Konačno je i službeno

Bijeli supremacisti su teroristička prijetnja za sigurnost, od sada će ih se tretirati kao ISIS i al-Kaidu


Valerija Bebek
23.09.2019.19:00
Bijeli supremacisti su teroristička prijetnja za sigurnost, od sada će ih se tretirati kao ISIS i al-Kaidu
Profimedia / Ilustracija

Valerija Bebek
23.09.2019.19:00

Odjel domovinske sigurnosti (Department of Homeland Security, DHS) je konačno, službeno prepoznao teror bijelih supremacista kao glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti u Sjedinjenim Državama -  prijetnja je to koja dolazi iznutra.

Tajnik DHS-a Kevin McAleenan otkrio je protuterorističku strategiju odjela, koji po prvi put stavlja veliki naglasak na opasnost od nacionalista bijele rase koji dolaze is SAD-a.

Zbog ove vijesti odahnut će tamošnji stručnjaci za nacionalnu sigurnost i ekstremizam, koji su upozoravali na opasnost od bijelih nacionalističkih terorista i hitnost njihova suzbijanja. Nakon masakra u džamiji u Christchurchu u ožujku, predsjednik SAD-a Donald Trump odbacio je ideju da terorizam bijelih nacionalista predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju, piše Vice.

Prifimedia

Nakon 9/11 teroristima su se smatrali isključivo stranci

Ne samo da je Trump davao osebujne izjave, nego se njegova administracija pobrinula da prestane financirati i raspusti programe DHS-a osnovani za borbu protiv nasilnog ekstremizma, uključujući i onaj krajnje desnice. Stručnjaci su na jednom od sastanaka istaknuli da je žalosno koliko je  SAD loše opremljen za borbu s tom prijetnjom.

DHS je osnovan nakon tragičnih događaja 11. rujna i otada se protuteroristička strategija uvelike fokusira na prijetnje koje predstavljaju strane grupe, poput ISIS-a i al-Kaide. Stoga je ovo formalno priznanje terorističke opasnosti od bijelih supremacista velika prekretnica za taj odjel.

U Sjedinjenim Državama tema bijelog nacionalizma i njegovog terorističkog djelovanja dugo okupira sve one koji rade na sigurnosti. Tako su se čak i američki vojnici izjasnili, točnije 30 posto ispitanih, smatra da je po njima bijeli nacionalizam veća ugroza za zemlju nego Sirija, Irak i Afganistan. Rezultati su to ankete koju su proveli Vojni sati, a otkriveno je kako se i svaki četvrti vojnik svjedočili primjerima bijelog nacionalizma među svojim kolegama članovima službe.

Dobrovoljna anketa uključila je odgovore 1131 aktivnih vojnika. Ispitanici su uglavnom bili bijelci i muškarci, u 86 posto.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter