OTKRIVA 100POSTO

Baldasar SDP-ovom zastupniku Pariću uhljebio oca, kuma, ženinog brata...


Juraj Filipović
10.03.2017.14:50
Baldasar SDP-ovom zastupniku Pariću uhljebio oca, kuma, ženinog brata...
Duje Klaric / Goran Mehkek /CROPIX

sažeto

'Parić se okoristio od stranke u vrlo kratkom roku otkako je u vrhu lokalne organizacije. Zbrinuo je cijelu familiju po gradskim firmama', ističe naš sugovornik.


Juraj Filipović
10.03.2017.14:50

Čak šest članova obitelji ili osoba bliskih Darku Pariću, šefu splitskog SDP-a i saborskog zastupnika, zaposleno je ili ostvarilo napredovanje za vrijeme gradonačelničkog mandata Ive Baldasara u tvrtkama pod nadzorom gradske politike te imenovano u Nadzorne odbore, a sve na teret proračuna. Utvrdili smo to nakon što smo detaljno pročešljali strukturu zaposlenika splitske gradske uprave, gradskih tvrtki te Nadzornih odbora tih istih tvrtki.

Takve informacije je portalu 100posto potvrdio i izvor iz splitskog SDP-a koji je inače član Gradskog odbora stranke, dodajući da su gradonačelnik i Parić u vrijeme zapošljavanja bili u dobrim odnosima.

Podsjetimo, od 2013. godine pa do Milanovićeva raspuštanja splitske organizacije sredinom prošle godine, Parić je bio dopredsjednik Ivi Baldasaru u SDP-u.

"Parić se okoristio od stranke u vrlo kratkom roku otkako je u vrhu lokalne organizacije. Zbrinuo je cijelu familiju po gradskim firmama", ističe naš sugovornik.

Otac na naplatnu kućicu, a kum u Banovinu

Naime, otac šefa splitskog SDP-a, Drago Parić u 62. godini zaposlen je u tvrtki Promet kao djelatnik na naplatnoj parking kućici. Prema riječima našeg izvora iz gradske uprave Parić je preklinjao Baldasara da mu zaposli oca zbog teške financijske situacije.

Nije zgorega napomenuti da je Parićeva supruga Ana napredovala na svom radnom mjestu. Naime, avansirala je na mjesto glavne tehničarke Zavoda za medicinsko-labaratorijsku dijagnostiku KBC-a Split. Doduše, supruga mu je tu radila i ranije, ali naravno da joj nije štetilo poznanstvo s Baldasarom koji je u to vrijeme predsjedavao gradskim SDP-om, a njezin suprug mu je bio desna ruka.

Danas je u KBC-u Split zaposlen i Šime Goreta, brat Parićeve supruge Ane. Obnaša dužnost voditelja službe za informatiku. Njega je Baldasar rješenjem od 30. kolovoza 2013. imenovao u Nadzorni odbor Trgovačkog društva Parkovi i nasadi. Međutim u siječnju prošle godine je bez navođenja razloga smijenjen s te funkcije, a zanimljivo je da se smjena dogodila baš pred početak otvorenog sukoba Baldasara i Parića kada se gradonačelnik svrstao uz Zlatka Komadinu, a Parić uz Zorana Milanovića.

100posto

U Nadzorni odbor Trgovačkog društva Vodovod i kanalizacije Baldasar je također rješenjem od 30. kolovoza 2013. imenovao Baldu Bakalića, inače oca od kume Parićeve supruge Ane. Simptomatično je da je smijenjen istog datuma (31.12. 2015.) kad i Šime Goreta iz Nadzornog odbora Parkova i nasada. Goretu je u fotelji zamijenio bivši sanacijski upravitelj splitskog KBC-a Kolja Poljak.

100posto

Naknada za članove Nadzornih odbora u gradskim tvrtkama iznosi 1900 kuna, a najčešće se radi o tek nekoliko kraćih sastanaka mjesečno.

100posto

U međuvremenu je u zgradu gradske uprave zaposlen Hrvoje Jukić, kum Parićevog prvog djeteta koji je postao pročelnik Službe za informatiku Grada Splita. To zaposlenje izazvalo je onomad buru među zaposlenicima u Banovini, jer od njega je na pismenom ispitu bila bolja druga kandidatkinja koja je u to vrijeme već bila zaposlenica u gradskoj upravi.

"Jukić je presudne bodove zaradio na usmenom razgovoru", rečeno je iz Banovine.

Jukić nije član SDP-a, ali način izbora otvara mjesto sumnji da je presudna bila povezanost s Parićem. Odlučio je posao u realnom sektoru zamijeniti javnim, jer od 2005. godine je radio u Ericssonu Nikoli Tesli kao inženjer za integraciju i verifikaciju sustava.

Nezadovoljstvo u splitskom SDP-u kulminiralo je kada je Ivana Barišić, diplomirana pravnica i supruga Hrvoja Jukića zaposlena u agenciji EKO – Kaštelanski zaljev, na birokratskim poslovima.

Baldasar: 'Parić bez moje intervencije ne bi sjedio u Saboru'

"Sporna zaposlenja ne bih komentirao iz osobnih razloga. Mogu samo reći da sam Darku Pariću puno pomogao jer bez mene ne bi nikada postao koordinator za X. izbornu jedinicu niti bi ikada sjedio u Saboru. Dok sam još bio u dobrim odnosima s Milanovićem molio sam ga da Parića postavi na listu za Sabor", kazao je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar za 100posto.

Za komentar smo upitali i Parića koji pak nije htio davati izjave, ali je uznemiren upitom napomenuo da je vrlo osjetljiv na obitelj.

Za one koji nisu upućeni u splitskom SDP-u nema mira mjesecima. To više ne kriju niti sami članovi koji su ostali podijeljeni u dva tabora oformljena još u vrijeme unutarstranačkih izbora u travnju prošle godine kada su bitku za fotelju na Ibleru vodili Zlatko Komadina i Zoran Milanović. Nakon Milanovićeva raspuštanja organizacije zbog Baldasarovih napada na vrh stranke, splitskim SDP-om je koordinirao u svojstvu povjerenika upravo Darko Parić, tada Milanovićev čovjek od povjerenja.

Ima li u tvojoj sredini slučajeva uhljebništva? Ako ima, javi se na mail [email protected] ili na Facebook 100posto.hr

Split

SDP

zaposlenje

Ivo Baldasar

Nadzorni odbor

gradska uprava

Darko Parić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter