Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Beskorisno tijelo ili kamenčić u cipeli svake Vlade? Ako nisu važni, zanimljivo je što bi HDZ novim zakonom 'bolje regulirao' njihov rad


Mia Peretić
05.12.2018.08:00
Beskorisno tijelo ili kamenčić u cipeli svake Vlade? Ako nisu važni, zanimljivo je što bi HDZ novim zakonom 'bolje regulirao' njihov rad
Damjan Tadic / Zeljko Puhovski/ CROPIX

Mia Peretić
05.12.2018.08:00

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je nakon šestosatne rasprave odlučilo da su ministar financija Zdravko Marić i bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić povrijedili načelo obavljanja javne dužnosti prilikom postupanja u slučaju Agrokor, no za to, eto, neće biti sankcionirani. Oporba radi toga traži Marićevu ostavku. 

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ukratko, u slučaju bivše ministrice i potpredsjednice Vlade Dalić sporno je što nije htjela otkriti tko to radi na izradi Lex Agrokora, te da tu informaciju nije dostavila nakon upita zastupnika u Saboru, no zaključeno je i da nije povrijedila odredbe zakona jer odluka o formiranju radne skupine nije bila njezina, već politička, odnosno koalicijskih partnera. Dakle, Vlade.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Što se pak ministra Marića tiče, morao se pravdati zbog svoje povezanosti s Agrokorom u kojem je bio jedan od izvršnih direktora i navodima da je aktivno sudjelovao na sastancima neformalne grupe. Povjerenstvo je zaključilo da je ministar financija povrijedio načela djelovanja dužnosnika jer na sastanku, na kojem se razmatralo izvanrednog povjerenika za Agrokor, nije zaštitio svoju nepristranost u obnašanju javne dužnosti. 

Zeljko Puhovski / CROPIX

Marić je te optužbe redom dobacio, ostavši pri prethodnom iskazu kako nije bio aktivno uključen u rješavanju krize u Agrokoru. 

Svaka politička garnitura je za Povjerenstvo jako zainteresirana

Novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa djeluje od početka ožujka ove godine nakon političke peripetije oko imenovanja nove čelnice. Nova je predsjednica postala pravnica Nataša Novaković koja je na tajnom glasovanju u Hrvatskom saboru, kao jedina kandidatkinja dobila 78 glasova. Samo dva tjedna ranije, uz nju se kandidirala i dotadašnja predsjednica tog tijela, Dalija Orešković, no tada u Saboru niti jedna od njih nije dobila potreban broj glasova. Orešković je tada povukla svoju kandidaturu, a političke igre su mogle početi.

Damjan Tadic / CROPIX

Oporba je prije glasovanja tvrdila da u njemu neće sudjelovati, a predsjednik SDP-a, Davor Bernardić je kandidatkinju Natašu Novaković pokušao prokazati kao "Plenkovićevog čovjeka", ukazujući na to da je prijateljica njegovog medijskog savjetnika Krešimira Macana. I da, optuživali su HDZ da se pošto - poto želi riješiti Dalije Orešković jer je Povjerenstvo s njom na čelu donosilo odluke koje danas vladajućoj stranci nisu pasale. 

Na koncu je Povjerenstvo ipak kompletirano, a uz Novaković na čelu, za ostale su članove izabrani Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek (na drugi mandat), te Tončica Božić i Aleksandara Jozić - Ileković. 

Što je uopće Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i može li realno kazniti dužnosnike?

Za početak, radi se o neovisnom i samostalnom državnom tijelu koje se bavi poslovima iz djelokruga rada i nadležnosti određenih Zakonom o sprječavanju sukoba interesa. Predsjednik i članovi Povjerenstva biraju se na razdoblje od 5 godina i mogu biti izabrani na svoje dužnosti najviše 2 puta.

Kao što smo do sada imali prilike vidjeti, nadležni su za pokretanje postupaka sukoba interesa i donošenje odluka predstavlja li određeno djelovanje ili propust dužnosnika povredu odredbi ovog Zakona, davanje mišljenja o ponašanju dužnosnika u skladu s načelima javnih dužnosti, propisivanje i utvrđivanje sadržaja obrazaca imovinske kartice i tome sličnim stvarima.

I da, mogu opaliti realnu kaznu, što, doduše, u postupku protiv Dalić i Marića nije bio slučaj. Osim opomene, dužnosnike mogu sankcionirati i obustavom isplate dijela neto mjesečne plaće i javnim objavljivanjem odluke Povjerenstva na trošak dužnosnika. 

Što su do sada poduzeli i tko im se sve morao pravdati?

Pa, nisu kamenčići u cipelama vladajućih garnitura bez razloga. U ovom mandatu Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupke protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zbog imenovanja Marka Raosa u Parka Prirode Biokovo i premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja Igora Pokaza veleposlanikom u Velikoj Britaniji.

Novčano je kaznilo ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva Dinka Čuturu s 8000 kuna jer je u propisanom roku propustio dostaviti imovinsku karticu, te je istodobno bio ravnatelj Arhiva i direktor trgovačkoga društva AGM, a primao je i naknadu za članstvo u Upravnom odboru udruge Autoklub Siget, koju nije smio primati.

Pokrenuli su i postupak protiv saborskoga zastupnika Franje Lucića kako bi se ustanovilo je li u sukobu interesa jer je prijavljen da je povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa u kojem se izričito navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih tijela i upravnih odbora trgovačkih društava.

Spomenimo još i da je zbog primanja stipendije na poslovnoj školi Cotrugli u Zagrebu anonimno prijavljen i čelnik oporbe Davor Bernardić jer se smatra da je stipendija nedopušten dar. 

Kamenčić u cipeli svake Vlade, možda se zato i radi na novom Zakonu kojim će se regulirati njegov rad

Ima još mnogo primjera saborskih zastupnika koji su zaradili prijave ovog Povjerenstva, no shvatili ste, nije da baš diskriminiraju po političkoj osnovi.

Možda je upravo to razlog zašto je Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio da će novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa na bolji način regulirati rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i to nakon godišnjeg izvješća Povjerenstva za 2017. godinu kojem je Vlada našla zamjerke, a Kuščević ga nazvao manjkavim, te protiv sebe okrenuo i bivšu šeficu Povjerenstva Orešković, ali i aktualnu predsjednicu Novaković.

Ministar Kuščević prošlog je mjeseca rekao  kako očekuje da će Zakon o sprečavanju sukoba interesa na sjednicu Vlade i u saborsku proceduru ići do kraja ove godine, da je prošao e-savjetovanje te da je na međuvladinim resornim tijelima i da se usuglašavaju završni stavovi.

sukob interesa

povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa

Orešković

Novaković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter