljeni, završili su na najjadnijim poslovima u udaljenim krajevima zemlje, a neki čak i u radnim logorima ili kao žrtve streljačkog voda.

Obitelj Ceauşescu državom je na kraju manje upravljala kao još jednim komunističkim imperijem, a više kao svojim privatnim. Mnogi su ih uspoređivali s organiziranom mafijom - ako se ikako mogao zaraditi novac, oni su u tome morali imati svoj udio.

Elena nije bila ljubomorna samo na zgodnije i sređenije žene drugih diktatora, već i na sve obrazovanije nego što je bila ona. Stoga je tijekom vladavine čak "dogurala" do doktorata iz kemije, a bila je autorica brojnih znanstvenih članaka iz tog polja. Međutim, prava je istina da je poznate znanstvenika potplatila i zastrašila kako bi umjesto nje napisali doktorat i druge znanstvene radove.

Nekolicina onih koji su to odbili učiniti nikada nije dobila promaknuće, a mogli su poučavati jedino u ruralnim područjima. Iako je bila javna tajna da Elena Ceauşescu nikada nije radila vlastita istraživanja ili pisala svoje članke, nitko u Rumunjskoj ju za to nije imao hrabrosti prozvati. Bila je supruga najmoćnijeg čovjeka u zemlji, političarka na pozicijama i ponosna vlasnica titule doktorice znanosti, ali i čelnica brojnih vladinih odjela za znanost.

Pisaću mašinu proglasili "opasnim oružjem"

Diktatura bračnog para ozbiljno se poljuljala, na koncu i srušila 1989. godine. Rumunjskom su vladali strogo i uspostavili najveću tiraniju na području Europe. Tijekom njihove vlasti ekonomija zemlje je skršena, građani osiromašeni, dok je vladajuća obitelj uživala u luksuzu.

Narod je podvrgnut žestokom nadzoru, a bilo kakav znak otpora je ugušen. To je išlo toliko daleko da je 1983. godine pisaća mašina proglašena "opasnim oružjem", a svatko tko ju je posjedovao za to je morao imati dozvolu policije. 

Zabrana kontracepcije i HIV kriza

Bračni par Ceauşescu je, između ostalog, bio opsjednut s pitanjem demografije. Tako je jedna od najopasnijih politika njihova režima bila zabrana kontracepcije i pobačaja. Elena je čak i Ministartvu zdravlja prosijedila naputke da AIDS nije važan, a samo postojanje bolesti sustavno se ignoriralo. Službeni podaci kažu da je između 1986. i 1991. godine čak 10 tisuća djece u Rumunjskoj bilo zaraženo HIV-om, što se smatra jednim od najgorih naslijeđa Ceauşescua. Brzo širenje bolesti pripisuje se bizarnim demografskim politikama, a problem je razotkriven 1989. godine nakon pada komunizma. Rumunji, koji su bili štićeni od istine kroz kontrolirane medije, našli su se šokirani razmjerom bolesti u svojoj zemlji.

Skončali pred streljačkim vodom na Božić

Era njihove tiranije okončana je 1989. godine kada su Rumunji izašli na ulice, zahtijevajući slobodu. Nakon što su vojsci neuspješno naredili da silom uguši prosvjede, obitelj Ceauşescu helikopterom je 22. prosinca pobjegla iz Bukurešta. Prva stanica je bila predsjednička rezidencija u Snagovu, nedaleko od glavnog grada, gdje je Ceauşescu sumanuto telefonirao, pokušavajući pronaći način da se izvuku.

U knjizi "Rumunjska revolucija" povjesničar Peter Siani-Davies opisuje kako su bjegunci s tjelohraniteljem oteli auto koji je ostao bez goriva, a zatim put nastavili drugim vozilom koje ih je doveo u Târgovişte gdje su zadržani iduća dva dana. Odluka da im se sudi donesena je u večer 24. prosinca i to zato što su vođe prosvjeda smatrali da bi obitelj Ceauşesco još mogla predstavljati prijetnju.

profimedia

Suđenje je trajalo svega sat vremena, optuženi su po četiri točke među kojima je i genocid. Pogubljeni su 25. prosinca 1989. godine pred streljačkim vodom, diktatorove posljednje riječi navodno su bile "Živjela socijalistička republika Rumunjska", uz pjevušenje Internacionale, dok se u nekim izvorima navodi kako je Elena prije smrti vrištala: "Ku****i sinovi", te "Zar vam nisam bila kao majka? Pucajte djeco!"

suđenje

Rumunjska

diktatori

Nicolae Ceausescu

Elena Ceauşescu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter