MERCEROVA LJESTVICA

Beč najbolji grad za život, a Zagreb je na 98. mjestu


Juraj Filipović
14.03.2017.08:50
Beč najbolji grad za život, a Zagreb je na 98. mjestu
Reuters

sažeto

Na Mercerovoj listi se nalazi 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu uzastopce drži Beč, dok je na posljednejm mjestu ponovo Bagdad


Juraj Filipović
14.03.2017.08:50

Glavni grad Austrije, Beč još jednom je prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer, koja hrvatsku prijestolnicu Zagreb navodi kao 98. najugodniji grad za život.

Na Mercerovoj listi se nalazi 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu uzastopce drži Beč, dok je na posljednejm mjestu ponovo Bagdad.

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš... 

Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene skrbi, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.

Na drugom mjestu je Zurich, treći je Auckland, četvrti Munchen, a peti Vancouver. U TOP 10 su i Dusseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, TokioNew York nisu niti među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47

Na ljestvici najboljih gradova za život našao se i Zagreb, koji drugu godinu uzastopce zauzima 98. mjesto. Od susjednih zemalja, Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138., a Sarajevo drži 159. poziciju.

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

Zagreb

Beč

najbolji gradovi

Mercerova ljestvica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter