Obećana zemlja

Amerika prevršuje svaku mjeru, maloljetnici se osuđuju na kazne istovjetne sa smrću, a Washington za to nije briga


Robin Mikulić
12.10.2018.08:30
Amerika prevršuje svaku mjeru, maloljetnici se osuđuju na kazne istovjetne sa smrću, a Washington za to nije briga
istock

sažeto

Državni odvjetnici pritom igraju ključnu ulogu jer je u njihovim rukama apsolutna moć da odluče što će s malodobnim delikventima


Robin Mikulić
12.10.2018.08:30

Da u Americi ne teku med i mlijeko, stara je priča. Da je rasizam ondje mrtav samo na papiru također. Pokazuje to i jedna, za zapadnjačke pojmove, prilično začudna praksa koja uključuje osuđivanje maloljetnika na doživotne kazne. Ali ne one gdje se izvuku nakon par godina na uvjetnu, one koje znače bezuvjetnu smrt u zatvoru.

Ne samo da se u posljednje vrijeme građani udružuju u formalne skupine koje skupljaju potpise ne bi li se maloljetni, u pravilu crni, delikventi za prekršaje poput pljačke osudili na bezuvjetne doživotne zatvorske kazne. Ako to ne prođe, onda ta odluka i dalje ovisi o nadležnom državnom odvjetniku koji po tom pitanju ima gotovo apsolutnu moć – niti policija, niti sudac, državni odvjetnik je taj koji determinira što će se i kako s prijestupnikom.

No, u američkim se medijima priče tih 16-godišnjih crnaca sve više razvlače po naslovnicama. Javnost je polarizirana, počinje se tražiti veća transparentnost rada državnih odvjetnika koji zbog, kako kaže najjači argument, zasigurno zbog jedne mladenačke greške ne bi trebali osuđivati na smrt, a nećemo se lagati – to bezuvjetni doživotni zatvor znači.

Kakve su šanse za to, s obzirom na trenutačnu garnituru kako u Bijeloj kući, tako pri Vrhovnom sudu, ne moramo niti špekulirati.

SAD

Trump

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter