Prosvjed protiv hrvatskog skupa

Austrijske udruge protiv "fašističkog okupljanja" na Bleiburgu


Tomislav Kukec
10.05.2017.17:45
Austrijske udruge protiv "fašističkog okupljanja" na Bleiburgu
Marko Miscevic / Cropix

sažeto

21 organizacija podnijela je prijedlog austrijskim vlastima da se skup na Bleiburgu zabrani jer je protivan državnom Ustavu


Tomislav Kukec
10.05.2017.17:45

Subotnja komemoracija u austrijskom Bleiburgu dovedena je u pitanje nakon što su predstavnici 21 organizacije, od političkih do kulturnih, zatražili da se skup na polju Loibacher zabrani jer je, prema njima, riječ o fašističkom okupljanju kakvo prema austrijskom Ustavu nije dozvoljeno. 

Kako javlja Jutarnji list, peticija je predana uredu guvernera pokrajine Koruške Peteru Kaiseru". Organizatori tako tvrde da je riječ o komemorativnom skupu za ustaše, te su pokrenuli i Facebook stranicu "Stop Ustascha". Austrijski mediji podsjećaju i na zabranu koncerta, kako ga nazivaju, "ustaškog glazbenika Marka Perkovića-Thompsona", te prenose mišljenje pojedinih organizacija kako je okupljanje na Bleiburgu najveće okupljanje radikalne i fašističke desnice u Europi.

Treba istaknuti kako je prije desetak godina na skupu doista bilo moguće vidjeti zabranjene simbole koji su imali obilježja propagande fašističkih režima, no zahvaljujući dobrom suradnjom hrvatske i austrijske policije, takvi su ekscesi svedeni na minimum. 

Austrija

ustaše

Bleiburg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter