VIDEO: MALA ŠKOLA ZERO WASTEA

Anamarija je 27-godišnjakinja koja prakticira jedan zahtjevan način života. Naučila nas je kako živjeti bez otpada


Matej Devčić
03.05.2019.08:00
Anamarija je 27-godišnjakinja koja prakticira jedan zahtjevan način života. Naučila nas je kako živjeti bez otpada

sažeto

Odlučite li se prakticirati Zero waste način života, smeće svog domaćinstva možete svesti na jednu staklenku


Matej Devčić
03.05.2019.08:00

Naša Vlada, lokalne samouprave i lokalni šerifi raznim dekretima pokušavaju građane i građanke Hrvatske natjerati da u red dovedu nered u kantama za smeće. No, svatko bi po pitanju odvajanja otpada, ali i njegovog minimaliziranja, trebao krenuti od sebe.

To je prije nešto više od godinu i pol dana napravila 27-godišnja Anamarija Prgomet koja stoji iza hrvatskog Zero waste pokreta, životne filozofije prema kojoj se, pridržavajući se određenih pravila u godinu dana, smeće jednog domaćinstva može svesti na jednu staklenku.

Ronald Gorsic/CROPIX

Životna filozofija na koju se naviknula nakon četiri mjeseca

Proučavajući veganstvo, Anamarija je, priča nam, počela istraživati o životu bez otpada. Iako živi s cimerima koji, za razliku od nje, ne prakticiraju ovakvu vrstu života, no to joj, kaže, ne smeta.

S obzirom da Zero waste zahtjeva određena odricanja i promjenu životnih navika, na ovu filozofiju života se, priča, navikla nakon četiri mjeseca. Toliko joj je trebalo da pronađe sve alternative plastici.

"Odricanja se dogode prirodno i spontano jer se tijelo postupeno čisti od toksina i procesuirana hrana i kozmetički proizvodi koji sadrže kemijske sastojke počnu smetati organizmu jer su neprirodni. Možda se ovakav način života čini zastrašujuć i podsjeća na utopiju, no nije teško kada osjećaš da činiš pravu stvar", priča Anamarija.

Ronald Gorsic/CROPIX

Pet važnih pravila Zero wastea

U Zero waste filozofiji, objašnjava nam, postoji pet pravila po pitanju otpada: odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, kompostirati i reciklirati.

"To znači da svjesno promišljate što kupujete, konzumirate i zašto. Okruženi smo jednokratnom plastikom u obliku slamki, pribora za jelo, čaša. Takva plastika je nepotrebna i nju je najlakše odbiti", tvrdi Anamarija.

Kako bi smanjila količinu otpada hrabu kupuje u rinfuzi, biootpad kompostira, a iz života je, kao što je i ranije spomenula, izbacila plastične proizvode koje svakodnevno koristimo. Sve o ovoj zanimljivoj životnoj filozofiji saznajte u videu. 

Pogledajte njezine savjete u videu:

otpad

zero waste

anamarija prgomet

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter