u austriji objavljena biografija '50 nijansi Kurza'

Austrijanci šokirani štivom o bivšem kancelaru. Usporedili smo dijelove knjige i uvidjeli da i mi imamo '50 nijansi Kolinde' i '50 nijansi Bere'


Daniel Radman
11.09.2019.12:00
Austrijanci šokirani štivom o bivšem kancelaru. Usporedili smo dijelove knjige i uvidjeli da i mi imamo '50 nijansi Kolinde' i '50 nijansi Bere'
Twitter / Screenshot

sažeto

Novinarka Judith Grohmann tijekom godine je intenzivno pratila Kurza. Ono što je napisala, malo je reći, šokiralo je kritičare i javnost


Daniel Radman
11.09.2019.12:00

U jednom od najvećih političkih skandala ove godine pala je austrijska vlada. Vicekancelar i čelnik desničarske Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache tajno je snimljen dok je nepoznatoj Ruskinji – koja se predstavila kao nećakinja bogatog oligarha – ponudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora s Austrijom u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.

Nakon afere, kancelar Sebastian Kurz raspustio je vladu, imenovana je prijelazna kancelarka Brigitte Bierlein, a za kraj rujna raspisani su novi izbori na kojima će birači odlučiti tko će ubuduće upravljati Austrijom.

Novinarka je pratila Kurza, a rezultat je spektakularan

Marko Todorov / CROPIX

Kurz i na novim izborima slovi za favorita, a njegov imidž uoči važnog datuma trebala je ugladiti i biografska knjiga koja danas upravo danas izlazi. Autorica je novinarka Judith Grohmann koja je – kako se reklo u najavi - tijekom godine intenzivno pratila Kurza. Ono što je napisala, malo je reći, šokiralo je kritičare i javnost.

Nametnuo se jedinstven zaključak, knjiga 'Sebastian Kurz – službena biografija' austrijska je verzija '50 nijansi sive', pa su je već prikladno preimenovali u '50 nijansi Kurza'.

"Prvo sam ugledala samo siluetu. 'Je li to stvarno on?' pomislila sam. Vidjela sam tek dio glave, ali učinio mi se poznatim. Ta tamnosmeđa kosa, strogo začešljana unazad, i mali špicast nos, koji je njegovom licu davao vedar izraz. Nosio je tamno sivo odijelo, crne čarape, crne cipele i bijelu košulju s tamnom, čvrsto zavezanom kravatom. I potpuno neočekivano, odjednom je ušao kroz vrata. Zamišljeno je gledao kroz prozor u daljinu. Je li nas primijetio, teško je reći. Blještava sunčeva svjetlost prodirala je u prostoriju. Ali to mu nije smetalo. Jesenje sunce obasjavalo mu je lice. Bio je zaokupljen i izgubljen u mislima. Usredotočio se i činilo se, kasnije ću to doznati, kao da mu je to zaštitni znak. Nekoliko sekundi smo ga promatrali."

'Da zatvorim tvoju Balkansku rutu'?

Ovo je tek jedan od objavljenih dijelova knjige koja je inspirirala mnoge na društvenim mrežama da i oni objave svoje fragmente iz '50 nijansi Kurza'.

"Ležali smo tako u njegovom krevetu, posteljina je mirisala na ruže. Njegovo snažno tijelo nagnulo se nada mnom, a onda je tražio da mu kažem nešto prljavo. Kako bih mu udovoljila, nježno sam mu šapnula na uho: 'Porez na nasljedstvo'", napisala je svoju verziju korisnica Raffaela.

Korisnica Die-Liser također je imala svoju maštariju.

"Pogledao me je. U njegovim očima se ogledala austrijska zastava, koja se prvi put blago vijorila na domoljubnom vjetru. 'Hej, mala', rekao je, a glas mu je bio dublji od Jezera Traun. 'Da dođem... i zatvorim tvoju Balkansku rutu?'"

Kad vidimo stil autorice Grohmann, nemoguće je izbjeći komparaciju s još jednom biografijom. Doduše, ona nije bila ukoričena, tek objavljena na službenim stranicama naše predsjednice.

I Kolinda i Bero učili su od E.L. James

Ronald Gorsic/CROPIX

"Bila sam dijete prirode. Vješto se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice, uvijek zarumenjeno od sunca ili vjetra. Pomalo dječački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući zrak u plućima i plavetnilo neba u oku. Odrastala sam u toj slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba. Užasavala sam se jedino poskoka i koprive", u jednakoj mjeri kao i Grohmanin stil podsjeća na kič E. L. James iz '50 nijansi sive'.

Nije predsjednica jedina koja ima poveznice. I oporbeni lider Davor Bernardić također ima svoje trenutke, 'Zagreb je lijep po kiši' također bi se mogao usporediti s opisima jesenjeg sunca koje obasjava Kurzovo lice... A tu je i njegov sad već legendarni govor u Saboru.

"Sjećam se tog blagog pogleda i dubokog glasa moga oca koji me podragao po glavi kao da me želi smiriti kada je odlazio u rat i rekao 'sve će biti u redu'. Prolazile su godine, dani, prolazile su ljudske sudbine. Sudbine koji su postajali ljudi bez posla, umirovljenici bez zaštite, čak nas je česta škripa guma BMW-a u kasnim devedestima podsjetila da neke stvari nisu krenule dobro."

Kolinda Grabar Kitarović

Davor Bernardić

50 nijansi sive

Sebastian Kurz

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter