SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Mussolini je bio seksualni predator, svaku noć je mijenjao ljubavnice. 'Ne mogu pripadati jednoj ženi. Imao sam četrnaest odjednom, uzimao ih jednu za drugom', priznao je


Daniel Radman
22.10.2019.08:00
Mussolini je bio seksualni predator, svaku noć je mijenjao ljubavnice. 'Ne mogu pripadati jednoj ženi. Imao sam četrnaest odjednom, uzimao ih jednu za drugom', priznao je
Profimedia

sažeto

U mladosti pak nije bio na glasu kao zavodnik, čak naprotiv vjeruje se da je bio prilično stidljiv mladić


Daniel Radman
22.10.2019.08:00

Od 1929. pa skroz do svog pada Benito Mussolini je svaku večer provodio s drugom ženom. Priča je to koja je s vremenom prešla u mit, no postoje neki temelji koji bi joj mogli dati vjerodostojnost.

Fašistički diktator u to je vrijeme bio obožavani i apsolutni vođa kojem je sve bilo dopušteno, a zahvaljujući kultu ličnosti kojeg je provodio posljedično je imao i veliki broj obožavateljica.

Ljubovao je i s kraljicom?

Profimedia

Mit ide toliko daleko da se govori da je istodobno znao imati i četrnaest ljubavnica, a jedna od njih, navodno, bila je i posljednja talijanska kraljica Maria José. Većina toga saznala se zahvaljujući dnevnicima koje je vodila Mussolinijeva omiljena ljubavnica Clara Petacci s kojom je i skončao kad su ga talijanski partizani otkrili prilikom pokušaja bijega u Švicarsku.

"Bio sam s četiri na dan. Ideja da bih mogao pripadati jednoj jedinoj ženi bila mi je nezamisliva. U jednom sam razdoblju imao čak četrnaest ljubavnica, i uzimao sam ih jednu za drugom", citirala je Clara njegove riječi.

No, kako je i sam diktator bio hvalisavac, nešto se doznalo i zahvaljujući njegovom dugom jeziku... U mladosti pak nije bio na glasu kao zavodnik, čak naprotiv vjeruje se da je bio prilično stidljiv mladić. Sam se pohvalio da je nevinost izgubio sa kao 17-godišnjak sa 'starom i debelom' prostitutkom, no s vremenom je ipak imao sve više uspjeha i sve manje mjere.

Oženio se dvaput u dvije godine

Oženio se 1914. kao 31-godišnjak, za ono doba prilično kasno, a zanimljivo, već godinu poslije i drugi put će to učiniti. Posljedica je to ljubavnog trokuta u kojem se nalazio godinama. Istodobno je imao je vezu s Austrijankom Idom Dalser i s kćerkom ljubavnice svog oca, Rachele. Što se tiče Dalser, za taj bi se odnos mogao reći da je bio iz koristi, s Rachele je u pitanju bila strast. Austrijanka ga je financirala, u to vrijeme Mussolini je kao uvjereni socijalist vodio 'Il Popolo d’Italia' te je zapao u dugove iz kojih ga je ova izvukla. Rachele – koja je radila u gostionici Benitovog oca - bila njegova tiha patnja.

"Za nju gotovo nikad nisam imao ljubavi. Samo tjelesnu privlačnost. Jer je bila lijepa djevojka, sočna, dobro građena i, kako se kaže, fin komad žene", zapisala je i to ljubavnica Clara u svojim memoarima.

Ipak, prvo se oženio za Dalser s kojom je dobio i sina. Međutim, brzo ju je napustio, a ta priča dobit će stravičan završetak. Mussolini joj je neko vrijeme plaćao alimentaciju, sve dok nije došao na vlast. Tada je odlučio izbrisati svaki trag da su bili u braku, a kako Dalser nije željela šutjeti o tome poslana je u sanatorij, gdje je i umrla 1937 godine. Isto se dogodilo i njegovom sinu koji je umro kao 26-godišnjak, također zbog tvrdnji da je sin fašističkog 'ducea'.

Suprugu isprosio ucjenom

Profimedia

To što je ostao s Clarom, ne znači da je i ona imala sretniji život. Nju je pridobio gotovo pa ucjenom. Kad ju je zaprosio, navodno je rekao: "Ako me ti ne želiš, bacit ću se pod tramvaj", a da bi dobio blagoslov njezine majke upotrijebio je sličan argument – izvadio je pištolj i kratko poručio svojoj budućoj punici: "Ako me Rachele opet odbije, jedan je metak za nju, a pet za mene".

No, Clara je imala razumijevanja za sve avanture svog supruga. Doduše, kad je došao na vlast više i nije imala izbora. Ona se prometnula u model 'savršene talijanske majke' dok je u društvenom životu Mussolini imao drugu pratnju. Bila je to Margherita Sarfatti koja je pisala za njegov list i ubrzo mu od suradnice postala i ljubavnica.

Premda bliskost nisu krili, tek kad je umro njezin suprug postala mu je i redovita pratnja na svim društvenim događanjima. Nje se morao odreći zbog Hitlera – bila je kći uglednog židovskog odvjetnika i kad je Mussolini na pritisak nacističkog vođe uveo rasne zakone Margherita je 1938. morala napustiti Italiju.

Skončao je s obožavateljicom

Profimedia

Tada je na njezino mjesto 'glavne ljubavnice' došla Clara (s kojom je imao odnose i dok je bio s Margeritom). Ona mu je još kao djevojčica pisala pisma kao obožavateljica, a upoznali su se kad je njoj bilo 20, a njemu 49 godina. Iako na početku platonska, veza je ubrzo prešla i na fizičku. Clara se, doduše, udala i još brže razvela, a s Benitom – koji ni prema njoj nije pokazivao pretjerane znakove ljubavi – ostala je do samog kraja.

U odvojenom pokušaju bijega i zakonita supruga Rachele je pokušala pobjeći iz Italije, ali ona je imala više sreće. Nju su talijanski vojnici izručili Amerikancima koji su je pustili nakon šest mjeseci zatvora.

kult(ne) ličnosti

ljubavnice

Benito Mussolini

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter