dan grada zagreba

Baš je dobro živjeti u Zagrebu: Nuždu vršimo u 'zlatnim' WC-ima, za 300 eura živimo u šupi, gušimo se u smeću, a radujemo se poskupljenu odvoza


Mia Peretić
31.05.2019.12:40
Baš je dobro živjeti u Zagrebu: Nuždu vršimo u 'zlatnim' WC-ima, za 300 eura živimo u šupi, gušimo se u smeću, a radujemo se poskupljenu odvoza
sinisa sunara -arhiva cropix

sažeto

Povodom Dana grada Zagreba prisjetili smo se zašto je dobro živjeti u našoj metropoli, da ne kažete da novinari stalno šire negativu


Mia Peretić
31.05.2019.12:40

Svakog 31. svibnja Zagrepčani slave Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata koji je ujedno i Dan grada Zagreba. Ovaj je datum izabran kao rođendan hrvatske metropole zbog strašnog požara koji je 1731. godine poharao Kaptol i Gradec, te zahvatio Kamenita vrata iz kojih je neoštećena izvučena slika Majke Božje koju su od srednjovjekovlja častili stanovnici oba povijesna naselja. Preživljavanje slike odmah je proglašeno čudom, a 1992. zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić, proglasio je Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom Grada.

Iako se Dan grada od 1993. do 1999. slavio 16. studenog kada je kralj Bela IV. izdao Zlatnu bulu kojom su građanskom Gradecu priznate znatne povlastice, a naselje postaje slobodnim kraljevskim gradom, od 1999. godine se blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata vodi kao Dan grada Zagreba.

Cjelodnevna fešta u gradu

Čitav dan proteći će u slavljeničkom raspoloženju, gradonačelnik Milan Bandić svojim je sugrađanima i sugrađankama uputio čestitke povodom Dana grada Zagreba i blagdana nebeske zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, kao i Dana branitelja grada Zagreba, koji se također obilježava 31. svibnja.

"Budimo ponosni na povijest i ljepotu svoga grada, ali i na njegovu kulturu otvorenosti i tolerancije koju zajednički izgrađujemo", poziva nas Bandić u Facebook čestitci. 

Ranko Suvar / CROPIX

Svečani debi Drage Prgometa

Svečanosti počinju na tradicionalnoj sjednici Gradske skupštine prilikom koje će filmski producent i oskarovac Branko Lustig biti proglašen počasnim građaninom Zagreba, ostalim će zaslužnim pojedincima biti dodijeljene Nagrade Grada Zagreba, a bit će proglašena i "Zagrepčanka godine".

Osim gradonačelnika Bandića na svečanoj će sjednici Gradske skupštine prvi puta govoriti njezin novi predsjednik Drago Prgomet i ostvariti svojevrsni debi na funkciji koju nasljeđuje od Andrije Mikulića, novog glavnog državnog inspektora. 

Sa ZET-ovcima u vožnju, pa u svečanu procesiju

Zagrepčane i goste danas časti i ZET koji će građane okolo vozikati u novim panoramskim autobusima koji će se koristiti za turističko razgledavanje Grada. Navečer će se u zagrebačkoj katedrali služiti sveta misa, a centrom grada proći će procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Škoro će Zagrepčanima svirati 'Ne dirajte mi ravnicu'

Kruna slavlja trebala bi biti izvedba pjevača Miroslava Škore, koji će na svečanom koncertu na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice uz pratnju Revijskog orkestra i Zagrebačke filharmonije proslaviti 30-tu godišnjicu pjesme 'Ne dirajte mi ravnicu'.

Tako su zapravo gradski oci zaključili kako je najprikladnije da se rođendan Zagreba proslavi uz 'tradicionalni starozagrebački evergreen'  kao što je 'Ne dirajte mi ravnicu' koji će nam, na najvećem simbolu današnjeg Zagreba, Bandićevim fontanama, otpjevati potencijalni kandidat a, tko zna, možda i budući hrvatski predsjednik Škoro.

Ranko Suvar / CROPIX

No, stanovnici metropole već su navikli na neobične ekshibicije gradske uprave na čelu s vječnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. No, kako ovo ne bi bio još jedan 'crnjak' o tome što sve u Zagrebu ne valja, odlučili smo primijeniti malo drugačiji pristup i razmisliti zašto smo sretni da možemo živjeti u Zagrebu, te čemu se možete veseliti ako se i vi odlučite preseliti u metropolu.

Nuždu vršimo u najskupljim WC-ima

Bez određenih se stvari u životu ne može, a u jedne od tih spadaju i fiziološke potrebe poput vršenja nužde. To čelnici uprave grada jako dobro znaju, stoga su nam potencijalno neugodne trenutke vršenja male ili velike nužde u javnosti odlučili učiniti maksimalno ugodnima: Grad Zagreb je na Trgu kralja Petra Krešimira IV. planirao rekonstrukciju dječjeg igrališta i kućice s dva WC-a, pri čemu je za kućicu s WC-ima trebalo izdvojiti 230 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno deset tisuća eura za metar kvadratni. 

No, "zlatni" WC-i u hrvatskoj metropoli nisu ništa nebično, u Zagrebu su uvijek bile 'fine guze', a na šekretu se kod nas ne štedi. Prije desetak godina dva je montažna WC-a na autobusnom stajalištu u Dubravi grad jplatio 1,55 milijuna kuna, umjesto najavljenih 100.000 tisuća.

Veselimo se još višim cijenama nekretnina

Ako vas već nismo kupili "zlatnim" WC-ima, ovo bi vas moglo privući. Naime, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju da su prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova u travnju u odnosu na ožujak porasle za jedan posto, a u odnosu na isti mjesec 2017. godine veće su za 14 posto. Već je neko vrijeme poznato da u Zagrebu za 300 eura možete unajmiti tek šupu, čemu morate dodati i polog, katkad i agencijsku naknadu. Nema naznaka da će cijene padati, a svi se skupa možemo veseliti što živimo u gradu tako poželjnom za život.

Gušimo se u smeću, no zato ćemo plaćati skuplji odvoz

Neki građani svjetskih metropola rado fotografiraju svakodnevicu svojih gradova, a to rado čine i Zagrepčani koji s vremena na vrijeme društvene mreže i novinske redakcije zatrpaju fotkama pretrpanih kontejnera iz kojih se po ulicama razlijeva smeće. Pa, iako se svako toliko povede  priča o Zagrebu i problemu sa zbrinjavanjem otpada, te divljim deponijima koji niču kao gljive poslije kiše, još uvijek se za to ne nazire trajno rješenje. No, zato nam se nazire poskupljenje miješanog komunalnog otpada.

Boris Kovacev / CROPIX

'Sretno Zagrebe'

Mora da ste zaista tvrd orah ako nakon svih ovih argumenata niste shvatili zašto je tako divno živjeti u metropoli. Ima toga još, prometnih gužvi i biciklističkih staza se nismo niti dotakli, no ne bismo željeli izazvati stampedo novih useljenika.

Na kraju, možda je tekst najbolje završiti riječima kojima su to učinili u čestitci na službenim stranicama Grada Zagreba i reći, a što drugo nego, 'Sretno Zagrebe'. Mi bismo još dodali, trebat će nam. 

Zagreb

Milan Bandić

promet

smeće

wc

dan grada Zagreba

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter