spasio državni proračun, a kao gradski mu 'visi'

Bandić ratuje protiv 'pripravnika'. U skupštini slijedi 'adventska priredba', a ne 'crni petak', kažu upućeni


Daniel Radman
03.12.2018.19:00
Bandić ratuje protiv 'pripravnika'. U skupštini slijedi 'adventska priredba', a ne 'crni petak', kažu upućeni
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da kriza u zagrebačkoj skupštini nije Bandićeva igra, već 'izrazito glupa igra' zagrebačke oporbe


Daniel Radman
03.12.2018.19:00

Andreju Plenkoviću proračun je u Saboru prošao relativno glatko, 79 zastupnika diglo je ruku 'za' rebalans i, politički gledano, premijer će mirno uklizati u 2019. godinu. Ako se film odvrti samo nekoliko mjeseci unatrag, situacija mu je bila daleko od bajkovite, a opet, sve se okrenulo a da on nije 'ni prstom mrdnuo'. Za njega je gotovo sve obavio Milan Bandić koji je magnetski privlačio dotadašnje članove oporbe i na taj način omogućio da se najiščekivaniji dan u Saboru pretvori u 'običan dan u uredu', a izglasavanje proračuna u puku medijsku crticu.

I onda, istog dana kad je usvojen državni, uslijedili su naslovi da 'magnetski privlačnom' Bandiću visi gradski proračun. Samo deset dana uoči glasovanja o zagrebačkom gradskom budžetu razvrgnuo je koaliciju s Zlatkom Hasanbegovićem, odnosno njegovim Neovisnima za Hrvatsku i sada mu nedostaju tri ruke da prođe njegov prijedlog. Zvuči doista neobično, političar koji je kadra preokrenuti stvari na nacionalnoj razini treba drhtati za ostanak na vlasti u vlastitom dvorištu...

Damjan Tadic / CROPIX

Naravno da je neobično jer nitko, pa ni najljući Bandićevi politički protivnici, ne misle da je situacija doista takva. Hasanbegović, kao novi oporbenjak, kao i oni koji su već duže u oporbi (SDP-ovac Gordan Maras i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš), sada najavljuju novu Bandićevu akciju, neki iščekuju 'kupovinu oporbenjaka' radnog naziva 'Crni petak', drugi pak pozivaju državnog odvjetnika da ispita kontakte Bandićevih ljudi s preostalim oporbenjacima, a njegov bivši politički rival Josip Kregar - nekad i saborski i gradski zastupnik - kaže da u toj cijeloj priči i ne mora doći do političke trgovine jer pobjednik ionako može biti jedan – Milan Bandić.

"Ovo je jedan pokušaja uvođenja u predizbornu kampanju, a i tu on stoji dobro. Neizglasavanje proračuna za njega znači vođenje gradskih poslova odriješenih ruku. On, kao gradonačelnik, praktički nije smjenjiv, a ako nema skupštine, onda nema ni javne tribine na kojoj se mogu propitkivati ili kritizirati njegove odluke. Ako se skupština raspusti neće biti izložen kritikama, a još manje odgovoran. Njegovo smjenjivanje je nešto što je vjerojatno dugoročan plan zagrebačke oporbe, ali Bandić može biti miran dok god je oporba na nacionalnoj i gradskoj razini razjedinjena", kaže nam Kregar.

Budući da Bandića – kao jedan od njegovih najvećih političkih protivnika unatrag desetak godina – poznaje 'u dušu', smatra da je iza razvrgavanja koalicije s Hasanbegovićevom strankom 'adventska priredba' koja bi za jedan od ciljeva mogla izazvati uključenje zagrebačkog gradonačelnika u predsjedničku utrku.

Nenad Dugi / CROPIX

"Izjavio je kako njegova predizborna kampanja traje koliko i mandat, onda je sasvim jasno da sve ovo trebamo promatrati u funkciji jedne buduće predizborne kampanje, bila to ona za gradonačelnika ili možda čak i predsjednička. Njegova politička vještina nije upitna, Bandićev instinkt i lukavost u političkim odlukama je iznad onog što se u Hrvatskoj uobičajeno nalazi. Zbog toga, budući ima više iskustva, on se prema svojim konkurentima – koji ne moraju spadati direktno u oporbu - ponaša kao prema pripravnicima u tom zanatu. Njegova dugovječnost neće ovim manevrima biti dovedena u pitanje, meni se prije čini kako će ovo biti jedna prosinačka adventska priredba koja će ubrzo biti zaboravljena", dodaje Kregar.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže pak da ovo uopće nije Bandićeva igra, već zagrebačke oporbe, i to 'izrazito glupa igra'.

"Ta igra s jedne, politički-strategijske strane, dovela je do sramote da se oni koji se deklariraju kao antifašisti povezuju s Hasanbegovićem, a s druge strane - sve i da dvaput obore proračun i izazovu izbore – praktički će se dovesti u situaciju da pred velikim brojem Zagrepčana i Zagrepčanki budu odgovorni za to da u gradu ništa ne funkcionira. Bandić može zaustaviti 'i odvoz smeća i tramvaje' i uvijek može reći da je oporba odgovorna za to da u gradu ništa ne funkcionira. Zato, sve i da oporba izazove izbore, nisam siguran da bi bili na dobitku. To je jedna naprosto glupa igra", mišljenja je Puhovski.

Damjan Tadic / CROPIX

Ipak, za razliku od Kregara, Puhovski ne smatra da Bandić puca na Pantovčak, već smatra da preko nacionalne politike jača poziciju u onoj gradskoj.

"Prije bih rekao da je Bandić 'odlučio umrijeti kao gradonačelnik'. Njemu državna politika treba kako bi radio pritisak, što u ovoj situaciji znači da treba natjerati Plenkovića da disciplinira HDZ. Koliko sam informiran, već sad je došao je poziciju da mu nedostaje samo jedan glas do većine, a kako bi Amerikanci rekli, 'noć je još mlada', pa vjerujem da će je za deset dana imati. Ali, kažem, ako je i ne dobije, neće biti na gubitku on, već oporba, a to je već njihov problem", zaključuje Puhovski.

Milan Bandić

Zlatko Hasanbegović

Anka Mrak Taritaš

Gordan Maras

proračun

zagrebačka skupština

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter