zaigrao se na facebooku

Austrijski političar hrvatskog porijekla nosio je naušnicu s likom Ante Pavelića. 'Sve je to nesporazum', kaže, a što kažu stranačke kolege?


Daniel Radman
09.10.2019.12:15
Austrijski političar hrvatskog porijekla nosio je naušnicu s likom Ante Pavelića. 'Sve je to nesporazum', kaže, a što kažu stranačke kolege?
Arhiva Cropix / foto igor sambolec / Ilustracija

sažeto

Ante Corkovic je sporne postove obrisao, a u stranci tvrde da dobiva prijetnje smrću


Daniel Radman
09.10.2019.12:15

Početkom ožujka u Austriji je na snagu stupio zakon kojim je eksplicitno zabranjena uporaba ustaških simbola. Uoči zadnjeg skupa na Bleiburgu na to se naširoko se upozoravalo, tako da je ova godina prošla daleko mirnije nego uobičajeno.

No, jedan slučaj iz austrijske lokalne politike ponovo je dignuo prašinu, a krivac je vijećnik u gradskoj skupštini grada Stockeraua Alen Corkovic. Ovaj 28-godišnji političar, član krajnje desne 'Slobodarske stranke', postao je vijest kad se doznalo da je na društvenim mrežama nosio obilježja koja podsjećaju na razdoblje NDH.

Aferu otkrili - Srbi

Aferu su iskopale dvije udruge, 'SPÖ Fails' i 'Serben gegen Rechts' ('Srbi protiv desnice'), koje su na društvenim mrežama dijelile njegove statuse i sporne fotografije. Najveći krimen je naušnica s likom Ante Pavelića, a osim toga slikao se i u majici 'Stockerau Jugend' na kojem je i šahovnica s prvim bijelim poljem, pozdravljao je sa ZDS te je lajkao fotografije ustaških uniformi.

Corkovic je u međuvremenu obrisao sporne objave, a za 'Niederösterreichischen Nachrichten' objasnio je i zašto. Kaže, 'htio je izbjeći nesporazume'.

"U svojoj mladosti sam sipmatizirao nacionalno svjesne hrvatske pokrete, ali nisam ništa ilegalno učinio niti objavio", rekao je mladi političar koji je – kako je napisao u svom službenom predstavljanju uoči izbora – u Austriju došao kao izbjeglica tijekom 'građanskog rata u Hrvatskoj'.

Dobio podršku stranačkih kolega

Za sada je dobio podršku stranačkih kolega, tako je Herbert Pohl, jedan od čelnika lokalnog ogranka Slobodarske stranke, stao u Corkovicevu obranu.

'Objave su stare više godine, a objavljene su prije promjene zakona. Osim toga, naglasio je kako je Corkovic sa stranice 'Srbi protiv desnice' dobio i prijetnje smrću te je zaključio kako je 'lov na vještice protiv FPÖ-a otišao predaleko'.

Slobodarska stranka Austrije

Alen Corkovic

FPÖ

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter