ZAKOPAN DUBOKO ISPOD PIJESKA

Amerika svoj najopasniji otpad skladišti u pustinji, a njegove prve pošiljke stigle su iz mjesta na kojem je stvorena atomska bomba


Matej Devčić
25.03.2019.20:00
Amerika svoj najopasniji otpad skladišti u pustinji, a njegove prve pošiljke stigle su iz mjesta na kojem je stvorena atomska bomba
Getty Images

sažeto

Više od 10 nacionalnih laboratorija i vladinih lokacija širom SAD-a odlaže otpad u WIPP-u


Matej Devčić
25.03.2019.20:00

Sjedinjene Američke Države krajem Drugog svjetskog rata suočile su se s pitanjem odlaganja nuklearnog otpada, nastalog tijekom istraživanja i izrade nuklearnih bombi.

Otpad koji Amerika i dan danas proizvodi zakopava se duboko u pijesku, ispod pustinje u jugoistočnom dijelu Novog Meksika u skladištu WIPP (Waste Isolation Pilot Plant).

WIPP je jedino stalno skladište opasnog otpada koje je licencirano za odlaganje transuranskog otpada koji nastaje u nuklearnom programu, a koji je kontaminiran radioaktivnim elementima težim od uranija.

Prva pošiljka otpada stigla iz mjesta u kojem je stvorena atomska bomba

Skladište se nalazi na dubini od oko 0.8 kilometara, a otpad u njemu se sprema u specijalne kutije i kontejnere koje se odlažu u prostorijama iskopanim među slojevima soli. Nekim otpadom se mora rukovati na daljinu, pa se postavlja u rupama u zidovima, a kada se prostorije napune, zatvaraju se i pečatiraju.

Odlagalište, naime, zadovoljava sva tehnička pitanja koja je trebalo ispuniti prilikom traženje lokacije, a Novi Meksiko se pokazao idealnim mjestom zbog postojanja debljeg sloja soli u zemlji, koji je gotovo nepropusan.

Više od 10 nacionalnih laboratorija i vladinih lokacija širom SAD-a odlaže otpad u WIPP-u, a prve pošiljke otpada stigle su 26. ožujka 1999. godine iz mjesta u kojem je stvorena atomska bomba, nacionalnog laboratorija Los Alamos.

Spremište zbog incidenta zatvoreno na tri godine

Stručnjaci i visoki dužnosnici američke vlade tvrde da je WIPP siguran, no određene grupacije imaju drugačije mišljenje, često ukazujući na propuste tijekom posljednjih par desetljeća u kojima su radioaktivni materijali pogrešno tretirani.

Kao glavni dokaz ističu "curenje" zračenja 2014. koje je dovelo do zatvaranja spremišta na gotovo tri godine, a radijacija je bila rezultat neadekvatno spakiranog otpada iz Los Alamosa.

Sjedinjene Američke Države

pustinja

nuklearni otpad

novi meksiko

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter