moj grijeh, moj grijeh, moj prevelik grijeh

Bandić je našim novcem platio oglas u kojem se ispričava za svoj gaf s Palmom. Kako mi sve to plaćamo, sastavili smo mu listu onih kojima bi se trebao ispričati


100posto
09.11.2018.17:00
Bandić je našim novcem platio oglas u kojem se ispričava za svoj gaf s Palmom. Kako mi sve to plaćamo, sastavili smo mu listu onih kojima bi se trebao ispričati
iStock/Ilustracija

sažeto

Za branitelje bi i žabe sad najednom gutao, ali drugima koje je vrijeđao i to na najgori mogući način nije se udostojio ni ispričati


100posto
09.11.2018.17:00

Na poziv Milana Bandića u Zagreb je prošlog petka u službenom posjetu bio Dragan Marković Palma, kontroverzni bivši gradonačelnik Jagodine, koji je sada predsjednik skupštine tog grada. Njih dvojica razgovarali su o ekonomskoj, kulturnoj i sportskoj suradnji Srbije i Zagreba.

Fotografirali su se za novinare, ishvalili jedan drugoga, a cijelo druženje Palma je zaključio riječima: "Želimo napraviti odnose kao u staroj Jugoslaviji". I trebao je to za Bandića biti još jedan dobro odrađen "posel" i ugodan susret, ali sve je krenulo, u njegovim očima, u neželjenom smjeru, jer tvrdi on posipajući se pepelom da nije znao tko je Palma. Ali ta mu priča baš i ne drži vodu. 

Mediji su danima prije toga pisali i podsjećali da je Marković poznat kao suradnik ratnoga zločinca Željka Ražnjatovića Arkana s kojim je osnovao Stranku srpskog jedinstva, a 1998. je postao potpredsjednik te stranke te blisko surađivao s Arkanom. Bio je jedan od njegovih sponzora i prijatelja. Ako već Bandić i njegovi suradnici i savjetnici žive u medijskom balonu, što je poražavajuće, još je gora činjenica da nitko od njih nije provjerio kakvog to čovjeka ugošćuju. Tako da ma što god sad tvrdi i pokušava isfurati priču da nije znao, svatko s malo soli u glavi baš u to i ne vjeruje.

Ma sad bi i žabe gutao

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

No, ovaj susret nikoga ne bi treba čuditi jer je on po Bandiću trebao biti susret dvojice populističkih političara, jer to obojica jesu, ali je sve otišlo u krivom smjeru. Zbog tog susreta pobunio se niz veteranskih udruga, a Bandića je kritizirao i ministar branitelja Tomo Medved.  Pobunio se i Zlatko Hasanbegović koji mu jer zaprijetio raskidom koalicije. 

I onda je Miki uvidio da je vrag odnio šalu te je odlučio održati prilično bizarnu konferenciju za novinare na kojoj se ispričavao ratnim veteranima, tvrdeći da nije znao za Palmine veze s Arkanom, koje su općepoznate.

"Nije mene mačka rodila, i ja sam nešto doprinio ovoj zemlji. Kad su branitelji u pitanju, progutat ću ne jednu žabu, nego sto žaba. Ja ću se braniteljima ispričati i progutati sto žaba", ulizivao se Bandić. A priča je nastavljena time da je danas gradonačelnik objavio plaćene oglase pod naslovom "Gradonačelnikovo pismo javnosti" u kojem se ponovno ispričao "svim istinskim braniteljima koji su se na bilo koji način osjetili povrijeđenima i pogođenima".

Ova je cijela situacija izuzetno zanimljiva, jer po prvi puta vidimo pokornog Bandića koji se toliko trudi posuti pepelom, iako je do sada bilo bezbroj primjera kada je to trebao napraviti, a nije.

Njima bi se trebao isto ispričati

Ronald Goršić / Cropix

A razlog je vrlo jednostavan, ovaj prekaljeni politički lisac procijenio je da se nije dobro zamjeriti ovoj skupini. No, što je sa svim onima koje je Bandić do sada uvrijedio? Bilo bi dobro da ovaj novi pokorni gradonačelnik se i njima  ispriča. 

Većinom u fokusu njegova vrijeđanja bile su do sada žene. Tako se nikada nije ispričao za objavu adrese Autonomne ženske kuće, koja se pojavila na stranicama Grada Zagreba i tako ugrozila sigurnost žena i volonterki Autonomne kuće.

Nije se ispričao niti svim ženama koje je uvrijedio svojim seksističkim ispadom kada je rekao da bi on bio "najbolja žena jer svima daje". 

Novinarki Mirjani Hrgi nije se ispričao što joj je rekao da nema što diskutirati o vrtićima jer "nije nikada rodila", a razgovor je išao ovako: "Jesi ti ikad rodila? Nisi. Onda nemoj o tome govoriti o vrtićima", ispalio je Miki i ostao živ. 

Godine 2015. priznao kako voli dame u štiklama od 12 centimetara koje puše, ali koje čikove ne bacaju na pod. Nije se ispričao ženama zbog ovakve seksističke izjave. 

Nije se ispričao ni novinarki  Ivani Pezo Moskaljov kojoj je iziritiran njezinim pitanjem rekao "Vi ste meni k'o učiteljica zločesta, pa daj, budite dama fina".

Pa eto, kada je Bandić odlučio krenuti u  pokornom tonu bilo bi dobro da zakupi godišnju pretplatu na oglase pa da se tjedno ispriča svima one koje je uvrijedio svojim jezičinom. 

Milan Bandić

isprika

palma

newsletter

Prijavite se na Newsletter