Foto: nova era turizma

Avion bez pilota uskoro na nebu. Zaboravite na luft-madrace, Česi rade na inovativnoj letjelici za prijevoz putnika


Valerija Bebek
28.04.2019.11:00
Avion bez pilota uskoro na nebu. Zaboravite na luft-madrace, Česi rade na inovativnoj letjelici za prijevoz putnika
Zuri

Valerija Bebek
28.04.2019.11:00

Uskoro bi pripadnici jet-seta mogli do svojih destinacija za odmor skoknuti letjelicom bez pilota. Online putnička agencija Kiwi.com udružila je snage s češkom aero kompanijom Zuri kako bi razvili potpuno novi koncept u aeronautici - letjelicu za prijevoz putnika koja može letjeti bez ikakve posade.

Inovatori se nadaju da će prototip moći letjeti na udaljenost od 698 kilometara. Slično kao i dronovi ova letjelica bi trebala imati tehnologiju vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL), a pokretalo bi ju osam električnih motora.

Koncept letjelice bi trebao prevesti do četiri putnika, a iz Zurija se spremaju na izradu funkcionalnog prototipa od inicijalne investicije.

Zuri

Autonomna letjelica i pripadajuća tehnologija, ako prorade, dovesti će do smanjenja troškova avio kompanija tako što će smanjiti broj posada.

BOEING I NJEGOV AUTOPILOT Dvije stravične nesreće u manje od šest mjeseci bacaju novo svjetlo na umjetnu inteligenciju

Proizvođači aviona među kojima su Airbus i Boeing natječu se u razvitku umjetne inteligencije koja će omogućiti jednog dana da računala upravljaju avionima. Za sada im, pokazale su to nedavne nesreće, baš i ne ide najbolje. Zuri će svoje letjelice slati na rute koje su unaprijed isprogramirane.

Tko bi se usudio letjeti avionom bez pilota?

Avion će imat raspon krila oko 11 metara, a težit će 900 kilograma. VTOL tehnologija omogućila bi da avion sleti vertikalno, tako da ne bi bilo potrebno mnogo mjesta kao za regularan avion kojem za slijetanje treba pista. To, automatski znači da bi ovakav avion mogao sletjeti na mnogo više mjesta, poput malih otoka i slično.

Njegov dizajn kombinira prednosti helikoptera i letjelice, a pokreću ga električni rotori koji omogućuju vertikalno uzlijetanje i slijetanje. Na stranicama Zurija navode da bi ovakav prijevoz bio idealan za putovanje s otoka na otok, jer klijenti ne bi trebali brinuti oko mijenjanja prijevoznih sredstava - komercijalni letovi, brodovi, taksi ili automobilske vožnje.

Zuri

"Projekt Zuri predstavlja smjer koji vidim kao ključ budućeg prijevoza i naša investicija to potvrđuje. Ovaj segment praktički ne postoji. Preplitanje s globalnom transportnom mrežom, donijet će potpuno nove opcije za putovanja tako što će dodati tisuće manjih gradova na područje zračnih luka tako što će povećati njihov radijus za 700 kilometara", objasnio je Oliver Dlouhý, suosnivač i CEO Kiwi agencije.

No u današnjem svijetu sa strogim pravilima koja zahtijevaju pilota i kopilota u posadi dalek je put do ovakvog načina letenja. I da aviokompanije, odnosno kontrole leta dopuste let letjelicama bez pilota pitanje je bi li putnici (a pogotovo njihova osiguranja) dopustili i upustili se u takav let.

Zuri

turizam

avion

Češka

letjelica

Zuri

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter