POLIGON ZA SUKOBE VELIKIH SILA

'Na Balkanu će se opet mijenjati granice, a hladni rat već je stigao'


Daniel Radman
05.04.2018.18:05
'Na Balkanu će se opet mijenjati granice, a hladni rat već je stigao'
Robert Fajt / CROPIX

sažeto

Steven Meyer je zadnjih godina svojim izjavama učestalo dizao prašinu na ovim prostorima


Daniel Radman
05.04.2018.18:05

Bivši američki obavještajac Steven Meyer, tijekom 90-ih drugi čovjek CIA-a za područje Balkana, u svom tekstu za beogradski "Nedeljnik" upozorio je kako je hladni rat stigao na ove prostore.

"To ima manje veze s Balkanom kao Balkanom, a više s lokacijom regije. Stoljećima je bio poligon za sukobe velikih europskih sila. Interesi velikih carstava su se stjecajem okolnosti lomili baš na Balkanu. To je mjesto sukoba Otomanskog, Austrijskog i Ruskog carstva. Zato su druge imperije - prije svega Britanci i Francuzi - također držali Balkan na oku i miješali se čak i ako nisu bili fizički prisutni u regiji. Posljedično, Balkan je stoljećima bio 'bure baruta' Europe, iako se fitilj nalazio drugdje", napisao je bivši sudionik pregovora u Daytonu.

Meyer, danas predavač na washingtonskoj visokoj školi za nacionalnu sigurnost Daniel Morgan, zadnjih godina je svojim izjavama učestalo dizao prašinu na ovom području.

Reuters

Poznat je po 'proročkoj' izjavi iz 2008. godine da "Bosna i Hercegovina neće postojati za pet godina" zbog koje se morali ograđivati i u američkom veleposlanstvu u Sarajevu. Također, Hrvatima je digao tlak kad je izjavio da je u Oluji bilo etničkog čišćenja.

Doduše, mišljenje o BiH nije previše promjeno do danas. Za ruski "Sputnjik" je lani izjavio da BiH nije održiva na duži rok te da ona postoji na papiru, ali je zapravo fikcija. Zato je Meyer pobornik prekrajanja granica, koje za njega "nisu ništa sveto", makar upozorava da bi to – ukoliko se loše izvede – moglo završiti i s posljedicama.

REUTERS

No, pitanje izvedbe je po njemu doista upitno jer "EU nema rješenje, a SAD Balkan ne zanima previše".

Inače, bivši američki obavještajac ne misli samo da se granice trebaju mijenjati, već da je to izvjesno. I ne samo u BiH, već i na Kosovu te Makedoniji.

CIA

Balkan

Hladni rat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter