problemi na vidiku?

Američka ambasada izdala mjere opreza zbog terorističkih prijetnji u Austriji, kojoj zbog terorizma sada prijeti i tužba


100posto
05.12.2018.20:00
Američka ambasada izdala mjere opreza zbog terorističkih prijetnji u Austriji, kojoj zbog terorizma sada prijeti i tužba
Screenshot / YouTube

sažeto

Američko veleposlanstvo u Beču je za Austriju izdalo rutinsko upozorenje zbog opasnosti od terorizma u ovom predbožićnom razdoblju


100posto
05.12.2018.20:00

Američko veleposlanstvo u Beču je za Austriju izdalo upozorenje zbog opasnosti od terorizma u ovom predbožićnom razdoblju, a kako piše na njihovim stranicama, ovakvu su obavijest izdali zbog "trajne opasnosti i prijetnje koje predstavljaju transnacionalne terorističke organizacije i pojedinci pod utjecjem terorističke ideologije, a koji se nalaze diljem Europe", te navode kako se teroristi uglavnom fokusiraju na turističke lokacije, šoping centre, zračne luke, restorane, mjesta bogoslužja i slične lokacije. 

Upozorenje su objavili i na svom Twitter profilu, no ubrzo su napisali i nastavak u kojem objašnjavaju da se to rutinsko upozorenje u ovo doba godine izdaje za sve europske zemlje, te kako ono nije bazirano na nekoj konkretnoj informaciji o terorističkoj prijetnji, već služi kao podsjetnik ljudima da budu posebno oprezni tijekom blagdanskog razdoblja.

Nakon terorističkih napada u Europi i Austrija je prije tri godine postrožila mjere sigurnosti zahvatima poput betonskih barijera ispred božićnih sajmova.

No, iako se Austrija trenutno ne suočava sa specifičnom terorističkom opasnošću, prijeti joj tužba koja itekako ima veze s terorizmom. Naime, obitelj Sabine Selimović, koja je u dobi od samo 15 godina pobjegla iz svog doma u Beču kako bi se priključila Islamskoj državi, sada namjerava tužiti Austriju.

Njezina majka Senada je za bečki die Presse rekla da ne shvaća kako su joj službenici na granici uopće dopustili izlazak iz zemlje, te da su morali utvrditi da to radi bez pristanka roditelja.Najava ovakve tužbe mogla bi biti problem jer maloljetnicima u Austriji nije zabranjeno da napuštaju zemlju. 

Prije četiri godine je Sabina, zajedno sa Samrom Kesinović (16), pobjegla i priključila se u Siriji Islamskoj državi, a njih su dvije bile među prvim tinejdžerkama koje su to učinile i stoga privukle pažnju medija. I dalje se ne zna što se s njom dogodilo.

terorizam

Austrija

newsletter

Prijavite se na Newsletter