pad taktike 'niti vidim, niti čujem'

Američki veleposlanik razotkrio Plenkovića: Premijer tvrdi da skoro ništa ne čita, a nama se čini da mu nije sve jasno i kad i pročita


Daniel Radman
28.01.2019.18:00
Američki veleposlanik razotkrio Plenkovića: Premijer tvrdi da skoro ništa ne čita, a nama se čini da mu nije sve jasno i kad i pročita
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

'Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira', izjavio je Kohorst oko nabavke aviona


Daniel Radman
28.01.2019.18:00

'Nisam imao saznanja o mailovima', 'nijedan e-mail nije bio meni poslan', 'nisam to znao, to sam pročitao, kao i vi, u novinama', 'to nije bilo prineseno mojoj pozornosti, ali da jest, ja bih reagirao'. Ovi su samo neki od omiljenih izgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, svaki put kad bi nešto 'zaškripalo'. Bilo da je riječ o slučaju u kojem je župan i član njegove stranke optužen za obiteljsko nasilje, o aferi 'Hotmail' ili, kao u aktualnom slučaju, oko famoznog non-papera (ili white papera, kako god vam drago) na osnovu kojeg je Vlada mogla shvatiti da se izraelski avioni ne mogu tek tako tržiti.

S obzirom na prethodna iskustva princip 'niti vidim, niti čujem' uvijek je palio u ovakvim prilikama, ali, k vragu, nekad se pojavi netko tko će reći 'Andrej, znao si'. U Hrvatskoj, dakako, ne postoji tako hrabra osoba, ali postoji u američkom veleposlanstvu koje se – iako je formalno na našem teritoriju – smatra tlom SAD-a. Tamo stoluje veleposlanik Robert Kohorst koji, eto, baš i nema previše osjećaja za našeg premijera. 'Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira', izjavio je Kohorst za N1, a 'oni' bi trebali biti, između ostalih, i predsjednica i premijer.

Jesu li pročitali 'non-paper' ili samo nisu shvatili?

Goran Mehkek / CROPIX

Dakle, Kohorst se, otprilike ponio kao osoba koja je tinejdžera uhvatila na djelu dok je prilikom izlaska ispijao pivo i pušio cigaretu, a da mu roditelji to ne znaju. Kohorst je ipak bio uviđavan prema ovom našem 'tinejdžeru', lijepo je rekao 'mi smo ih informirali', a ogradio se oko toga jesu li 'oni' to shvatili. Pročitati nešto ne znači da je to i usvojeno.

Tu dolazimo i do najveće bojazni oko našeg premijera jer se nakon ovog otvaraju brojna pitanja. Recimo, je li pročitao državni proračun i znači li nam išta ako ga je i pročitao?

Plenković

avioni

Robert Kohorst

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter