težak udarac

Amerikanci Kubancima ukidaju vize, ulazak u SAD opet preko Meksika ili Paname


100posto
17.03.2019.08:00
Amerikanci Kubancima ukidaju vize, ulazak u SAD opet preko Meksika ili Paname
Reuters

sažeto

"Ovo će pogoditi svakog Kubanca, ali naročito poduzetnike"


100posto
17.03.2019.08:00

Američki State Department priopćio je da će ukinuti petogodišnje turističke veze Kubancima, što je težak udarac za sve poduzetnike i Kubance koji su te vize koristili za putovanje i posjetu obitelji, ali i nabavu robe za poslovanje. 

Ukidanje vize prisilit će Kubance da svaki puta kada žele na teritorij Sjedinjenih Američkih Država, to moraju učiniti preko Meksika ili Paname. 

Težak udarac za poduzetnike

"Ovo će pogoditi svakog Kubanca, ali naročito poduzetnike koji moraju putovati kako bi nabavili proizvode koji su ovdje nedostupni", rekla je Niuris Higueras, koja u SAD ide po sol, ručnike za ruke i ostale proizvode za svoj restoran Atelier, jednu od najuspješnijih privatnih zalogajnica u Havani. 

SAD to pravda reciprocitetom

Kubanci su do sada imali opciju da, nakon što im viza bude odobrena, drugu ne moraju tražiti idućih pet godina. No od 18. ožujka viza će im vrijediti samo za jedan ulazak i tromjesečni boravak u SAD-u. 

Mara Tekachm, djelatnica američke ambasade, na Facebooku je ovaj potez objasnila potrebom da se postigne reciprocitet jer pravila za vize nisu ista s obzirom da državljanima SAD-a Kuba izdaje jednokratne tromjesečne vize.

SAD

Kuba

vize

newsletter

Prijavite se na Newsletter