para vrti tamo gdje burgija neće...

Amerikanci dobili novi 'poklon paket' od Ekvadora, nisu mogli poželjeti bolje vijesti uoči odluke o izručenju Assangea


Daniel Radman
13.05.2019.10:20
Amerikanci dobili novi 'poklon paket' od Ekvadora, nisu mogli poželjeti bolje vijesti uoči odluke o izručenju Assangea
Getty Images

sažeto

SAD i Ekvador naglo su zatoplili odnose u zadnje vrijeme


Daniel Radman
13.05.2019.10:20

'Para vrti tamo gdje burgija neće', kaže bosanska narodna izreka, a slične komparacije svjetski analitičari koriste kako bi opisali novonastale, prijateljske odnose između SAD-a i Ekvadora oko statusa najpoznatijeg svjetskog zviždača Juliana Assangea kojem je južnoamerička država naprasno ukinula azil. Recimo i to da je Assange dobio azil u ekvadorskoj ambasadi za vrijeme dok je predsjednik bio Rafael Correa, a da je od 2017 na čelu države Lenin Moreno.

Izdajnik Južne Amerike

'Moreno je odgovoran za uhićenje', 'najveći je izdajnik u povijesti Latinske Amerike', samo su neke od riječi kojima su Correa počastio Morena optužujući ga da je 'prodao' Assangea.

Zadnje vijesti javljaju da je Amerikancima stigao novi poklon-paket, tj. da će na raspolaganje dobiti sve Assangeove dokumente koji su se nalazili u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Toga ima napretek, Assange je u ambasadi boravio sedam godina, još od 2012. godine, a Amerikanci će dobiti na uvid sve njegove mobitele, računala i hard-diskove kojima se koristio u tom razdoblju.

Odluka o izručenju za mjesec dana

Amerikanci će, prema dogovoru, u ekvadorsku ambasadu ući za tjedan dana, gdje će dobiti pravo na temeljit pretres prostorija u kojem je boravio Assange. To im je od vitalnog značaja jer ih 12. lipnja čeka odluka britanskog suda o njegovom izručenju SAD-u.

Podsjetimo, SAD traži izručenje osnivača WikiLeaksa zbog objavljivanja više desetaka tisuća tajnih vladnih i diplomatskih dokumenata. i diplomatskih dokumenata.

WikiLeaks

Julian Assange

izručenje

ekvadorska ambasada

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter