Svatko ima pravo da mu bude ugodno

Aktivistice odnijele veliku pobjedu pred sudom! Što to postaje legalno u čak šest država. 'Ova zabrana bila je teška diskriminacija žena. Dosta je toga!'


Daniel Radman
26.09.2019.09:30
Aktivistice odnijele veliku pobjedu pred sudom! Što to postaje legalno u čak šest država. 'Ova zabrana bila je teška diskriminacija žena. Dosta je toga!'
Profimedia

sažeto

'Bez obzira kako izgledali, trebali biste imati istu slobodu kao i osoba koja je pored vas', komentirala je presudu aktivistica Brit Hoagland


Daniel Radman
26.09.2019.09:30

Novi val legalizacije, barem se tako čini, zahvatio je SAD. Nakon kanabisa, koji je i u rekreativne svrhe dostupan u jedanaest država, sad je stigla vijest da su žene dobile pravo biti u toplesu u njih šest - Wyomingu, Utahu, Coloradu, Kansasu, New Mexicu i Oklahomi.

Velika je to pobjeda kampanje 'Free The Nipple', čije su aktivistice tužile grad Fort Collins zbog odluke tamošnjeg vijeća da žene ne smiju hodati obnaženih grudi. Predmet je otišao pred prizivni sud nadležan za spomenutih šest država, a tamo je stigla presuda u korist aktivistica.

Svako ima pravo da mu bude ugodno

Profimedia

"Svakome bi trebalo biti ugodno kad su vrućine, pa ako to znači da se mora skinuti majica, neka pojedinac ima pravo na to. Bez obzira kako izgledali, trebali biste imati istu slobodu kao i osoba koja je pored vas. To je jednakost", prokomentirala je odluku aktivistica Brit Hoagland.

Prizivni sud je još u veljači donio odluka da je zabrana toplesa neustavna te da diskriminira žene. Smatrali su da je ona donesena na osnovi predrasuda kako su ženske grude seksualni objekti, što, dakako, ne vrijedi i za muške.

Predstavnici grada pak smatrali su da bi brisanje odredbe o zabrani toplesa dovelo do rušenja javnog morala, naveli su čak i strah da bi 'gologrude' žene mogle paradirati u blizini osnovnih škola ili se takve kupati u bazenima.

Velika odluka očekuje se u listopadu

Profimedia

Odluka prizivnog suda nije bila zadnja instanca, Fort Collins je mogao ići dalje, na saveznu razinu. Međutim, odustali su od daljnje žalbe.

Zaključili su (doduše, tijesnim glasanjem) da bi nova žalba porezne obveznike stajala previše novca koji grad može pametnije iskoristiti. Barem je tako izjavila glasnogovornica Fort Collinsa. Inače, za sudske troškove dosad su morali platiti 300,000 dolara.

Tako je povučena odredba i ubuduće će sve djevojke i žene starije od 10 godina kroz grad hodati bez majice i grudnjaka. S odustajanjem o daljnjeg suđenja odluka prizivnog suda postala je efektivna u šest saveznih država za koje je nadležan. Zanimljivo, prizivni sud nadležan za Wisconsin, Indianu i Illinois prije dvije godine donio je suprotnu odluku pa je u tim država toples izvan zakona.

No, unatoč povlačenju tužbe Fort Collinsa, američki Vrhovni sud će na federalnoj razini o toplesu raspravljati idućeg mjeseca. Tu je riječ o drugoj tužbi, aktivistice su se sporile i s New Hampshireom oko prava na toples, a u tom predmetu su poražene na svim sudskim instancama te im je iduće ročište zadnja prilika da ga bez presedana legaliziraju na saveznoj razini.

Sud

toples

aktivizam

Free The Nipples

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter