kultni film u hrvatskoj režiji

Balkanski špijun u Gradskoj skupštini u suvremenoj epizodi 'Kad te život natjera, a Beljak potjera'


Mia Peretić
14.12.2018.19:00
Balkanski špijun u Gradskoj skupštini u suvremenoj epizodi 'Kad te život natjera, a Beljak potjera'
Damjan Tadic / CROPIX / Screenshot/ Gradska skupština / YouTube

Mia Peretić
14.12.2018.19:00

Stanoviti I.Ć, ulazi u kancelariju i počinje petljati: "Evo, ja sam došao zbog onog svog slučaja".

Čovjek, koji sjedi nasuprot, zavaljen u uredsku stolicu, nešto prevrće po njegovom spisu. Nervozan je i ljutit.

"Nije lijepo Čvoroviću, da budem lud, a da to ne znam", odgovara mu šef, bacajući njegov dosje na stol i nastavlja:

"Znaš li ti da sam ja do jučer svima tvrdio ono što si i ti meni tvrdio. A znaš ti dobro što si mi rekao. Rekao si 'šefe, ne brini, sve će biti u redu'. Ja sam ti vjerovao, a danas sam se skoro šlagirao kada sam te sto puta zvao. 'Soko zove orla, soko zove orla'. A onda mi jave 'orao pao, orao pao", sada već bijesno viče.

"Znate gospodine šefe, život me na to natjerao", pognute glave odgovara junak iz priče, I.Ć.

Prekrojeni Blakanski špijun Ilija Ćorić umjesto Ilije Čvorovića

Ovako bi izgledala prekrojena varijanta dijaloga iz kultnog srpskog filma Balkanski špijun, redatelja Dušana Kovačevića, u kojem glavni lik, Ilija Čvorović, nekad optužen za staljinizam, za što je neko vrijeme i '"gulio" u zatvoru, razvije paranoju i svim silama režimu želi dokazati kako je sada preodgojeni, predani i uvjereni socijalist, te kao takav počinje uhoditi svog podstanara, potpuno uvjeren da je dotični špijun kojeg treba raskrinkati. Screenshot / YouTube

Priča je to, nadasve, o odnosu pojedinca i vlasti, o sistemu koji zahtjeva apsolutnu poslušnost, o ljudskim slabostima koje se potenciraju kada na njih djeluje politika.

U našem izmišljenom, za potrebe teksta prekrojenom dijalogu, junak nije Ilija Čvorović, već Ilija Ćorić, HSS-ov bivši Glavni tajnik i zastupnik u Gradskoj skupštini (svaka sličnost između navedene dvojice je slučajna), a šef nije neki socijalistički dužnosnik, već predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je, ako mu je vjerovati, u stvarnom vremenu saznao da je "orao pao", odnosno da je Ćorić, čovjek od stranačkog povjerenja, prilikom glasovanja o Bandićevom proračunu na sjednici Gradske skupštine, baš maločas, potpuno suprotno obećanju i dogovoru, dignuo ruku ZA, spasivši Gradski proračun, no indirektno i gradonačelnika Milana Bandića od neizvjesne političke sudbine ili novih izbora.

'Oni sve rade javno, da ne bi izgledalo tajno'

Naime, nakon što su mu vjernost otkazali Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, Bandiću je svega par dana prije izglasavanja proračuna nedostajalo tri glasa. Da je situacija krajnje ozbiljna, dokazuje i to što je Bandić ustao iz bolničkog kreveta, te usprkos slomljenoj nozi i teškoj dijagnozi plućne embolije, došao na sjednicu Skupštine i, sudeći po ishodu, "riješio stvar".

"Oni sve rade javno, da ne bi izgledalo tajno!", rekao je Čvorović u Balkanskom špijunu, a učinio Bandić u Zagrebu.

Marko Todorov / CROPIX

Jer, kako drugačije protumačiti čin trojice dotadašnjih popriličnih političkih anonimusa, koji ni u kojem scenariju nisu bili u križaljci kao potencijalni prebjezi, u koje njihove stranke, HSLS i HSS, nisu imale ni trunke sumnje, najednom osvještavaju ozbiljnost situacije, brišu svoju stranačku memoriju i bude se kao novi politički umovi i "spašavaju Zagreb".

Balkanski špijun prelomio zbog totalitarne represije, Čorić zbog pritiska?

I baš kao što se Ilija Čvorović u filmu iz žrtve totalitarnog sistema premetnuo u aktivnog zagovornika te iste politike, koji mlateći svog podstanara pokušava dokazati svoju vjernost sustavu, istom onom koji ga je nekoć utamničio, tako je i naš Čvorović, odnosno Ćorić, od žrtve pritiska političkog sustava čija je oporba bio, jer, kako drugačije protumačiti njegovu inicijalnu izjavu, "Život me na to natjerao", koju nam je prenio njegov bivši šef Beljak, premetnuo u jednog od aktivista za spas te iste politike i vladajuće garniture Grada Zagreba.

Screenshot / YouTube

Jer kako drugačije protumačiti naknadu izjavu: "Podržao sam proračun jer je to u interesu grada Zagreba. Pojedine političke opcije ne dijele taj interes. Postoje u skupštini kvalitetni podjedinici poput Mateja Mišića, Tomaševića, Anke Mrak Taritaš...To su kvalitetni zastupnici, ali ne postoji politička snaga koja bi na izborima polučila rezultat", naglasivši kako mu nije ponuđena nikakva protuusluga.

Ilija Čvorović je svoje ponašanje razvio zbog represije totalitarnog režima, a Ćorić, sudeći po izjavama, zbog pritiska.

Sve se može promijeniti jednim pozivom

Na ovom je primjeru objelodanjena sva nakaradnost hrvatske političke scene u kojoj politički identitet i osobni dignitet ovise o jednom pozivu.

Da ne biste krivo shvatili, naš glavni problem nije Ilija Ćorić, već simbolika koja stoji iza njegova čina, iza trenda iznenadnih promjena ideja, svjetonazora i stavova na temelju kojih se birači na koncu i odlučuju za svoje predstavnike. Ovdje se radilo o čovjeku koji je obnašao visoku funkciju u stranci, te se, kao takvog, od njega očekivala stranačka identifikacija koja nadilazi moral karijernog političara.

Iako su Hrvati na to već dobrano navikli, posljedica takvih poteza je, ako se do sada već nije dogodio, potpuni gubitak povjerenja u institucije i predstavničku demokraciju u kojoj više nemate pojma tko vas i s kakvim namjerama zastupa.

Prostor za paranoike

Ilija Čvorović na koncu je pošteno prolupao i pogubio se u vrtlogu vlastitih teorija zavjere, a upravo ovakva kaotična situacija na našoj političkoj sceni otvara prostor da su teorije zavjere koje promiču razne političke opcije kod nas ne samo moguće, već i vrlo izgledne. U Balkanskom špijunu se raspada jedna obitelj, no ovakve proturječnosti uništavaju i sustav po sebi i odvode nas u situaciju s one strane razuma.

Ilija Čvorović više se nije mogao osloniti na vlastiti razum, a bome se ni Hrvati više ne mogu osloniti na racio svojih političkih predstavnika, u čemu leži prava opasnost naše demokratske budućnosti.

Screenshot / YouTube

* Ovaj tekst služi političkoj satiri i nije bilo namjere za vrijeđanjem.

Bandić

gradska skupština

proračun

Balkanski špijun

Ilija Ćorić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter