dobro došli u vrli novi svijet

Američki znanstvenici proizveli su genetski modificiran ljudski embrij


Ružica Matić
29.07.2017.08:30
Američki znanstvenici proizveli su genetski modificiran ljudski embrij
Profimedia

sažeto

Ovaj pokus je prvi korak na, čini se, neizbježnom putu prema stvaranju genetski modificiranih ljudskih bića


Ružica Matić
29.07.2017.08:30

Tim znanstvenika u Portlandu je izveo uspješan pokus stvaranja genetski modificiranih ljudskih embrija, javlja MIT Technology Review. Koristili su metodu CRISPR kako bi promijenili DNK većeg broja jednostaničnih embrija.

CRISPR je nova i moćna metoda koju bi se moglo bi slikovito usporediti s radnjom 'cut&paste' pri pisanju na računalu, a znanstvenicima omogućuje da obavljaju ciljane i vrlo specifične primjene na DNK biljaka, životinja i ljudi.

Znanstvenici je smatraju sredstvom za borbu protiv raznih bolesti, od HIV-a do mišićne distrofije, ali bivši šef američke obavještajne zajednice James Clapper lani ju je dodao na listu oružja za masovno uništenje.

U Kini su već izvedena tri pokušaja stvaranja genetski modificiranih embrija, a ovo je bio prvi takav pokus u Americi. Voditelj istraživanja, Shoukhrat Mitalipov sa Oregon Health and Science University, zasad ne želi govoriti o rezultatima, no znanstvenici koji su sudjelovali u projektu otkrivaju kako su uspjeli premostiti probleme kineskih kolega i izvesti pokus na većem broju embrija.

Iako je razvoj svih embrija zaustavljen nakon nekoliko dana i nijedan nije unesen u maternicu, ovaj pokus je prvi korak na, čini se, neizbježnom putu prema stvaranju genetski modificiranih ljudskih bića.  

gmo embrij

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter