posao na moru pun zabave, druženja i smijeha?

Animatori raskrinkavaju predrasude o svom poslu: 'Pazimo na vašu razmaženu djecu, radimo bez pauze 14 sati dnevno i glumimo da smo sretni. Pobjegla sam u konobare, tu barem znam zašto radim'


Daniel Radman
11.07.2019.17:00
Animatori raskrinkavaju predrasude o svom poslu: 'Pazimo na vašu razmaženu djecu, radimo bez pauze 14 sati dnevno i glumimo da smo sretni. Pobjegla sam u konobare, tu barem znam zašto radim'
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Animatori rade jedan od najpotplaćenijih poslova u turizmu, no ne žale se samo na novac. Problem su i nekulturni gosti i poslodavci koji izrabljuju


Daniel Radman
11.07.2019.17:00

Od svih sezonskih poslova, skoro kao neka privilegija, ističe se posao animatora. Oglasima se najčešće mame studenti, oni komunikativni, sportski nastrojeni. Obećava im se, uglavnom, besplatno ljetovanje koje je ujedno znači i priliku za zaradom. U najmanju ruku se čini da su kao neki influenceri, sve što trebaju raditi je spakirati kofere, smijati se i družiti se s turistima. A još će i sjesti neki novac...

Većina priča koje ćete pročitati o njima doista i jesu takve. Mladi, nasmiješeni i preplanuli prepričavaju zgode, nova prijateljstva, ljubavi. Doslovno, kao život iz reklame. No, je li sve baš tako? Ni jedan posao, naravno, nije savršen, međutim kad vam ljeto prođe kao iz noćne more, onda se možete upitati je li s vama nešto nije u redu ili ipak postoje i drugi ljudi kojima se slično događa?

'Radije se makni nego da drugim kvariš zabavu'

Getty Images

Do naše redakcije došao je post animatorice s osam godina iskustva. Nije ona posve ogorčena na posao, da jeste ne bi to toliko dugo radila. Ogorčena je na goste, njihovu obijest, a prije svih na roditelje s razmaženom djecom.

"Mi smo tu da bi ljude zabavili, ne da budemo predmet vaše sprdnje ili sprdnje vaše dice. Nismo niža vrsta niti robovi! Nismo linčine pa to radimo jer, budimo realni, ne može svatko to ni radit", započela je svoj post i podijelila traumu (svakog) animatora.

Za početak, okomila se na one nezainteresirane.

"Mi smo tu da bi vas zabavili, a da bi u tome uspili vi morate sudjelovat u programu. 'Nadrkavanje' sa strane ili slaganje faca dok program ide nije OK. Radije se makni skroz nego da kvariš zabavu drugima. To vridi i za vašu dicu. Ako su razmažena, nadrkana i neodgojena to nije naš problem nego vaš. Vi ih napravili ukrivo, ne mi!"

Odgojite vašu čeljad da netko sutra to ne radi vašem djetetu

Profimedia / Ilustracija

Za njih je imala i jasnu smjernicu gdje se ide 'gledati, a ne sudjelovati'.

"Ne možemo mi 'plesat', a da nas vi gledate! Za to imate kazalište pa lipo plati i gledaj kolege baletane! Ili za odraslu verziju znate di već triba ići da bi gledali kako drugi plešu."

Posebno je naglasila problem neodgojene djece.

"Ruganje animatorima je debilno na kubnu! Pogotovo kad roditelj pusti dite da ide iza leđa animatoru i izruguje se! Jel vam ikad palo na pamet da to gledaju i gosti, korisnici programa koji se možda uvride?! Ili da ometate nekoga u poslu! Odgojite sebe i tu čeljad jer čisto sumnjam da bi tili da danas-sutra neko to radi vašem ditetu."

Nema poštede ni kad si ozljeđen

Profimedia / Ilustracija

No, u ovoj priča ona još ispada i sretnica. Makar nije lako, još nekako se može pregrmiti nezainteresirane i nekulturne goste, ali kad imate problema sa svojim poslodavcem, e to je već druga priča.

"Studirala sam na kineziološkom, pa odustala. Nakon toga, posao animatora mi je, kao što ste i rekli, izgledao kao iz reklame. U formi sam, stvarno mi nije problem fizički izdržati i veće napore, ali sve ima svoje granice."

Tu dolazi do onih klišeja s kojima se većina sezonaca suočava. Slobodnog dana nije imala, a radno vrijeme bilo je 'od jutra do sutra'.

"Radili smo, pa skoro svaki dan od 9 do 23, nekad i do ponoći. Rekli su, svakih par sati imate pauze, možete na plažu, možete ići spavati, što god vam volja. Vraga! Došla bi pauza i uvijek bi se nešto našlo. To je ona priča, uskoči tu, uskoči tamo... Pa umjesto da odmaraš, ide priprema za idući program, pa kao nove koreografije. Ja pauzu nisam imala."

Kao bivšoj sportašici, posebno joj je smetalo što se nije čuvalo njihovo - zdravlje.

"Mislite da se nitko od nas ne ozlijedi? Da dođe neko istegnuće mišića, uganuće... I što bi onda bilo, već stisni zube i dalje. I sve to sam radila za plaću manju od 5.000 kuna. Imala sam osjećaj da smo niža bića, zato sam i digla ruke od svega. Na papiru je sve to divno i krasno, ali nakon ovog iskustva radije sam uzela tacnu i konobarila. Ako ništa veći je novac, pa na kraju dana znam zašto sam radila."

Frendu u hladnjači je gore, je li to mjerilo?

Profimedia / Ilustracija

Da ne ispada kako se samo djevojke bune, ima naravno i kolega kojima animiranje nije sjelo.

"Previše prometa, mala zarada", kaže mi jedan koji je danas također u kategoriji bivših. "Ako sniziš kriterije, nije loše. Frend mi je radio preko ljeta u hladnjači, kako je njemu bilo? E, sad, ako je to mjerilo je li neki posao dobar ili ne, onda je za studenta svaki dobar", kaže mi.

Njega je, kaže, posao više psihički ubijao nego fizički. Ovo drugo se još da izdržati, ali

"Prvo, trebaš stalno glumit da si sretan i da ti je super s gostima. Svakom od nas se dogodi da ima loših dana, a kad ti takvi dođu, ti i dalje moraš imat osmijeh od uha do uha i pravit se da je sve OK. Kod nas je bio problem loše organizacije posla, bilo nas je i premalo u timu, a bila je loša koordinacija posla. Nije to da se žalim 'cura me je ostavila, nije mi do ničega', već što ti se ne da glumiti sretnu osobu u takvom okruženju. Voditelj i asistent ne bi znali ni sebe same voditi, a ne kolektiv. A koliko sam čuo od drugih, nije samo kod nas bilo tako. Ma koliko se čini drugačije, ovo je timski posao, ne ovisiš o sebi, a kad ne valja tim, ne valja ništa. Pored takvih, izludio bi sve da si Superman."

turizam

ispovijesti

sezonci

animatori

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter