Bandićev ured o parku na Savici

'Arhitektica se sama javila, pokrenuli smo postupak jednostavne nabave i dobila je posao od 12 milijuna kuna!'


Sanja Rapaić
21.04.2017.07:30
'Arhitektica se sama javila, pokrenuli smo postupak jednostavne nabave i dobila je posao od 12 milijuna kuna!'

sažeto

„Arhitektica Ana Lovinčić, potaknuta situacijom oko uređenja zelene površine, odnosno parka na Savici, sastavila je idejni koncept uređenja spomenute površine te se samoinicijativno obratila Gradu kako bi taj koncept i prezentirala", stoji u odgovoru koji potpisuje pročelnik Dinko Bilić


Sanja Rapaić
21.04.2017.07:30

Zamisao gradonačelnika Milana Bandića, da na mjestu, gdje je želio graditi crkvu, sada nikne suvremeni park naišla je na buru negodovanja stanovnika zagrebačkog naselja Savica koji su, za novi Bandićev projekt, saznali samo 10 sati prije najavljenog početka radova.


Građani su ogorčeni te tvrde da bi park s tartan stazama značio ukidanje travnatih površina. Nekoliko stotina stanara Savice u četvrtak je prosvjedovalo upozoravajući da se opet ne poštuju demokratske procedure, a upozorili su i da je izgradnja spornog parka neupitno sumnjivog karaktera. Podsjetimo, izvođač radova je tvrtka stara tek 3 mjeseca. Prema sudskom registru, radi se o tvrtki "Arhitektura u bijelom d.o.o." s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a osnovala ju je arhitektica Ana Lovinčić.


Po kom je ključu upravo ta mlađahna tvrtka izabrana kao izvođač radova u projektu teškom oko 12 milijuna kuna, da li je Grad raspisao natječaj za spomenuti projekt, ukoliko je, koliko se tvrtki prijavilo i da li je tvrtka Ane Lovinčić bila najpovoljniji ponuđač te koje su reference arhitektice koja je osnovala tvrtku "Arhitektura u bijelom d.o.o."? Odgovore na ova pitanja potražili smo u uredu gradonačelnika Bandića, a danas su nam stigli i odgovori u kojima se, među ostalim, navodi da se arhitektica Gradu samoinicijativno obratila.


„Arhitektica Ana Lovinčić, potaknuta situacijom oko uređenja zelene površine, odnosno parka na Savici, sastavila je idejni koncept uređenja spomenute površine te se samoinicijativno obratila Gradu kako bi taj koncept i prezentirala. S obzirom na problematiku predmetne zelene površine Grad Zagreb je pokrenuo postupak jednostavne nabave, sukladno propisima iz područja javne nabave i internim aktima naručitelja, za izradu projektne dokumentacije za uređenje javne površine. U predmetnom postupku dostavljene su tri ponude te je odabrana, sukladno uvjetima, najniža ponuda tvrtke „Arhitektura u bijelom“ d.o.o. u iznosu od 68.800,00 kuna, a od Ureda za javnu nabavu je izdana narudžbenica 27.3.2017. Radovi su započeti temeljem Ugovora krajobraznog uređenja zelenih površina na području Grada Zagreba od 12.4.2017. godine sa Zagrebačkim holdingom d.o.o - podružnicom Zrinjevac. Radovi se izvode prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima“, stoji u odgovoru koji potpisuje pročelnik, mr. sc. Dinko Bilić, dipl. oec.

O arhitektici Ani Lovinčić iz odgovora nismo saznali ništa osim da je glavni projektant predmetnog projekta, dok su nas, vezano za njene reference, uputili na službene stranice Društva arhitekata Zagreba. Na stranicama Društva, uz profil arhitektice, navodi se tek da je specijalizirala arhitekturu i urbanizam, a na popisu projekata na kojima je radila su Kompleks URIHO i Dom invalida na Kajzerici, Park Selska - Baštijanova, Poslovna građevina Vrbani u Zagrebu i Poslovni toranj Zagrebačka-Vrapčanska.

Hoće li projekt parka na Savici biti sljedeći na popisu ili će, nakon negodovanja stanara tog naselja, projekt park završiti kao i projekt crkva, ostaje nam da vidimo. No, nakon cijele priče, neminovno se nameće pitanje - da li se, u naknadno pokrenutom postupku jednostavne nabave, išlo na ruku već unaprijed prezentiranom idejnom konceptu uređenja parka Savica?

Milan Bandić

Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti

park na Savici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter