svake godine krvava fešta

Bikovi proboli najmanje petero ljudi, hitna imala pune ruke posla


Mia Peretić
07.07.2019.18:00
Bikovi proboli najmanje petero ljudi, hitna imala pune ruke posla
Reuters

sažeto

Amerikanci i Španjolac zadobili su ubodne rane u području vrata i bedara


Mia Peretić
07.07.2019.18:00

Pet osoba je hospitalizirano nakon otvaranja ovogodišnjeg festivala San Fermin u Pamploni, uključujući dvoje Amerikanaca i jednog Španjolca koje su proboli bikovi, priopćili su dužnosnici u sjevernom španjolskom gradu.

Probodeni u vrat i bedra

46-godišnji muškarac iz San Francisca proboden je u vrat na kraju 850-metarskog trkališta, te je završio na operaciji, izvijestila je regionalna vlada.

23-godišnji muškarac iz Kentuckya i četrdesetogodišnji Španjolac probodeni su u bedrima. Dvojica španjolskih muškaraca zadobila su ozljede glave.

Reuters

Devetodnevna svečanost u San Ferminum u kojoj šest bikova svakog jutra trči uskim gradskim ulicama prije nego što ih se ubije u popodnevnim borbama, privlači oko milijun posjetitelja godišnje, uključujući mnoge građane iz Sjedinjenih Država. Svake godine stotine "trkača" utrkuju se ispred ili pored bikova, dok oni oprezniji gledaju s balkona.

Neki dolaze koracima američkog romanopisca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Ernesta Hemingwaya, koji je postao fasciniran borbama s bikovima i ovjekovječio festival u svojoj knjizi iz 1926. "I Sunce se rađa".

Reuters

Hitna intervenirala kod još 48 osoba

U nedjelju ujutro nastupili su bikovi uzgajivača stoke iz Puerto de San Lorenza. Jedan od bikova tog uzgajivača je i prošle godine nekoga ozlijedio.

Krdo bikova protutnjalo je duž kamene i ograđene ulice. Pri kraju, jedan od bikova nakratko je posrnuo, uzrokujući paniku i barem jedno probadanje kada je nastavio utrku i napao neke od natjecatelja.

Lokalni Crveni križ kazao je da je osoblje hitne interveniralo među 48 lakše ozlijeđenih osoba,  uključujući i dvoje koje su pregazili bikovi.

Trka, koja je trajala 2 minute i 41 sekundu, uslijedila je nakon službenog otvaranja festivala u petak kada se desetke tisuća ljudi međusobno tuširalo vinom i šampanjcem na krcatom trgu.

Reuters

Španjolska

trčanje

bikovi

Pamplona

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter