MISTERIJ SPASITELJA

Arheolozi otkrili grad u kojem se Isus ukazao prvi put nakon raspeća i uskrsnuća?


Mia Peretić
04.09.2019.18:50
Arheolozi otkrili grad u kojem se Isus ukazao prvi put nakon raspeća i uskrsnuća?
Facebook Progressus ad infinitum

sažeto

Arheolozi predlažu da brdo Kiriath Yearim i pripadajući grad Abu Ghosh budu identificirani kao Emaus


Mia Peretić
04.09.2019.18:50

Skupina arheologa, koji već godinama radne na iskopavanjima oko Jeruzalema, pronašla je drevnu tvrđavu koja bi mogla pomoći u identifikaciji grada Emausa, gdje se, prema Novom zavjetu, Isus prvi put pojavio nakon raspeća i uskrsnuća.

Getty images

Otkrivena tvrđava stara 2200 godina

Kako piše Haaretz, tim francusko-izraelskih arheologa otkrio je drevnu helenističku tvrđavu u blizini Jeruzalema staru 2200 godina, a koju je vjerojatno izgradio general Bakid koji je na brdu Kiriath Yearim, zapadno od Jeruzalema, porazio Judu Makabejca, židovskog svećenika i ratnika iz II. stoljeća prije Krista.

General Bakid je izgradio obruč tvrđava koje su čuvale pristup Jeruzalemu. U povijesnim se izvještajima detaljno navodi popis svih fortifikacija koje je dao podići, no nigdje se ne spominje brdo Kiriath Yearim, odnosno barem ne pod tim imenom.

Pronašli grad u kojem se prvi puta ukazao Isus?

S obzirom na to da povijesni izvori uključuju i neidentificirano mjesto koje se nalazi negdje zapadno od Jeruzalema, te koje se spominje pod imenom Emaus, i s obzirom na to da na toj lokaciji nema drugih poznatih važnih helenističkih tvrđava, arheolozi predlažu da brdo Kiriath Yearim i pripadajući grad Abu Ghosh budu identificirani kao grad Emaus, antički grad iz Evanđelja po Luki, u koji su se dva Isusova učenika nakon Isusove smrti i uskrsnuća vraćala se kući, a putem im se pridružio Spasitelj.

Getty images

Pretpostavke stručnjaka su dobre, no valja biti oprezan

Thomas Römer, profesor biblijskih studija na College de France navodi i da drugi antički izvori povezuju brdo i Abu Gosh s Emausom, no Benjamin Isaac, profesor emeritus i stručnjak za antičku povijest sa Sveučilišta u Tel Avivu poziva na oprez. Kako navodi, iako stručnjaci s arheološkog, geografskog i topografskog aspekta polaze od dobrih pretpostavki, njihova hipoteza i dalje ostaje samo hipoteza.

arheologija

Isus Krist

ukazanje

uskrsnuće

raspeće

Emaus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter