PRVE REAKCIJE

Ana Lederer za 100posto: 'Bandić ima pravo smijeniti nas. Želim mu brz oporavak' Esih: 'Bio je to logičan potez na kojeg smo bili spremni'


Tomislav Kukec
12.12.2018.14:00
Ana Lederer za 100posto: 'Bandić ima pravo smijeniti nas. Želim mu brz oporavak' Esih: 'Bio je to logičan potez na kojeg smo bili spremni'
Ronald Goršić / Cropix

sažeto

Nove smjene samo su nastavak političkih obračuna između Esih i hasanbegovića te Bandića s druge strane


Tomislav Kukec
12.12.2018.14:00

Vijest o najnovijem činu zagrebačke političke drame, u kojoj je gradonačelnik Milan Bandić dekretom smijenio troje članova stranke Neovisni za Hrvatsku sa funkcija u zagrebačkim kulturnim institucijama, uzburkala je kulturne krugove u metropoli. 

Bandić je tako smijenio bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića  s mjesta člana Upravnog vijeća Muzeja grada Zagreba, Anu Lederer iz vijeća Muzeja za zmjetnost i obrt te Umjetničkog paviljona, a Brunu Esih sa funkcije članice Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Uvertira u veliku smjenu Ane Lederer

Informaciju nam je potvrdila jedna od smijenjenih, Ana Lederer, inače i pročelnica Gradskog ureda za kulturu rekavši kako službena odluka do nje još uvijek nije došla. 

"Čula sam to i informacija je točna, iako službeni dopis još nismo dobili. Gradonačelnik ima pravo postavljati i smjenjivati članove Upravnog vijeća u zagrebačkim kulturnim institucijama, tako da tu ništa nije sporno", rekla je zagrebačka "ministrica kulture". 

U političkim se kuloarima može čuti kako je ovo i uvertira u njenu smjenu s funkcije u Uredu za kulturu, koja je budžetom jedna od najvažnijih funkcija u kulturi Republike Hrvatske. Gospođu Lederer pitali smo je li to točno. 

"Kao pročelnica u gradskoj upravio radim svoj posao, zastupajući i provodeći odluke gradske uprave i gradonačelnika Milana Bandića. Njemu sada želim brz oporavak i ozdravljenje, a imat ćemo dovoljno vremena za razgovor o mom radu. Naravno, sve su mogućnosti otvorene", rekla je bivša HNK-ova intendantica za 100posto. 

Nakon objave naše informacije javila nam se i smijenjena Bruna Esih, predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku. 

"Bio je to jedan logičan potez zagrebačkog gradonačelnika, njegov odgovor na naše političke poteze. Kada smo ih povlačili bili smo spremni na posljedice. Treba istaknuti da je riječ o dužnostima za koje mi nismo primali apsolutno nikakve naknade, za razliku od nekih drugih u Skupštini koji glume oporbu kada im to odgovara, a primaju i po 700 kuna naknade za jednu sjednicu u nekom vijeću", rekla nam je Esih. 

Kaže da sa zanimanjem iščekuje sutrašnju sjednicu Gradske skupštine, jer je "sasvim moguće da zagrebački proračun ne prođe na glasanju", odnosno da zagrebačkik gradonačelnik Milan Bandić neće imati većinu. 

Nove smjene samo su nastavak političkih obračuna između Esih i Hasanbegovića te Bandića s druge strane. 

Zagreb

Milan Bandić

politika

kultura

Zlatko Hasanbegović

Ana Lederer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter