ustvari je vrlo logično

Ako ste se ikada pitali zašto su putnički avioni većinom bijele boje, stručnjaci su napokon dali jasan odgovor


100posto
20.07.2019.18:00
Ako ste se ikada pitali zašto su putnički avioni većinom bijele boje, stručnjaci su napokon dali jasan odgovor
Profimedia

sažeto

Više je razloga zbog kojih je većina putničkih aviona upravo bijele boje, od ekonomskih do vrlo praktičnih


100posto
20.07.2019.18:00

Svi znaju da su putnički avioni uglavnom bijele boje, a što je razlog tome otkrio je zrakoplovni inženjer jedne američke aviokompanije Jill Farkas. Objasnio je da se bilo kakva pukotina na avionu mnogo lakše uoči ako je avion bijele boje. Iako se pukotine na avionima ne očekuju, on se redovito pregledavaju, a tamna pukotina na bijeloj podlozi je uočljivija.

Puno lakše se uoče 

Cropix/Reuters

No, to nije jedini razlog. Također, bijeli avion u slučaju nesreće puno je lakše pronaći u tamnim šumama ili u moru, što povećava šanse da se ljudi u slučaju nesreće spase.

"Isto tako, bijela boja odbija UV zrake efikasnije nego bilo koja tamnija boja. Tako da se avion manje zagrijava na suncu dok na zemlji čeka putnike. Također, bijela boja je puno ekonomičnija i donosi uštede. Tamne boje treba češće obnavljati, a bojenje aviona košta oko 180.000 dolara. 

Jeftinije održavanje

iStock

Također prilikom bojanja aviona bijelu boju ne treba nanositi u nekoliko slojeva da bi se dobio željeni pigment kao što je to slučaj s tamnijim bojama. 

"Bijela boja je ekonomski isplativija od drugih", objasnio je Farkas. Isto tako, u igri je i marketinški aspekt na bijeloj boji aviona puno je lakše istaknuti reklamu. Kompanije izdvajaju mnogo novca kako bi osmislile dobar logo i zato je vrlo bitno da se on jasno vidi. 

avion

nesreće

logo

bijela boja

newsletter

Prijavite se na Newsletter