PUTNI DNEVNICI OTKRILI

Albert Einstein bio je rasist koji je prezirao Kineze, a nikako mu nije bilo jasno kome bi Kineskinje mogle biti privlačne


Tomislav Kukec
13.06.2018.20:00
Albert Einstein bio je rasist koji je prezirao Kineze, a nikako mu nije bilo jasno kome bi Kineskinje mogle biti privlačne
Pixabay

sažeto

Pa iako je Einstein svojedobro rasizam opisao kao "bolest bijelog čovjeka", Kineze je opisao kao prljave i tupe ljude


Tomislav Kukec
13.06.2018.20:00

Iako ga se i danas smatra jednim od najvećih umova svih vremena, briljantni znanstvenik Albert Einstein imao je i svoju tamnu stranu. Najnovije studije njegovih privatnih dnevnika pokazuju kako je Einstein bio ksenofob i racist, a to je naročito pokazivao prema Kinezima. 

Dnevničke bilješke napisane između 1922. i 1923. opisuju njegovo putovanje u Kinu. Pa iako je Einstein svojedobro rasizam opisao kao "bolest bijelog čovjeka", Kineze je opisao kao prljave i tupe ljude. 

"Kinezi ne sjede normalno dok jedu, nego čuče kao bijeli čovjek kada se želi olakšati u šumi. Čak su i kineska djeca bez duha i tupa", samo je jedna od ružnih opaski o Kinezima koje je slavni znanstvenik upisao u svoj dnevnik, donosi The Guardian. 

Bilješke se nastavljaju Einsteinovim opažanjem kako bi bila prava "šteta da Kinezi nadjačaju ostale rase". 

'Žive u velikoj prljavštini'

Autentičnost bilješki potvrđuje i Ze’ev Rosenkranz, stariji urednik i pomoćni direktor projekta Einstein Papers na Kalifornijskom tehnološkom institutu. 

"Mislim da je mnogo njegovih komentara krajnje neugodno, pogotovo ono što je govorio o Kinezima", rekao je Rosenkranz, prenosi Guardian

Upravo on je uredio Einsteinove putne dnevnike koji su upravo po prvi puta objavljeni kao zasebno djelo zahvaljujući Sveučilištu Princeton. Dnevnici su dosad bili dostupni samo na njemačkom jeziku i to u sklopu sabranih djela, a uspjeh ovog projekta prvenstveno je u tome što će oni sada biti dostupni i onima koji nisu znanstvenici usmjereni ka proučavanju Einsteinovog lika i djela. 

Rosenkranz dalje znanstvenika opisuje i kao čovjeka s mnogo mizoginije, a nije bio blag ni prema ženama, odnosno - kineskim ženama. 

Japance ipak volio!?

"Primijetio sam koliko je malo razlika između kineskih muškaraca i žena. Ne razumijem kakvu to privlačnost Kineskinje imaju", napisao je Einstein. Za boravka u Ceylonu primijetio je kako "lokalci žive u velikoj prljavštini", a dosta je uvedljiva i opaska kako "malo rade, malo trebaju, jednostavan ekonomski krug života". 

Zanimljivo, Japance je doživio mnogo pozitivnije opisujući ih kao "čiste duše kakve nigdje nije susreo", dodavši kako "mora voljeti i obožavati ovu zemlju". 

U studijama se ističe kako Einsteinovi dnevnici pokazuju njegovo jasno viđenje kineske kao slabije rase, što predstavlja čisti rasizam, ali otkrivaju i njegov strah od drugih rasa, odnosno ksenofobiju. 

znanost

rasizam

Albert Einstein

ksenofobija

mizoginija

privatni dnevnici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter